REFERAT De ce şi-a dat demisia prefectul de Caraş- Severin, cercetat de procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Miu Nicolae Ciobanu, cercetat într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, a anunţat, joi, că începând cu 1 februarie va demisiona din funcţie, întrucât „nu doreşte ca prin poziţia ocupată să se interpreteze că poate fi influenţată ancheta DIICOT”.

„Prefectul judeţului Caraş-Severin aduce la cunoştinţă că, începând cu 1 februarie, din respect faţă de Instituţia Prefectului, a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, aprobarea demisiei din funcţia de înalt funcţionar public şi prefect al judeţului Caraş-Severin, ca urmare a faptului că nu doreşte ca prin poziţia şi funcţia ocupată să se interpreteze că poate fi influenţată ancheta penală desfăşurată de către DIICOT şi în care, în 27 ianuarie, a fost audiat ca urmare a unor fapte de natură penală ce s-au comis în cadrul unei societăţi comerciale la care a îndeplinit funcţia de administrator pe o perioadă de şapte luni, în perioada 2011-2012, cât şi pentru aflarea adevărului”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.

Cercetat şi libertate

Miu Nicolae Ciobanu a fost audiat, miercuri, mai multe ore de procurorii DIICOT în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de aproximativ 25 de milioane de lei, în urma celor 77 de percheziţii făcute în 20 judeţe, cele mai multe - 50 - în Caraş-Severin. Ulterior, procurorii au dispus cercetarea în libertate a prefectului.
Acuzaţiile oficiale : constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscala şi spălare a banilor şi evaziune fiscala în formă continuată săvarsita prin evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Metoda „Factura”

Potrivit anchetatorilor, Ciobanu ar fi fost implicat, în anul 2010, înainte de a deţine funcţia de prefect, fiind administratorul unei firme private, în acţiunile unei reţele care folosea metoda „Factura", adică introcea în evidenţele contabile facturi fictive pentru micşorarea bazei impozabile, metodă prin care a prejudiciat statul.
Conform surselor citate, 20 de firme au fost puse sub învinuire în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 25 de milioane de lei.

Potrivit procurorilor DIICOT, creierul întregii afaceri ar fi afaceristul Pistol-Ivan Viorel-Călin-Marian. Acesta ar fi beneficiat de sprijinul celorlalţi membri a pus bazele unui mecanism evazionist ce presupunea trei circuite distincte, dar complementare, al căror obiectiv era reprezentat de păstrarea SC Mike Security Group SRL într-o aparentă sferă a legalităţii, sustragerea acesteia de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi asigurarea bunului mers al afacerii, având în vedere că SC Mike Security Group SRL este privită ca o „emblemă” a grupului infracţional.

Procurorii DIICOT au identificat trei paliere ale acestui grup

Primul palier al grupării, palier cu rol decizional, este reprezentat de liderul grupării Pistol-Ivan Viorel-Călin-Marian care a coordonat, din umbră, întreaga activitate infracţională şi care a conceput şi pus în aplicare complexul mecanism de fraudare a bugetului consolidat al statului.

Palierul execuţional este constituit din persoanele care au sprijinit grupul infracţional prin punerea în practică a celor dispuse de liderul grupării Pistol-Ivan Viorel-Călin-Marian:

  • înfiinţarea/preluarea de societăţi comerciale utilizate în scopul fraudării bugetului de stat;
  • efectuarea de operaţiuni bancare (retragere numerar din conturile societăţilor);
  • creditarea fictivă a societăţilor urmate de restituirea creditării, prin casieria societăţii;
  • întocmirea de documente financiar-contabile, care la prima vedere, să asigure o aparentă legalitate a activităţii pe care societatea comercială o desfăşoară;
  • identificarea de persoane care, în schimbul unor sume de bani oferite lunar, să înfiinţeze societăţi comerciale care mai apoi să fie introduse în circuitul evazionist ( Persoane folosite ca administratori).

Palierul de sprijin - sprijinirea grupării se realizează de persoane care îndeplinesc funcţii importante în cadrul unor instituţii publice (Direcţia Judeţeană de Administrare Fiscală Caraş Severin) care prin prisma funcţiilor deţinute, sprijină gruparea infracţională prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, oferind consultanţă şi întocmind documente prin care se contestă tocmai măsurile instituite de instituţia statului, pe care o reprezintă, cu atribuţii în recuperarea creanţelor datorate la bugetul de stat cu titlu de impozite şi taxe, dar şi funcţionari bancari cu sprijinul cărora sunt retrase importante sume de bani din conturile SC Mike Security Group SRL, în ciuda popririi asiguratorii ce a fost instituită în anul 2014.

Rolul prefectului

Potrivit DIICOT, prefectul Ciobanu Miu Nicolae – a participat alături de Pistol Ivan Viorel Călin Marian la constituirea grupului infracţional organizat. El este cel care a înfiinţat Miu Guard Security SRL- asociat unic Ciobanu Miu Nicolae. Ulterior firma şi-a schimbat numele în Mike Security Group. În noiembrie 2011, societatea este absorbită de o firmă cu nume asemănător, Mike Security SRL, iar Ciobanu Miu Nicolae se retrage din firmă. El mai rămâne administrator până în 2012.

În perioada în care SC Mike Security Group SRL era administrată de Ciobanu Miu Nicolae, procurorii au descoperit mai multe tranzacţii care ar fi fictive. “Din analiza documentelor ridicate se constată că un număr de aproximativ 7 facturi în valoare de aproximativ 687.824,07 lei au fost emise în perioada în care inculpatul Ciobanu Miu Nicolae deţinea funcţia de administrator la SC Mike Security Group SRL”, susţin procurorii DIICOT.

Se preocupa de problemele firmei

Atunci când inspectorii din cadrul ANAF Deva au făcut un control au constat că Ciobanu Miu Nicolae încă deţinea calitatea de împuternicit pe contul SC Mike Security Group SRL. Şi în prezent, prefectul s-ar fi preocupat de problemele Mike Security Group SRL.

Astfel la data de 28 iunie 2015, la ora 17:26:51, doi dintre cei implicaţi în această evaziune,  Ciobanu Ioan-Daniel şi Pistol Ivan Viorel Călin Marian discută despre o ”îndrumare” care cel mai probabil provine de la Ciobanu Miu Nicolae.
Pistol: Da vă rog. Alo.
Ioan Daniel Ciobanu: Şefu.
Pistol: Alo. Da.
Ioan Daniel Ciobanu: Să trăieşti. Dani la telefon.
Pistol: Zi Dani.
Ioan Daniel Ciobanu: Auzi.. ăăă... am primit o vorbă să-ţi spun să faci contestaţie la Timişoara la Finanţe.
Pistol: La?
Ioan Daniel Ciobanu: La Timişoara la Finanţe la licitaţie.
Pistol: Ăhă, ăhă. Păi au anulat procedura.
Ioan Daniel Ciobanu: Păi na şi o zis să faci contestaţie.
Pistol: Da? Bun.
Ioan Daniel Ciobanu: Da. Ca să rezolvi treaba.
Pistol: Ăhă.
Ioan Daniel Ciobanu: Bun? Hai.
Pistol: Bun tati. Am înţeles. Gata şefu.
Ioan Daniel Ciobanu: Na bun. Hai să trăieşti.
Pistol: Gata. Hai. Hai te pup. Pa, pa.
Ioan Daniel Ciobanu: Bun. Ceau.”
 
În data de 29 iunie 2015, Ioan Daniel Ciobanu  i-a dat un sms prefectului Ciobanu Miu Nicolae: ”Nu lasa , nenea ala cu contestatia ma intrebat daca trebe facuta in urma rezultatului anulat sau pe alt motiv ?!

Şefa de la Fisc, prinsă în anchetă

Un alt nume greu din dosar eset cel al Cameliei Felicia Chivu - şefa Compartimentului Juridic din cadrul Direcţiei Judeţeană de Administrare Fiscală Caraş-Severin, care ar fi fost atrasă în grupul infracţional prin prisma acestei funcţii pe care o ocupă. Femeia ţinea egătura şi cu alţi membrii ai gupului infracţional organizat de Pistol-Ivan Viorel-Călin-Marian, Constantin Mihaela şi Manu Nicolae, deservind la rezolvarea cât mai urgentă a problemelor juridice ale SC Mike Security Group SRL, fiind efectiv la dispoziţia grupului infracţional organizat.

Potrivit DIICOT, cu sprijinul Cameliei Felicia Chivu mai multe societăţi comerciale utilizate în scopuri evazioniste de către liderul grupării şi ceilalţi membrii au fost rând pe rând radiate fără a-şi achita datoriile acumulate la bugetul consolidat al statului. De menţionat Camelia Felicia Chivu sau persoane desemnate de către ea, reprezintă interesele statului privind recuperarea sumelor de bani datorate cu titlu de obligaţii fiscale în procesul de radiere al societăţilor comerciale,  lucru ce nu s-a întâmplat şi în cazul societăţilor comerciale controlate de Pistol-Ivan Viorel-Călin-Marian.

“Exemplificăm  în acest sens, datoria la bugetul consolidat al statului cu care a fost radiată SC Pad Consult Guard SRL şi anume 10.000.000 lei reprezentând impozit pe venit şi contribuţii (c.a.s, şomaj, pensii etc.)”, susţin procurorii DIICOT.

În schimbul sprijinului oferit, sprijin ce constă în încălcarea atribuţiilor de serviciu, contrare intereselor instituţiei publice în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea şi nu în ultimul rând, intereselor statului, Chivu Camelia Felicia a primit ca ”recompensă” un autoturism Renault Capture pe care îl foloseşte în scopuri personale (inclusiv pentru a se deplasa la serviciu).

„Am discutat o să ai maşină un Peugeot”

Atunci când maşina primită de Camelia Felicia era în service, necesitând reparaţii, Mihaela Constantin i-a spus că Pistol-Ivan Viorel-Călin-Marian a luat hotărârea de a-i pune la dispoziţie un alt autoturism, un ”Peugeot”:
 

Camelia Felicia: Auzi Miha, numai atâta o să te rog, că io săptămâna viitoare în 15 e ruga, poate-mi fac ăştia dracu aia până când... că na...
Mihaela Constantin: Dacă nu, uite am rezolvat, am discutat o să ai maşină un Peugeot super pi..os, hă!
Camelia Felicia: Păi mi-o zis Luci că dacă vreau îmi dă...
Mihaela Constantin:  Ăhă, da. Păi...
Camelia Felicia::...  c-o fost pus de...
Mihaela Constantin:... făcusem nişte...
Camelia Felicia: Şi-aşa stă în parcare o zis ştii? Şi atunci nu vreau nici să, acuma să sar coarda, ce naiba las că nu mi-s prinţesă ştii numa' că na e naşpa ai văzut că na mai trebe du-te-n colo, colo, colo şi ai văzut ce rău îi cum n-am maşină! Ieri o trebuit iară să-mi dau maşina că i-o trebuit lui maşina şi am fost aşa am stat până m-o cules din centru, ştii dracu să tot dai banii pe taxi, că îi scump ca dracu taxi ăsta...
Mihaela Constantin: Păi, păi da.
Camelia Felicia:... să tot mâni, să tot... ştii?
Mihaela Constantin: Lasă că... sună-mă să-mi spui dacă...
Camelia Felicia: Hai că te sun, te sun.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite