UPDATE Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, ar fi încasat ilegat bonusuri de 53.000 de euro. Reacţia Ministerului
0Alexandru Petrescu, actualul ministru al Economiei, ar fi încasat nelegal bonusuri de peste 53.000 de euro pe vremea când era director general al Poştei Române, transmite hotnews.ro.
UPDATE 20.15 Ministerul Economiei precizează că acuzaţiile privind încasarea de bonusuri nelegale de la Poşta Română de către Alexandru Petrescu sunt bazate pe un raport al Curţii de Conturi nefinalizat, aflat în procedură de mediere şi care prezintă „situaţii vădit eronate”.
De asemenea, potrivit ministerului, Corpul de Control al ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Delia Popescu, a avut o misiune de control cu doar cu 3 luni înainte de raportul intermediar al Curţii de Conturi. Rezultatele acesteia validează, susţine ministerul, faptul că bonusurile lui Alexandru Petrescu au fost acordate în condiţii de legalitate, în conformitate cu Contractul de Mandat al Directorului General şi au fost îndepliniţi toţi indicatorii de performanţă solicitaţi în momentul acordării acestor bonusuri.
Mai mult, argumentează ministerul, prezenţa în şedinţa consiliul de administraţie în care au fost aprobate bonusurile a Fondului Proprietatea reprezintă o confirmare a faptului că indicatorii de performanţă au reflectat obiective specifice de performanţă economică. Fondul este un operator privat orientat spre maximizarea performanţei economice a companiilor în care deţine participaţii.
„Precizăm că nu sunt întemeiate reţinerile Curţii de Conturi constând în faptul că mandatul Directorului General C.N. Poşta Româna S.A. nu ar fi fost completat cu indicatori de performanţă trimestriali prin intermediul unui act adiţional, întrucât obiectivele şi criteriile de performanţă trimestriale (trim. III si IV – 2014 şi trim. I şi II – 2015 pentru care s-a aprobat acordarea bonusurilor) au fost incluse în contractul de mandat, acestea fiind definite în mod expres chiar în cuprinsul contractului de mandat. În ceea ce priveşte obiectivele şi criteriile de performanţă anuale, acestea au fost incluse ulterior printr-un act adiţional încheiat la contractul de mandat”, se arată în dreptul la replică al ministerului.
Totodată, acesta susţine că nu sunt fundamentate nici afirmaţiile Curţii de Conturi potrivit cărora prin contractul de mandat nu au fost definite rezultatele aşteptate şi valorile exprese ale indicatorilor de performanţă la finele fiecărui trimestru, deoarece, formularea obiectivelor şi criteriilor de performanţă cuprinse în contractul de mandat permite măsurarea/cuantificarea concretă a realizării ţintelor.
- ŞTIREA INIŢIALĂ -
Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, acordarea de bonusuri trimestriale şi anuale nu s-a efectuat pe baza unor indicatori de performanţă, încălcându-se prevederile Ordonanţei de Urgenţă 109/2011 privind guvernanţă corporativă a întreprinderilor publice, susţin inspectorii Curţii de Conturi, care recomandă operatorului poştal să recupereze acest prejudiciu, notează sursa citată.
Potrivit documentului, prejudiciul s-ar fi petrecut în perioada 2014 - 2016.
„Cu referire la bonusurile încasate de Alexandru Petrescu Poşta precizează că unul din principalele motive pentru care domnia să a încasat bonusuri de performanţă a fost faptul că, în 2014, Poştă Română a înregistrat, pentru prima dată, profit după 5 ani de pierderi, în 2015 a înregistrat profit operaţional, iar pe parcursul anului 2016 a continuat menţinerea în parametrii de profit, conform estimărilor bugetare de la începutul anului. (..)
Mai mult, în 2016, Corpul de Control al ministrului Delia Popescu (MCSI) a întocmit un raport care validează faptul că bonusurile au fost acordate doar Directorului General al Companiei, în condiţii de legalitate, în conformitate cu Contractul de Mandat al Directorului General, subliniindu-se că au fost îndepliniţi toţi indicatorii de performanţă solicitaţi în momentul acordării acestor bonusuri”, a reacţionat Poşta Română.
Ce susţin inspectorii Curţii de Conturi:
„Din verificările efectuate în baza documentelor puse la dispoziţia echipei de audit s-a constatat că au fost aprobate şi plătite unele bonusuri directorului general al companiei în anul 2014 şi în anul 2015, astfel:
- suma netă de 49.428 lei - bonusuri trimestriale aferente anului 2014;
- suma netă de 63.448 lei - bonusuri trimestriale aferente anului 2015;
- suma netă de 55.532 lei - bonus anual 2014;
- suma netă de 68.456 lei - bonus anual 2015”.