Raed Arafat zdruncină o aberaţie comunistă: criteriul de angajare „Semne particulare n-are”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pus în situaţia de a înregistra cel mai mare deficit de personal din ultimii ani, pe fondul plecărilor anticipate la pensie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) schimbă regulile celor care vor să se alăture structurii: persoanele cu semne particulare, inclusiv tatuaje, ar putea fi primite nu doar în concurs, ci şi în profesie.

Un prim pas în acest sens va fi făcut în rândul pompierilor, în cel mult trei săptămâni, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. 

„Nu e firesc ca pompierii să fie respinşi pentru că au o urmă de arsură pe braţ sau un semn pe faţă. Poate că în alte servicii există o justificare operaţională pentru a nu avea semne distinctive, dar în cazul pompierilor, această măsură este exagerată. Era absurd, auzeam cum direcţia medicală îi refuza pentru că găseau semne distinctive. Pompierii au altfel de muncă, un altfel de rol şi o altfel de relaţie cu populaţia”, a declarat Arafat, precizând că proiectul prin care li se permite accesul în profesie şi celor cu tatuaje şi semne distinctive este în transparenţă decizională şi va avea efecte în trei săptămâni. 

De ce a rămas valabilă regula din comunism

Potrivit secretarului de stat, regula, instituită în comunism, este una profund discriminatorie. Iar statele europene au luat măsuri şi le-au permis în ultimii ani şi celor cu semne din naştere sau tatuaje discrete să intre în rândul ofiţerilor din structurile de poliţie sau în armată. „Se dorea uniformizare, să nu ieşi în evidenţă cu nimic. Pe lângă faptul că nu puteai avea semne distinctive, nu puteai purta barbă sau mustaţă. Este o inepţie. Unde începe armata se termină logica”, spune Dan Antonescu, fostul şef de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei. 

În opinia specialistului, nu au fost făcute modificări până în prezent pentru că cei care au fost discriminaţi nu au luat atitudine. „Nu au făcut reclamaţii. Până la urmă, un om care s-a născut cu un semn distinctiv sau care alege să-şi facă un tatuaj nu trebuie discriminat. Este adevărat că se impun nişte parametri, trebuie să ai o anumită înălţime şi greutate, dar asta are legătură cu partea operativă, să poţi face faţă unor situaţii limită. Însă în privinţa cicatricilor, doar cele voit practicate, acele crestături, care sunt semne de intenţii suicidale, acolo să zici că ar fi un inconvenient estetic”, a explicat Antonescu. 

Cum e în străinătate

În plus, acesta susţine că nici misiunile nu sunt neaparat periclitate de aceste semne. „Dacă are un semn distinctiv şi reuşeşte să se infiltreze într-un mediu infracţional, cu atât mai bine va reuşi să se adapteze, i-ar da mai multă credibilitate şi ar îndepărta suspiciunile”, a completat Antonescu, subliniind că în străinătate regulile nu sunt la fel de dure. 

„Ofiţerii operativi, care nu sunt obligaţi să poarte uniformă, pot avea astfel de semne distinctive. E adevărat că la unele dintre arme li se cere ca uniforma să nu dezvelească anumite părţi ale corpului unde se regăsesc aceste semne, dar au început să dispară aceste restricţii care există la noi, pentru că au înţeles că sunt absurdităţi”, a completat fostul şef de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei. 

Şi Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, spune că sindicatul este de acord cu propunerea ca cei care intră în şcolile de poliţie să aibă şi semne distinctive sau chiar tatuaje discrete. „ La vizita medicală dacă aveai semne distinctive, erai exclus. Eu cred că nu trebuie să creăm aceste discriminări. Pe mine mă interesează să avem poliţişti competenţi, să stăpânească sistemul juridic, strada, să nu fie discuţii de aplicări greşite ale legii”, a conchis poliţistul.

Te-ar putea interesa:

FOTO Ce cadou i-a făcut Ion Ţiriac Simonei Halep după ce aceasta a devenit numărul 1 mondial în tenisul feminin

Povestea femeii de 93 de ani care a donat 10.000 de lei pentru Catedrala Neamului, din pensia de 500 de lei. „Mănânc o dată pe zi, seara, ca să fiu mai liniştită”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite