Ministerul Sănătăţii: Unul dintre angajaţii Aeroportului Sibiu, internaţi după decesul unui coleg, are gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alertă după ce doi angajaţi ai Aeroportului din Sibiu au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă cu simptome similare afecţiunilor respiratorii grave. Un alt angajat al aceleiaşi instituţii a murit, probele recoltate fiind aduse de urgenţă la Bucureşti pentru a fi analizate de Institutul Cantacuzino. Analizele însă au scos la iveală că acesta nu avea gripă, dar că unul dintre cei doi internaţi avea.

UPDATE Unul dintre cei doi angajaţi ai aeroportului din Sibiu, care au fost internaţi după ce un coleg al lor a murit, are virusul gripal AH3N2 (gripă umană), potrivit rezultatelor testelor făcute la Institutul Cantacuzino. 

Acesta este sub tratament, în stare stabilă, la Spitalul Judeţean Sibiu, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Conducerea Aeroportului Internaţional din Sibiu a dat asigurări, miercuri, că nu este niciun risc pentru angajaţii aeroportului sau pentru pasageri în ceea ce priveşte sănătatea, după ce un angajat al său a decedat luni în spital.

UPDATE Angajatul Aeroportului Sibiu care a încetat din viaţă luni nu avea gripă, arată diagnosticul stabilit de medicii legişti, potrivit căruia decesul a fost cauzat de tromboembolie pulmonară şi pneumonie acută interstiţială, pe fondul altor afecţiuni, informează Ministerul Sănătăţii.

UPDATE De altfel, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au anunţat, miercuri, că a fost confirmat un caz de infectare cu virusul gripal AH1N1 la un bărbat de 34 de ani din localitatea Mihăileni, starea acestuia fiind bună.

Purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Simona Berariu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că s-au primit rezultatele de laborator pentru analizele prelevate de la un pacient care prezintă simptome specifice ale gripei.

UPDATE Cei doi angajaţi ai Aeroportului Sibiu care au fost internaţi cu afecţiuni respiratorii, în urma decesului unui coleg care avea afecţiuni similare, sunt suspecţi de gripă, au arătat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu. Tipul virusului urmează să fie aflat după primirea rezultatelor de laborator.

„Există suspiciune de gripă. Ce fel de gripă este, se stabileşte doar în urma analizelor de laborator. A pune un diagnostic de gripă specifică, porcină, aviară sau altfel, presupune rezultate de laborator. Până nu avem un astfel de rezultat, putem doar spune că este gripă şi după rezultate spunem de care”, a explicat Simona Berariu, purtător de cuvânt.

De asemenea, o echipă a DSP Sibiu face o anchetă la Aeroportul Sibiu pentru a stabili numărul de persoane cu care au intrat în contact cei doi angajaţi.

UPDATE Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu, cei doi angajaţi ai aeroportului care sunt internaţi în unitatea sanitară sunt în stare bună, stabilă, ei beneficiind de tratament de specialitate.

„Cei doi pacienţi sunt în continuare internaţi şi izolaţi pe Secţia Boli Infecţioase. Pacienţii sunt în stare bună, stabilă, afebrili şi cu ameliorarea simptomelor respiratorii cu care s-au prezentat la spital”, a explicat Decebal Todăriţă, citat de Mediafax.

„Nu trebuie să inducem panică atât timp cât nu ştim despre ce este vorba. Ştim de ani de zile însă că gripa poate provoca şi deces, în anumite condiţii. În aceste cazuri au fost recoltate probe, care au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat.

Potrivit medicului, nu se poate vorbi de gripă porcină, ci o cauză a îmbolnăvirilor ar putea fi circulaţia virusurilor paragripale.

„Nu ştim despre ce este vorba, nu ne putem pronunţa, pentru că nu avem voie să ne jucăm cu diagnosticele şi să inducem panică în populaţie”, a completat Arafat, citat de Mediafax.

Trei bărbaţi au murit în 2013 din cauza infecţiilor respiratorii

Anul trecut, au murit trei bărbaţi cu vârste între 23 şi 67 de ani, din judeţele Olt, Cluj şi Botoşani. Concret, potrivit unor date furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 16 - 22 decembrie 2013 au fost înregistrate 76.997 de cazuri de infecţii respiratorii şi afecţiuni clinice combatibile cu gripa, cu 31 la sută mai multe faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă din 2012.

Dintre acestea, 61.743 au fost infecţii acute de căi superioare şi 15.241 pneumonii, 4.319 necesitând internare.

Până în 22 decembrie 2013 au decedat trei persoane din cauza unor infecţii acute severe, niciuna neavând virus gripal.

Este vorba de un tânăr în vârstă de 23 ani, din judeţul Olt, fără condiţii medicale preexistente cunoscute, în cazul căruia rezultatele testelor au fost negative pentru virusurile gripale de tip A şi B, virusurile paragripale, coronavirus, rhinovirus, enterovirus, adenovirus şi bocavirus.

La un alt bărbat, în vârstă de 67 de ani, din judeţul Botoşani, cunoscut cu afecţiuni cardiace şi pulmonare cronice, a fost depistat la teste enterovirus, neavând infecţie cu virus gripal de tip A sau B. Nici la cel de-al treilea bărbat decedat, în vârstă de 59 ani, din judeţul Cluj, nu au fost depistate, în urma analizării probelor biologice, virusuri grupale A sau B.

10 infecţii respiratorii acute severe (SARI) în perioada 16 - 22 decembrie 2013

În săptămâna 51 de supraveghere, respectiv 16-22 decembrie 2013, au fost raportate în cadrul Sistemului de supraveghere de tip sentinelă a infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) zece astfel de cazuri, dintre care două la grupa 0-1 an, trei la grupa 2-4 ani, tot trei la grupa 5-14 ani şi câte unul la grupele 15-49 şi 50-64.

Patru dintre aceste cazuri de infecţii acute au fost înregistrate în judeţul Mureş, trei în Bucureşti şi câte unul în judeţele Cluj, Dolj şi Iaşi. La opt din cele zece cazuri a fost menţionată incidenţa respiratorie acută. Probe pentru examen virologic au fost recoltate de la 39 din cele 40 de cazuri de infecţie respiratorie severă, la niciunul nefiind detectate virusuri gripale.

De asemenea, au fost recoltate probe respiratorii pentru examen bacteriologic (streptococcus pneumoniae) de la toate cele 15 cazuri de infecţii respiratorii acute severe cu pneumonie secundară bacteriană.

În urma testelor au fost identificate virusuri sau bacterii, printre care coronavirus, hMPV (human metapneumovirus), enterovirus, bocavirus şi streptococcus pneumoniae. Niciuna dintre persoanele cu infecţii respiratorii acute severe nu a fost vaccinată antigripal, deşi pentru 21 au fost menţionate condiţii medicale preexistente, potrivit sursei citate.

Simptome de gripă severă la doi angajaţi ai aeroportului din Sibiu

Doi angajaţi ai Aeroportului din Sibiu au ajuns, marţi seară, la Spitalul Judeţean Sibiu, cu simptome ale unor afecţiuni respiratorii, ei fiind trimişi la unitatea sanitară şi internaţi după ce un coleg de-al lor, care avea simptome similare, a murit luni.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu, Decebal Todăriţă, a declarat că doi bărbaţi, angajaţi ai Aeroportului din Sibiu, au ajuns, marţi seară, la Unitatea de Primiri Urgenţe, cu simptome ale unor afecţiuni respiratorii.

„Cei doi bărbaţi erau în concediu medical pentru afecţiuni respiratorii, diagnosticul unuia dintre ei fiind de pneumonie interstiţială. În cursul zilei de luni, un coleg al lor, sosit la spital cu simptome asemănătoare, a decedat, iar în această seară conducerea aeroportului a decis să îi trimită şi pe cei doi la spital, pentru supraveghere şi analize”, a explicat Todăriţă.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Suspiciune de gripă aviară la Aeroportul Internaţional din Sibiu

Un angajat al Aeroportului Internaţional din Sibiu a murit de pneumonie severă la spitalul din oraş. Alţi doi colegi de-ai săi au fost internaţi, marţi seara, cu simptome de viroză respiratorie. Din primele informaţii există suspiciunea de gripă aviară.

O nouă ameninţare: gripa aviară din China se transmite de la om la om

O femeie de 32 de ani a fost infectată cu noua tulpină de virus aviar din China după ce a avut grijă de tatăl ei bolnav, potrivit cercetătorilor chinezi. Ambii au murit după ce infecţia s-a răspândit în corp.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite