UPDATE Curtea Supremă a respins cererea lui Radu Mazăre de revocare a arestului preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a respins marţi cererea lui Radu Mazăre de revocare a arestului preventiv dispus în dosarul Polaris. Potrivit apărătorilor săi, scopul măsurii preventive nu mai poate fi atins, deoarece fostul edil deja este încarcerat în urma unei decizii definitive.

„În baza art. 399 alin. 10 Cod de procedură penală rap.la art.208 alin.4 Cod de procedură penală, menţine măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 06 iunie 2019 până la data de 04 august 2019, inclusiv. În baza art. 399 alin. 10 Cod de procedură penală rap. la art. 242 alin. 1 Cod procedură penală, respinge cererea de revocare a măsurii arestării preventive formulate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan. Cu drept de contesta?ie în 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 04 iunie 2019”, se arată în minuta instanţei.

„Sunt de acord cu solicitarea avocatului şi vă rog să îmi revocaţi măsura arestului preventiv”, a spus în instanţă Mazăre, potrivit Mediafax.

Concret, avocaţii lui Radu Mazăre au solicitat revocarea arestului preventiv dispus în dosarul Polaris, deoarece scopul măsurii nu mai poate fi atins, întrucât fostul primar al Constanţei se află deja sub puterea unei decizii privative de libertate.

„La ora asta ar fi o pură formalitate să venim din 30 în 30 de zile să disputăm acest mandat, care nu mai are niciun scop”, a spus apărătorul.

Procurorul DNA susţine că se impune menţinerea arestului preventiv, chiar dacă se află sub un mandat de executare: „În decembrie 2018, a părăsit teritoriul României deşi s-a aflat sub o măsură preventivă. A avut o conduită de sfidare a justiţiei. Cauza nu e definitiv soluţionată. Inculpatul a reuşit să fie adus în ţară cu intervenţia organelor competente!”.

Radu Mazăre a fost plasat, în acest dosar, sub control judiciar, însă fostul edil a încălcat condiţiile şi a plecat în Madagascar, fiind emis mandat de arestare pe numele său. În 21 mai 2019, instanţa supremă a confirmat mandatul de arestare preventivă, nefiind decizie definitivă.

Radu Mazăre a fost condamnat pe data de 3 mai de Instanţa Supremă în dosarul Polaris, potrivit sentinţei făcute publice de instituţie. Sentinţa poate fi atacată cu recurs. Magistraţii s-au pronunţat după trei luni de amânări. La ultimul termen din proces, pe 25 ianuarie, procurorul de şedinţă al DNA ceruse pentru fostul primar o pedeapsă maximă de 12 ani.

Radu Mazăre mai are o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare, primită în luna februarie a acestui an.

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, extrădat din Madagascar pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 9 ani de închisoare cu executare în România în alt dosar, cel al retrocedărilor, este încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite