Pseudo-mijlocitor de şpăgi către judecătorii de la ÎCCJ şi CAB, reţinut de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Capitală a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anrticorupţie (DNA) care îl acuză că ar fi cerut unor persoane 100.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi de la Curtea Supremă şi Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit DNA, Dimu Polifroni a fost reţinut, luni, pentru trafic de influenţă. El este acuzat că, în perioada iulie – octombrie 2012, ar fi cerut de la patru persoane (martori denunţători) suma de 100.000 de euro.

În schimbul acestei sume de bani, Polifroni ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor magistraţi din cadrul Curţii Supreme şi Curţii de Apel Bucureşti, care aveau de soluţionat dosarele penale în care unul dintre denunţători era cercetat în stare de arest preventiv. Mai mult, acesta ar fi promis că-i va determina pe judecători să dispună cercetarea persoanei respective în stare de libertate.

Dimu Polifroni a fost reţinut pe 21 martie, iar tot în această zi a fost prezentat magistraţilor Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acest caz, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Polifroni, judecat pentru fapte simulare

Dimu Polifroni a mai fost cercetat într-un dosar penal, acesta fiind trimis în judecată de DNA pentru complicitate la cumpărare de influenţă,   complicitate la trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, toate în formă continuată.

Atunci au mai fost trimişi în faţa instanţei şi Constantin Cojanu, agent principal de poliţie în IPJ Prahova, George Guliu, Jozsef Laszlo, Neculae Şapera, Luminiţa Guliu, dar şi Gabriel Leonte, fost director general în cadrul Camerei Deputaţilor.

Potrivit rechizitoriului, în perioada august 2012 – 21 ianuarie 2013, Constantin Cojanu ar fi pretins şi primit, în mai multe tranşe, de la George Guliu, Luminiţa Guliu şi Neculae Şapera (cumnatul lui George Guliu), prin intermediul lui Dimu Polifroni şi Gabriel Leonte, suma totală de 255.000 de euro, din care a restituit 20.000 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti ori pe cei din cadrul Curţii Supreme, care aveau de soluţionat dosarele penale în care era implicat George Guliu, să dispună punerea în libertate a acestuia. 

„Tot în scopul punerii în libertate, în perioada 20 decembrie 2012 – 18 ianuarie 2013, inculpatul Guliu George, în timp ce se afla în stare de arest preventiv, a oferit inculpatului Laszlo Jozsef, prin intermediul soţiei sale inculpata Guliu Luminiţa, suma de 30.000 euro, pentru ca Laszlo Jozsef să intervină pe lângă un judecător din cadrul Curţii de Apel Bucureşti care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul acestei instanţe, învestiţi cu soluţionarea dosarelor penale în care este implicat inculpatul Guliu George, să dispună punerea în libertate a acestuia”, precizat DNA la acea vreme.

„Independent de situaţia prezentată mai sus, în perioada 5 decembrie 2012 – 25 ianuarie 2013, inculpatul Cojanu Constantin, prin intermediul inculpatului Leonte Gabriel, a pretins de la inculpatul Dimu Polifroni suma de 60.000 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra aceluiaşi procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul Tribunalului Constanţa ori pe cei din cadrul Curţii de Apel Constanţa, învestiţi cu soluţionarea dosarului penal în care este judecat un primar din judeţul Constanţa, să pronunţe o soluţie favorabilă acestuia, în sensul punerii în libertate din starea de arest preventiv. În caz de nereuşită, Dimu Polifroni i-a solicitat lui Cojanu Constantin ca, prin intermediul aceluiaşi procuror, să obţină strămutarea dosarului penal în care este judecat primarul respectiv, prin intervenţii la judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, mai precizau procurorii anticorupţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite