Procurorul suspendat Mircea Negulescu a fost audiat ca martor la Curtea Supremă, în unul dintre dosarele de corupţie ale lui Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Mircea Negulescu, în prezent suspendat din funcţie, a fost audiat ca martor în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

UPDATE 16.00 Procurorul Mircea Negulescu, audiat ca martor în dosarul în care foşti şefi de poliţie şi parchet sunt acuzaţi că i-au furnizat lui S. Ghiţă date dintr-un dosar al unor apropiaţi ai fostului preşedinte CJ Prahova, le-a spus judecătorilor că a avut "discuţii particulare pe whatsapp" cu fiica acestuia, potrivit Mediafax.

 Întrebat de magistraţi de ce a formulat o cerere de abţinere într-o cauză care o privea pe Andreea Cosma, deputat, fiica fostului preşedinte CJ Prahova Mircea Cosma, procurorul Mircea Negulescu a răspuns: "Am apreciat că am intrat în nişte discuţii în afara cadrului profesional. Au fost discuţii particulare pe whatsapp. Interesul meu profesional era să aflu dacă Răzvan Alexe a ascuns banii undeva. Cererea e scrisă de mine, nu ştiu daca mi-a solicitat cineva să o depun. Dosarul mi-a fost luat ca urmare a cererii, iar procurorul următor a dat clasare. "În faţa instanţei, Negulescu a oferit o amplă declaraţie, el fiind audiat aproximativ trei ore.

UPDATE 10.45  În declaraţia de martor, Mircea Negulescu a dat detalii despre activitatea sa pe care a desfăşurat-o la Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, care era condus de doi dintre inculpaţii din dosar, procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă. Scurgerile de informaţii, pentru care sunt judecaţi Tudose şi Mihăilă, au legătură cu anchetele deschise de Negulescu, potrivit DNA.

Mircea Negulescu a explicat că într-un caz privind decontaminarea vasului Flaminia a luat decizia de a se autosesiza din oficiu, după ce a văzut o emisiune la televizor.

„ Una din societăţile care urma să se ocupe de decontaminare se numea Eco Master, administrată de un domn Razvan Alexe, nume care la data respectivă nu-mi spunea nimic. Dupa ce am văzut reportajul am mers la serviciu. Domnul procuror general Tudose se afla in concediu de odihnă sau în delegaţie. Am hotărât să port aceasta discuţie cu progurorul general adjunct Aurelian Mihăilă. I -am comunicat ca intenţionez sa demarez o ancheta pe sub precizat. Acesta mi a spus că nu ştiu cine este Alexe Razvan? Precizându- mi că este omul de casă al lui Cozma Mircea, acesta din urma fiind preşedintele, la acea data, cred, al Consiliului judeţean. Un om cu foarte multă influenţă politică. Arăt ca inculpatul Mihaila nu mi-a solicitat in mod expres să nu demarez o ancheta pe tema precizată. Eu am dedus, din atitudinea acestuia, care era evidenta, ca nu doreste demararea unei anchete”, a declarat Mircea Negulescu (foto).

Secretele murdare din spatele convorbirii telefonice care a dus la demisia procurorului Negulescu. „Zdreanţa” a avut telefonul interceptat

Cine este Răzvan Alexe

Răzvan Alexe este un apropiat al familiei fostului preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, prieten cu fiul acestuia, fostul deputat PSD, Vlad Cosma. Răzvan Alexe este condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare, în procsu în care Mircea Cosma a fost condmnat la 8 ani de închisoare, iar Vlad Cosma la 5 ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă.

„În urma discuţiei pe care am avut o cu  procurorul Tudose, am stabilit că această cauză sa fie lucrată confidenţial. Stiam de dosar doar eu şi Tudose şi încă trei ofiţeri de politie”, şi-a continuat declaraţia MIrcea Negulescu.

Declaraţia

„Urmare a relatărilor mele despre atitudinea inculpatului Mihaila vis –a- vis de demararea acestei cauze, aceasta a fost convingerea mea, ca şi procurorul general Tudose a avut aceeaşi reprezentare ca si mine, în sensul ca incupatul Mihaila nu trebuia sa ştie nimic despre ce urmeaza sa se întâmple în dosar. Şi asa s-a şi întâmplat. Tudose a avut acces la orice act din acel dosar, inclusiv interceptări, deşi în raport de funcţia deţinută raspundea de Secţia de Urmărire Penală”

Mircea Negulescu a povestit şi despre fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas, judecat în acest caz.
„Am fost la un moment dat la Mihăilă in birou şi l-am găsit acolo pe Ispas. I-am spus lui Tudose că am certitudinea că Mihăilă i-a spus lui Ispas despre dosarul în care lucram. Aşa că am decis să lucram mai închis ca înainte, cu maximă confidenţialitate. Nu aveam cum să verific ce anume informaţii ştia, eu mi-am făcut treaba in continuare, stăteam chiar şi până la 3 dimineaţa, erau peste 140 de firme în dosar.  La un moment dat am restructurat echipa de lucru, pt că Ciorobea, unul dintre ofiţerii de poliţie judiciara, după ce am cerut nişte interceptări, a mers la poliţie unde fiind chestionat de un şef a început să spună date din dosar. Atunci i-am spus să meargă la politie, că îl chem eu când am nevoie. Nu l-am mai chemat”, a conchis Negulescu.

„Am simţit că unele acte din dosar s-au desfăşurat cu greutate. În acel dosar s-au făcut cercetări faţă de 143 de firme, unele deţinute de oameni de afaceri care aveau contracte cu CJ PRAHOVA. Percepţia mea e că în MAI persoanele sunt puse pe criterii politice în funcţii de conducere, iar daca sunt întrebaţi, servesc patria, ca sa spun aşa”, a mai declarat Mircea Negulescu.

Audierea lui Mircea Negulescu continuă la Curtea Supremă.

Suspendat din magistratură

Procurorul suspendat Mircea Negulescu a stârnit mai multe controverse după ce Inspecţia Judiciară a demarat trei cercetări disciplinare în cazul său, pentru că, printre altele, ar fi cerut unui alt procuror informaţii cu privire la unele interceptări dintr-un dosar. Acţiunea disciplinară se află, în prezent, la Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză.

Negulescu, la Curtea Supremă

Mircea Negulescu a ajuns în această dimineaţă la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), marţi dimineaţă, în jurul orei 9.00. Întrebat de jurnaliştii prezenţi la instanţa supremă care este motivul pentru care a venit în faţa judecătorilor şi dacă se consideră vinovat în vreun fel, Negulescu nu a făcut vreun comentariu, potrivit Mediafax.

Negulescu urmează să fie audiat în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat pentru dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, dar şi de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, procurorii acuzându-l că ar fi coordonat o adevărată reţea în judeţul Prahova, oferind o „bucăţică de putere” publică într-o zonă de interes în schimbul asigurării protecţiei.

Procesul

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ]n luna iunie, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de către fostul deputat Sebastian Ghiţă împotriva deciziei prin care judecătorii au respins solicitarea acestuia privind suspendarea procesului în care omul de afaceri este judecat alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. Hotărârea pronunţată de instanţa supremă este definitivă.

 Pe 29 iunie 2016, procurorii DNA Ploieşti i-au trimis în judecată pe fostul deputat Sebastian Ghiţă, pe procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, care au avut funcţii de conducere în Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, pe fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi pe fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploieşti, între luna iunie 2013 şi primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti se afla în curs de urmărire penală o cauză în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau să fie luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să facă urmărirea penală.

”Concret, folosindu-se de influenţă pe care o avea şi pe care o exercită efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpaţii Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi pe Dosaru Viorel, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, arăta DNA.

În schimbul informaţiilor pe care le-a obţinut, Sebastian Ghiţă ar fi promis, pe de o parte, şefului Poliţiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, că îl va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, Ghiţă ar fi acordat procurorului Liviu  Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale, susţineau anchetatorii.

Reţinerea la Belgrad

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă - reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie şi plasat apoi în arest preventiv - a fost eliberat vineri pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro.

Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul. Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite