CSM a dat aviz pentru revocarea din DNA a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru. Kovesi: „Cei doi sunt cercetaţi în două dosare penale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii, că nu a fost înştiinţat în legătură cu controlul solicitat de ministrul Justiţiei la instituţia pe care o conduce, dar a precizat că nu se teme de nimic. În acelaşi timp la CSM au ajuns şi procurorii DNA Doru Ţuluş şi Mihaiela Iorga acolo unde va fi luată în discuţie solicitarea Laurei Codruţa Kovesi de revocare a celor doi.

UPDATE CSM a dat aviz pentru revocarea din DNA a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru, potrivit Digi24. Acest aviz este consultativ, ordinul de revocare din funcţii urmează să fie semnat de procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

UPDATE Procurorul DNA Mihaiela Moraru Iorga a declarat marţi că între ea şi Laura Codruţa Kovesi există de mai mult timp o tensiune, determinată 'probabil' de faptul că nu a dat curs 'anumitor solicitări', potrivit Agerpres.

"Există o tensiune de mai mult timp între mine şi doamna procuror şef, determinată probabil de faptul că nu am dat curs anumitor solicitări", a spus Mihaiela Moraru Iorga. Ea a dat ca exemplu două dosare, unul în care a acceptat, în urma unor presiuni, să ceară prelungirea arestului preventiv pentru o persoană, deşi acest lucru nu se mai impunea. Cel de al doilea dosar se referă la Elena Udrea, în care Mihaiela Moraru Iorga a afirmat atunci că, atâta timp cât Parlamentul nu a dat aviz pentru arestare, nu se mai impune reţinerea fostului deputat.

UPDATE Procurorul Doru Ţuluş a declarat, marţi, la ieşirea de la CSM, unde a fost audiat în cazul cererii de revocare formulate împotriva sa de către şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că aceasta nu l-a iubit niciodată, că "epurările din DNA se fac pe criterii subiective" şi că în ultimul an Direcţia Naţională Anticorupţie a ajuns o "caricatură", potrivit News.ro.

 Întrebat dacă el a făcut acele înregistrări de la şedinţa cu procurorul şef al DNA, Ţuluş a negat: "Nu, categoric". Procurorul Ţuluş a mai spus că Laura Coduţa Kovesi nu l-a "iubit foarte tare niciodată, dar după apariţia acelor înregistrări în presă a început să epureze pe criterii exclusiv subiective".

"Atâta umilinţă n-am suportat, lucrez de 23 de ani în DNA", a mai spus Doru Ţuluş, susţinând că "de un an, DNA a ajuns o caricatură." "Mie nu mi-a dat nimeni niciodată comandă, nici doamna Kovesi şi nimeni altcineva. O să fac o cerere la Parchet şi o să acţionăm în instanţă. (...) De un an de zile, fără să avem niciun fel de vina, nu noi 3, noi toţi, nici nu repet ce scandaluri se poartă. Am ajuns o caricatură", a afirmat Doru Ţuluş.

În ceea ce priveşte activitatea DNA, Ţuluş a spus: "Uitaţi-vă pe site, uitaţi-vă ce mai iese, ce se mai condamnă. Nu au mai fost dosare mari". Atât el, cât şi procuroarea Mihaela Iogra au susţinut că în şedinţa CSM nu li s-a acceptat solicitarea privind stabilirea unui termen la care să aducă documentele privind acuzaţiile aduse.

UPDATE Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi că aşteaptă controlul Inspecţiei Judiciare, arătând că la DNA au fost efectuate, din ianuarie 2016, peste 126 de verificări pe chestiuni punctuale şi controale tematice şi nu s-au constatat ilegalităţi. La ieşirea din sediul CSM, Kovesi a fost întrebată de jurnalişti despre controlul pe care Inspecţia Judiciară îl va face la DNA, la solicitarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, potrivit Agerpres.

"Am fost anunţaţi în mod oficial de efectuarea acestui control. El vizează perioada 1 ianuarie 2016 până în prezent. Pot să vă spun că, în perioada ianuarie 2016 până în prezent, au fost peste 126 de verificări pe chestiuni punctuale solicitate sau efectuate de Inspecţia Judiciară, precum şi controale tematice făcute la DNA. În toate cele peste 100 de cazuri şi în cele 8 controale nu s-au constatat ilegalităţi sau chestiuni de încălcare a legii. Noi aşteptăm acest control. Sunt convinsă că toţi procurorii din DNA au respectat legea şi aşteptăm ca rezultatele acestui control să fie făcute publice", a spus Kovesi, care a refuzat să răspundă la alte întrebări.

Declaraţia a fost făcută după ce membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-au audiat pe procurorii Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga, pentru care Kovesi a cerut revocarea din funcţie.

UPDATE Şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM în care s-a dezbătut, în şedinţă secretă, solicitarea procurorului şef al DNA de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga s-a încheiat după aproximativ două ore. Kovesi nu a dorit să facă declaraţii după ieşirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, limitându-se la a spune că mai multe detalii vor veni de la CSM, potrivit News.ro.

 ”Veţi primi răspunsuri de la CSM”, a spus şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea de la CSM, unde procurorii Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga au fost audiaţi în şedinţă secretă, după alte audieri în plenul CSM.Ea a refuzat să răspundă altor întrebări ale jurnaliştilor.
 

UPDATE Procurorii DNA Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga sunt cercetaţi în două dosare penale, a explicat şefa DNA la Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit digi24.

Unul dintre dosare este legat de apariţia în presă a unor înregistrări în care ar apărea şefa DNA, la o şedinţă în care era discutată activitatea procurorilor anticorupţie şi despre care DNA spune că are intercalate sintagme menite să schimbe sensul celor spuse. Dosarul a fost deschis in rem. În cadrul anchetei, procurorilor li s-a cerut să facă testul cu detectorul de minciuni. În aceste condiţii, trei dintre procurori s-au plâns la CSM, arătând că le-a fost încălcată independenţa. Nu se ştie ce fapte sunt vizate în cel de-al doilea dosar.

„O să cerem sa vedem cererea de revocare, pentru că n-o cunoaştem”, a spus azi, Doru Ţuluş, unul dintre cei doi procurori a căror revocare a cerut-o Kovesi. „Ce avem de spus o să spunem instituţional în secţia de procurori”, a spus şi Mihaela Moraru Iorga, celălalt procuror.

UPDATE Audierea lui Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga, cei doi procurori DNA a căror revocare este cerută de procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, s-a încheiat, marţi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Cei doi procurori urmează să îşi spună punctele de vedere şi în Secţia pentru Procurori a CSM, la care participă şi procurorul general Augustin Lazăr, dar şi procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi. Nici această şedinţă nu este publică.

Kovesi a cerut ca şedinţa să fie "confidenţială", motivând că ar putea să fie dezvăluite informaţii din anchetă care nu trebuie să fie făcute publice, iar astfel ar fi afectată ancheta, în timp ce procurorii Ţuluş şi Iorga au spus că nu au nimic împotrivă ca şedinţa să fie publică. După ce s-a supus la vot, s-a decis ca şedinţa să nu fie publică.

Înaintea şedinţei Secţiei pentru procurori, cei doi procurori DNA au fost audiaţi într-o şedinţă a plenului CSM, care nu a fost publică. La începutul plenului CSM, judecătoarea Gabriela Baltag a spus că nu este o surpriză pentru ea memoriul pe care cei doi procurori l-au adresat Inspecţiei Judiciare a CSM, reclamând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni. Baltag a spus că astfel de memorii au mai fost primite de Inspecţia Judiciară a CSM. Gabriela Baltag este cea care a solicitat audierea celor doi procurori în plenul CSM.

"Vă solicit să fiţi de acord cu invitarea acestora în vederea detalierii aspectelor semnalate. Vă spun că am citit şi m-am gândit ce am face noi într-o astfel de situaţie. Nicio dispoziţie legală nu am găsit să ne împiedice să facem astfel de verificări", a spus judecătoarea. Ea a susţinut că audierea celor doi procurori nu interferează "peste procedurile aflate în curs": "Nu am găsit niciun fel de interdicţie legală. Nu este absolut nicio prevedere care să împiedice să facem acest lucru".

Procurorul general Augustin Lazăr, dar şi vicepreşedintele CSM Cristian Ban s-au opus audierii în plen a celor doi procurori. "Colegii noştri vor putea fi ascultaţi cu atenţie în cadrul secţiei, fiindcă dumnealor au venit să îşi susţină punctul de vedere în cadrul secţiei şi nu ar trebui în calea de atac, oarecum, să procedăm la o audiere înainte de a ajunge la o discuţie, la o analiză în cadrul Secţiei de procurori", a spus Lazăr. Plenul CSM a decis însă audierea celor doi procurori. 

UPDATE Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis audierea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, în cazul cererii de revocare din funcţie a acestora.

UPDATE La CSM a ajuns şi şefa DNA Laura Codruţa Kovesi. 

„Nu este vorba despre niciun conflict la DNA. Am cerut un aviz consultativ pentru revocarea a doi procurori, conform procedurii. Nu pot detalia motivele în afara celor date vineri. Intrăm în procedură în CSM, iar ce am de spus voi spune în cadrul secţiei", a afirmat Kovesi, la sosirea la CSM, unde la această oră are lor şedinţa Secţiei pentru procurori.

Întrebată de ce abia acum a cerut revocarea celor doi procurori, în condiţiile în care este vorba despre fapte vechi de cinci ani, Kovesi a spus că motivele revocării le-a detaliat într-un referat scris pe care l-a înaintat CSM. Ea a dat asigurări că din momentul în care a aflat că un angajat din DNA nu şi-a îndeplinit atribuţiile sau a încălcat legea a dispus sancţiunile prevăzute în regulament şi la fel a procedat şi în acest caz.

"Nu este vorba de nicio tensiune în DNA, activitatea se desfăşoară normal, sunt peste 160 de procurori în DNA", a afirmat Kovesi, refuzând să răspundă mai multor întrebări, pe motiv că este o procedură în curs atât în cazul anchetei din DNA, cât şi a plângerilor la CSM.

Ea a mai spus că nu îşi dă demisia: "Nu îmi dau nicio demisie, nu am motive".

Secţia pentru procurori va discuta astăzi cererea acesteia de revocare din funcţii a magistraţilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga. În cerere se susţine că Mihaela Iorga nu a înregistrat un denunţ, iar Doru Ţuluş e suspectat de incompatibilitate.

Mai exact, cei doi nu ar mai îndeplini condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor. „Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea”, au explicat oficialii din DNA.

La scurtă vreme de la acest anunţ, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că, la rândul lui a solicitat Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM o verificare de fond a activităţii manageriale de la DNA şi de la Parchetul ICCJ, insituţii care nu au mai fost evaluate de 10 ani.

Lazăr despre verificarea dispusă de ministru

„Nu am primit înştiinţarea oficială", a declarat Lazăr, referindu-se la controlul solicitat de ministrul Tudorel Toader Inspecţiei Judiciare, dar a precizat că este dreptul ministrului să ceară un astfel de control.

„Nu mă tem de nimic, Ministerul Public este o instituţie puternică, echilibrată, care îşi face datoria în conformitate cu legea", a afirmat procurorul general.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat luni că a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice activitatea managerială la DNA şi la Parchetul ICCJ, unde de zece ani nu au mai fost făcute evaluări.

„Am sesizat Inspecţia juidicară a CSM pentru a face evaluări de fond privind activitatea managerială la DNA, pe de o parte, şi la Ministerul Public, Parchetul ICCJ, pe de altă parte pentru că la cele două autorităţi nu au mai fost făcute evaluări de fond privind activitatea managerială din 2007. (...) Zece ani de zile o instituţie să nu fie verificată, evaluată nu ştiu dacă este tocmai în regulă, motiv pentru care am sesizat Inspecţia Judiciară, verificările sunt în curs de desfăşurare, aştept cu interes concluziile evaluării", a afirmat ministrul.

El şi-a exprimat speranţa că evaluările de management vor arăta "că nu avem o justiţie selectivă" şi că se respectă cronologia soluţionării, în funcţie de cea a înregistrării cauzelor.

Lazăr: DNA este o structură de elită a Ministerului Public; în câteva zile îşi va clarifica problemele

„Sugeraţi dumneavoastră că există scandal în DNA. Scandalul există în jurul DNA. Adică există un bruiaj, un zgomot mediatic deosebit de interesat, care ar vrea să găsească vulnerabilităţile unei instituţii de elită a Ministerului Public, vulnerabilităţile şi posibilele radicalizări ale unei persoane care, sigur, ar putea să aibă anumite frustrări de-a lungul timpului acumulate. Însă eu vă asigur că DNA este o structură de elită a Ministerului Public în care UE a investit bani mulţi, are un corp de elită, ca de altfel, şi întreg Ministerul Public şi DNA îşi va clarifica toate problemele pe care le are", a afirmat procurorul general, răspunzând unei întrebări pe tema scandalului de la DNA.

El a susţinut că „scandalul este în jur, este produs nu dezinteresat de anumite canale media" şi că "evident că avantajează pe cei care doresc oprirea luptei anticorupţie".

„Dumneavoastră spuneţi că sunt tensiuni, faptul că cineva să comită o faptă în DNA, nu înseamnă tensiuni, înseamnă ca acel cineva va fi găsit şi lucrurile vor fi clarificate în zilele imediat următoare şi se va demonstra că DNA este capabilă să-şi clarifice problemele", a menţionat Lazăr.

El a fost întrebat şi în legătură cu utilizarea detectorului de minciuni anchete, având în vedere că procurorii care s-au adresat Inspecţiei Judiciare reclamând-o pe Kovesi au invocat faptul că aceasta dorea utilizarea testului polihgraf.

„Puţină lume ştie câteva lucruri care sunt esenţiale: detectorul de minciuni este un dispozitiv care este utilizat pentru a verifica sinceritatea. Nu reprezintă o regină a probaţiunii, dar poate să ajute pe cel care face verificările să determine dintr-un cerc mai larg de suspecţi, încotro ar trebui să meargă investigaţia. Cu certitudine vă spun că a multa oară a fost folosit detectorul de minciuni, nu pentru a produce proba regină, ci pentru a orienta investigaţia pe bază de probe, într-o zonă unde să fie identificat", a explicat Augustin Lazăr. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite