Prinţul Paul, arest la domiciliu. DNA ceruse încarcerarea acestuia într-un dosar privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa
0Magistraţii Curţii de Apel Braşov au decis ca prinţul Paul al României să fie arestat la domiciliu în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa. În acest caz, instanţa a decis vineri ca Remus Truică să fie cercetat în arest ala domiciliu, în timp ce jurnalistul Dan Andronic a fost pus sub control judiciar.
UPDATE 16.00 Prinţul Paul al României va fi arestat la domiciliu.
UPDATE 14.30 Din probele existente la dosar reiese faptul că Prinţul Paul a cumpărat influenţa pretinsă de Truică şi asociaţii acestuia şi apoi a cunoscut fiecare demers făcut de membrii grupului, fiind informat atât cu ocazia întâlnirilor avute la sediul firmei de avocatură Ţuca, Zbârcea şi asociaţii, dar şi telefonic.
Discuţiile dintre Truică şi prinţ
De exemplu o convorbire telefonică între Remus Truică şi Paul Al României:
Paul Al României: Avem un apel de la omul lui Whiteheave (?), nu ştiu ce are de gând. Ştii de ce vrea să vorbească cu noi?
Remus Truică: Cred că, din cauză că am discutat mult cu doamna...
Paul Al României: Da.
Remus Truică: ... şi ea a acceptat tot ce i-am spus ...
Paul Al României: A, bun!
Remus Truică: Deci cred că vrea probabil să te informeze şi să-ţi arate că este foarte flexibil!
Paul Al României: Bine. A zis că, vineri, cazul pe care îl avea, a fost amânat pentru iulie, anul viitor! Este chiar...
Remus Truică: Avem soluţii aproape pentru toate, aşa că...
Paul Al României: Bine, pentru că eu cred că este un pic depăşit, cred că-şi dau seama de situaţia adevărată!
Remus Truică: În mod sigur!
Paul Al României: Aşa că ...
Lia: Paul este un bun coechipier!
La dosar sunt discuţii ale Liei Georgia A României, soţia lui Paul Al României:
Remus Truică: Prinţesă! Bună ziua! Ce faceţi?
Lia A României: Foarte bine, aştept cu nerăbdare să împărtăşim nişte... (?) bune, dar cred că motivul pentru care Paul te-a sunat a fost să te înştiinţeze că, orice decizie ai lua, nu doar pentru a fi în fundal, Paul este un bun coechipier!
Remus Truică: Eu sunt foarte entuziast cu privire la aspectul ăsta!
UPDATE 11.30 Judecarea propunerii de arestare preventivă a Prinţului Paul al României era programată să înceapă la ora 10.00, însă a fost amânată cu o oră şi jumătate, întrucât acesta nu a mai dorit să fie reprezentat de avocatul Mircea Andrei, care l-a însoţit la audierile de vineri de la DNA Braşov, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.
UPDATE 10.25 Prinţul Paul al României a fost dus la Curtea de Apel Braşov în jurul orei 10.20. Acesta urmează să dea declaraţii în faţa magistraţilor, iar la finalul audierilor instanţa va decide dacă admit sau nu cererea DNA.
El a coborât din duba Poliţiei fără să aibă cătuşe la mâini, iar la intrarea în sediul instanţei a declarat că nu a făcut nimic.
Prinţul Paul, reţinut
Curtea de Apel Braşov judecă, sâmbătă, cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov de arestare preventivă a Prinţului Paul Philipe al României în dosarul privind retrocedarea ilegală a unui teren din Snagov. Acesta este suspectat de cumpărare de influenţă, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave.
Potrivit procurorilor, începând din anul 2006, Paul Philipe Al României i-ar fi promis lui Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional (între care Robert Roşu, Andrei Marius Marcovici, Lucian Mateescu şi Dan Andronic) o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-ar fi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor.
Prinţul Paul, reţinut. Înţelegerile pentru proprietate
Paul Philipe Al României împreună cu Truică Remus şi ceilalţi membri a grupului, ar fi ascuns apoi natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii, între Paul Al României şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Truică Remus.
„În concret, acest contract redactat de Roşu Robert, prevede că Al României Paul Philipe, în calitate de cedent transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi „Ferma Băneasa” cu un teren în suprafaţă de 28,63 ha). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, inculpatul Al României Paul Philipe a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare –cumpărare, înţelegeri („înţelegerea” din data de 13 aprilie 2011 şi actul adiţional la aceasta)”, arată procurorii DNA.
Notificările lui Paul de România
În cursul anului 2008, urmare a unei notificări formulate de Paul Philippe al României, având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, urmărind obţinerea de foloase necuvenite, primul menţionat împreună cu Roşu Robert şi Truică Remus, l-a ajutat pe directorul institutului să îi determine pe membrii Consiliului de administraţie să aprobe solicitarea depusă cu încălcarea dispoziţiilor legale.
„Aceasta, în condiţiile în care Paul Philippe al României cunoştea că documentaţia este incompletă şi nu sunt îndeplinite condiţiile legii pentru retrocedarea terenului. Acesta a şi participat la discuţiile din şedinţa Consiliului de administraţie al institutului şi a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendenţei sale, dar şi a unor pretenţii de daune în cazul respingerii cererii)”, arată DNA.
Drept urmare, prin decizia nr. 30 din 26 septembrie 2008, consiliul de administraţie al Institutului ar fi dispus, cu încălcarea dispoziţiilor art. 8 din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, iar în aceeaşi zi, 26 septembrie 2008, a fost încheiat şi protocolul de predare – preluare al terenului, cu toate că acesta nu fusese identificat.
Prinţul Paul, reţinut. Prejudiciul creat se ridică la peste 135 de milioane de euro
Decizia de restituire ar fi abuzivă, cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzându-se prejudicierea statului român cu suma de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei).
„Această sumă reprezintă totodată folos necuvenit pentru Al României Paul Philipe, Truică Remus şi asociaţii acestuia în grupul infracţional.”, susţine DNA.
Cazul lui Gheorghe Sin
În acelaşi dosar s-a dispus s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi de luarea măsurii controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de09 decembrie 2015, faţă de Gheorgeh Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole din România, în prezent preşedinte al aceleiaşi instituţii, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave.
Potrivit procurorilor, în calitate de secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole din România, Sin Gheorghe a fost învestit cu soluţionarea notificării având ca obiect Ferma regală Băneasa.
Acesta i-ar fi cerut Paul Philippe al României dovezile din care să rezulte: calitatea sa de persoană îndreptăţită, natura terenului, sens în care i s-a solicitat să completeze dosarul administrativ cu următoarele: certificatul de moştenitor, dovada că nu au fost depuse cereri de restituire vizând acel imobil de către alţi moştenitori legali sau testamentari, titlul de proprietate din 1931 pentru a dovedi dreptul de proprietate al Regelui Carol al II - lea asupra acelui teren, dovada că terenul intră sub incidenţa Legii 10/2001, deoarece din anexele ataşate notificării rezulta că terenul era în extravilan, agricol şi neagricol şi nu intra sub incidenţa art. 8 din Legea nr. 10/2001, neputând forma obiect al reconstituirii.
Remus Truică, cercetat în arest la domiciliu
Curtea de Apel Braşov a decis, vineri, ca omul de afaceri Remus Truică să fie cercetat în arest la domiciliu în acest dosar. Tot Tot în arest la domiciliu a fost plasat şi avocatul Robert Roşu.
De asemenea, instanţa a respins cererea DNA şi în cazul lui Dan Andronic, a lui Marius Marcovici şi a lui , Claudiu Mateescu, aceştia fiind plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile.
Decizia nu a fost însă definitivă.