Preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, despre abuzul în serviciu: Nu ar trebui să depindă, în principiu, de dimensiunea pagubelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, a declarat luni că infracţiunea de abuz în serviciu nu ar trebui să depindă, în principiu, de dimensiunea pagubelor, subliniind că poate exista o faptă penală ce nu provoacă pagube, dar este în continuare faptă penală.

Koen Lenaerts a efectuat luni o vizită la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde s-a întâlnit cu şefa instanţei supreme, Cristina Tarcea. La finalul întrevederii, Koen Lenaerts a ţinut o scurtă conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost întrebat de jurnaliştii români dacă se impune un prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

„Sunt mai mult sau mai puţin în temă. Pot doar să spun că, dacă vorbim de criminalizare, atunci principiul de bază, ce îl au în comun toate statele membre ale UE şi UE însăşi, este că actul ce constituie faptă penală trebuie identificat clar. Astfel, atenţia trebuie să fie pe definiţia actului de corupţie sau actul ce duce la o faptă penală — actul de a nu îndeplini îndatoririle de serviciu—, actul acela ar trebui să fie definit clar. Nu ar trebui să depindă, în principiu, de dimensiunea pagubelor, pentru că poate exista o faptă penală ce nu provoacă pagube, dar este în continuare faptă penală. Astfel, criminalizarea este diferită de compensarea pagubelor ce pot sau nu să fie provocate. Şi dacă sunt provocate, pot fi de o măsură mai mare sau mai mică. Asta este, conceptual vorbind, o discuţie separată", a răspuns Koen Lenaerts, citat de Agerpres.

Despre proteste: „E normal ca o reformă juridică să fie contestată de populaţie”

Preşedintele Curţii de Justiţie a UE, Koen Lenaerts, a declarat că este normal ca într-o societate democratică o reformă a sistemului juridic să fie contestată de populaţie. Precizările, în contextul în care mii de oameni au protestat, duminică seara, nemulţumiţi de modificarea legilor justiţiei, potrivit Mediafax.

„Nu este neobişnuit ca, într-un sistem democratic, reforma unui sistem juridic să fie obiectul unor discuţii contradictorii. Acesta este cazul multora dintre statele membre, dar şi în alte sisteme democratice din întreaga lume. Faptul că o reformă a sistemului juridic este contestată în parte de către populaţie este un lucru normal într-o democraţie unde oamenii pot avea opinii diferite. Judecătorii trebuie să fie asigure o justiţie neutră. (...) Cu toate acestea, procesul politic trebuie să respecte independenţa şi imparţialitatea sistemului juridic. Trebuie să respectaţi independenţa curţii. Nu am nicio îndoială că justiţia românească este independentă şi imparţială, dar reforma justiţiei trebuie să respecte întotdeauna independenţa”, a spus Preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea.

Precizările au fost făcute în contextul în care Koen Lenaerts a fost întrebat de jurnalişti cum vede reforma juridică din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite