Povestea secretarului de stat din Ministerul Justiţiei care s-a lăcomit la şpagă. „Indică necesitatea petrecerii unei perioade într-un mediu mai auster”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Putura FOTO Mediafax
Ovidiu Putura FOTO Mediafax

Fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Ovidiu Puţura trebuie să stea „într-un mediu mai auster“ timp de 5 ani, după ce s-a lăcomit să ia şpagă, deşi avea o situaţie materială foarte bună. Aceasta este concluzia unui judecător care l-a găsit vinovat de corupţie pe demnitar.

Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei, judecătorul Ovidiu Puţura, a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă „pentru a putea merge la vânători gratis şi a se caza la hoteluri de lux cu prezenţe feminine, element ce denotă o lipsă de repere morale şi o mare uşurinţă în a accepta săvârşirea unei infracţiuni foarte grave”. Concluzia aparţine magistratului George Matei de la Curtea de Apel Bucureşti, cel care l-a condamnat pe secretarul de stat la cinci ani de închisoare pentru corupţie. Sentinţa a fost contestată de Puţura la Curtea Supremă.

„Nivelul de educaţie este unul înalt, situaţia materială este una bună, astfel încât, Curtea consideră că doar lăcomia şi tendinţele hedoniste l-au determinat pe inculpat să săvârşească infracţiunile, element ce indică necesitatea petrecerii unei perioade într-un mediu mai auster, unde să înţeleagă mai bine esenţa adevăratelor valori protejate de lege, bineînţeles beneficiind şi de sprijinul unui personal de specialitate (psihologi, pedagogi, gardieni etc)”, mai arată Curtea de Apel Bucureşti, în motivarea sentinţei.

CINE ESTE OVIDIU PUŢURA

Puţura a fost unul dintre cei mai discreţi secretari de stat din guvernul condus de Victor Ponta. Judecătorul a fost numit în această funcţie  pe 17 mai 2012, în mandatul de ministru al PSD-istului Titus Corlăţean (7 mai 2012-6 august 2012). Era în perioada în care care USL a preluat guvernarea. Anterior, Puţura (43 de ani) a fost judecător la Tribunalul Bistriţa şi director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei.

ovidiu putura dna foto mediafax

În primăvara anului 2013, numele lui a fost vehiculat pentru ocuparea postului de Ministru al Justiţiei, ca succesor al Monei Pivniceru (23 august 2012- 27 martie 2013), care era propusă de PNL ca judecător la
Curtea Constituţională. Magistratul a fost eliberat pe 24 februarie 2014 din funcţia de secretar de stat. Pe 21 ianuarie 2015, judecătorul a  fost arestat pentru corupţie şi a fost suspendat din magistratură. El a fost arestat preventiv aproape 6 luni, până pe 10 iulie 2015.

Ovidiu Puţura (foto Mediafax- în momentul reţinerii) a negat în timpul anchetei şi în timpul procesului toate acuzaţiile DNA. „Inculpatul a avut o poziţie constantă de nerecunoaştere a faptelor, în pofida evidentelor probatorii, dar pe care Curtea nu o va avea în vedere ca un element de înăsprire a tratamentului sancţionator, fiind doar o expresie a dreptului la apărare”, arată Curtea de Apel Bucureşti.

CARE SUNT ACUZAŢIILE

Puţura a fost găsit vinovat de Curtea de Apel pentru dare de mită şi trafic de influenţă. Concret, el i-ar fi promis judecătoarei Corina Iacob de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud că din funcţia de secretar de stat în Minsiterul justiţiei îl va ajuta pe fiul acesteia să promoveze examenul pentru notari stagiari. În schimb, magistratul trebuia să pronunţe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soţia sa era reclamant.

O altă acuzaţie pentru care fostul secretar de stat a fost găsit vinovat este aceea că ar fi primit de la afaceristul Laurenţiu Ţăranu foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro. Acestea constau în suportarea cheltuielilor unor partide de vânătoare, sejururi la mare, plata unor servicii sexuale, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei. Ţăranu contesta o condamnare de trei ani şi jumătate de închisoare executare pentru instigare la evaziune fiscală, primită, în februarie 2013, la Tribunalul Constanţa. El avea nevoie de intervenţii la instanţa superioară, Cureta de Apel Constanţa.

„Ovidiu Puţura s-a folosit de statutul său de magistrat în săvârşirea faptelor, aducând o severă atingere prestigiului justiţiei şi contribuind şi în acest mod la scăderea încrederii populaţiei în onestitatea actului de justiţie”, se mai arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

„ÎI PUN PE DOI, O CALCĂ CU MAŞINA“

Curtea a atras atenţia şi asupra unor stenograme din acest dosar, care au fost mediatizate la începutul acestei anchete. Era vorba de o ameninţare pe care Puţura o făcea într-o discuţie cu judecătoarea, Corina Iacob, care îi spunea că nu crede că poate convinge măcar o colegă de complet să dea soluţia dorită de Puţura. „Şi ce mă, de nu îi dau doi pumni în gură în Tribunal, de îi rup picioarele, o calc cu maşina... Îi pun pe doi, o calcă cu maşina, stai liniştită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăştia”, era nervos Puţura.

Curtea de Apel Bucureşti a apreciat că nu există elemente concrete din care să rezulte intenţia de vătămare sau ucidere a unui membru a completului. „Curtea reţine însă că prin astfel de afirmaţii, prin care se exprimă o furie oarbă, inculpatul a demonstrat în mod clar judecătoarei Iacob Corina că o soluţie nefavorabilă este de natură a-l înfuria şi că nu s-ar mai pune problema să-i ajute fiul în cazul în care soţia sa va pierde recursul”, a arătat magistratul George Matei.

Partener cu Daniel Dragomir

După eliberarea din arest, Puţura a intrat în afaceri împreună cu fostul colonel SRI Daniel Dragomir (Foto: Inquam Photoc/Octav Ganea). Fostul ofiţer SRI este acuzat că ar fi plătit peste un milion de euro firmei Black Cube din Israel pentru spionarea şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi. Dragomir i-a cesionat Ofeliei Alina Puţura, soţia lui Ovidiu Puţura, 50% din acţiunile pe care le deţinea la firma Peer House Communication SRL. Societatea era specializată în activităţi de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării.

image

Ofelia Alina Puţura a fost reprezentată în societate prin soţul ei, Ovidiu Puţura. În luna aprilie 2016, Peer House Communication SRL, şi-a majorat capitalul social, care era de 1.400 lei, cu aport în natură al unor obligaţiuni „evaluate“ la 77.206.020 lei. Majorarea s-a făcut prin intermediul unor cupoane emise în 1931 de către Regatul României, garantate de statul român şi aflate la purtător.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite