Povestea funcţionarului din Primăria Capitalei care a fost prins de procurorii DNA cu şpaga de 12.000 de euro ascunsă în buzunarul pantalonilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

„Au salarii de 10-12 milioane de lei şi conduc maşini de 50 - 60.000 de euro”, explica care sunt discrepanţele dintre venituri şi cheltuielile funcţionarilor de la Urbanism unul dintre protagoniştii unei afaceri de corupţie din Primăria Capitalei. Explicaţia se găseşte într-un dosar al procurorilor DNA: pentru modificarea unui plan de urbanism zonal trebuie dată o şpagă între 40.000 şi 50.000 de euro.

Gheorghe Cosmin Metescu (35 de ani), referent în cadrul Serviciului Urbanism din cadrul Primăria Bucureşti, fost şef al acestui serviciu, în perioada 2012-2013, a fost trimis în judecată, în această săptămână, de procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mită.

Funcţionarul ar fi pretins, prin intermediullui Marius Răduţă-Kobilanski (trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită. - n.r.) şi a unei alte persoane, o sumă cuprinsă între 40.000 şi 50.000 euro de la proprietarii unui teren situat în Bucureşti, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, în sensul modificării unui plan de urbanism zonal.

Terenul respectiv, în suprafaţă de cca. 5.000 m2 situat în sectorul 6 al Capitalei, pe Splaiul Independenţei, urma să dobândească caracter construibil, în condiţiile în care, potrivit planului de urbanism zonal actual, această suprafaţă de teren era încadrată în categoria „spaţii verzi”.

„Am băgat punga în buzunarul pantalonilor”

Procurorii DNA au organizat flagrantul pe  11 iunie 2015, când Metescu a primit prima tranşă, 12.000 euro. „M-am întâlnit cu aceasta la locul şi ora stabilite iar ea mi-a dat suma de 12.000 de euro într-o pungă de culoare albă, am băgat punga în buzunarul pantalonilor, după care au intervenit organele de urmărire penală, constatând infracţiunea flagrantă”, a ridicat din umeri Metescu, când a fost audiat la DNA.

Flagrantul a avut loc la după cu câteva  zile înainte, pe 3 iunie, un alt angajat al Primăriei Capitalei, Solomon Wigler, consilierul personal al edilului Sorin Oprescu, fusese şi el prins în flagrant când primea şpagă 25.000 de euro. Pe 6 septembrie 2015 a fost rândul lui Sorin Oprescu să fie prins în flagrant, acuzat că   primea mită 25.000 de euro.

Scuzele: „Am salariul foarte mic”

Gheorghe Cosmin Metescu a încercat să explice de ce a ajuns să ceară bani pentru serviciile sale: „Am făcut acest lucru deoarece din cauza salariului foarte mic şi a situaţiilor personale, am sperat ca transmiţând acest lucru către proprietari, aceştia să îmi fie recunoscători. Nu am cerut în mod explicit vreo sumă de bani sau alt folos şi nu am condiţionat îndeplinirea atribuţiilor de serviciu de un asemenea folos”.

Totul a început atunci când una dintre rudele proprietarilor terenului a făcut denunţ la DNA. Asta după ce Metescu a luat legătura cu o arhitectă care lucrase la un birou de arhitectură care realizase proiectul de urbanism în favoarea proprietarilor imobilului. Într-o întâlnire, din 10 iunie, Metescu şi arhitecta au discutat despre mită chiar în Primăria Bucureşti.

„Avansul ăla de 15.000 şi vroiam să ştiu cum facem noi...? Vin, îţi dau eu banii ori te întâlneşti tu cu ei?”, l-a întrebat femeia. „Nu, nu mă mai întâlnesc cu ei! Nu! I-ai tu, dacă tot ai vorbit! E tot aia!”, i-a spus Metescu. „Doar că eu nu vroiam să ţi-i dau în Primărie!”, spunea femeia. Remiterea banilor a fost stabilită pentrua doua zi.

„Au salarii de 10, 12 milioane şi conduc maşini de 50 - 60.000”

Marius Răduţă-Kobilanski a fost şi el monitorizat când se vedea cu rudele proprietarilor. În timpul întâlnirlor, intermediarul era precaut, iar multe mesajae, în special cuantumul sumele de bani, erau scrise pe bilete. „Ăla dacă e, ăla de acum 5, 6 ani, e acelaşi proiectant? Ca să treacă de Urbanism mi-a cerut 60.000 de euro, ăla. Când am vrut să fac proiect de...”, se plângea una dintre rudele proprietarilor.

„Şi dacă ai mai lucrat cu ei, ştii cum e obiceiu`.. Gândeşte-te un pic că ei au salarii de 10, 12 milioane şi conduc maşini de 50 - 60.000… Lasă-mă să vorbesc, nu mai vorbim că ţi-am zis, vreau cât mai puţine vorbe”, era precaut Marius Răduţă-Kobilanski. Tot intermediarul a stabilit şi preţul, într-o discuţie: „E între... poa` să fie 45, poa` să fie 47, poa` să fie 48, poa` să fie 50, maxim atât. Dar asta-i chestia.”

„Deci, nu vreau să mă bag! Mi-e frică!”

Metescu râdea de Solomon Wigler, care fusese prins în flagrant, când primea mita, şi era precaut: „În parc e şi mai naşpa! Nu vezi că pe ăla din parc l-a luat, direct! Din Parcul Tineretului l-a luat!”. Iniţial el ceruse arhitectei să-I aducă banii în Primărie. După prinderea lui Solomon Wigler, consilierul fostului edil Sorin Oprescu, în flagrant, cei doi au dat înapoi.

Metescu: Şi îi împărţim acuma? Putem să-i împărţim pe ăştia?
Arhitectă: Eu... nu! Am înţeles că-şi păstrează el un pic din ei...
Metescu: Îhî...
Arhitectă: Şi restul spera că ţi-i dă ţie sau, nu ştiu, dacă vrei să mi-i dea mie, mi-i dă mie şi după aia...
Metescu: Da, mă, da, da! Da, dar stai un pic!…
Arhitectă: Doar că eu nu vroiam să vin să-ţi dau în Primărie!
Metescu: Băi, eu vreau... eu vreau să...
Arhitectă: Că mie mi-e frică după toate întâmplate cu Wigler!
Metescu: Eu am văzut...
Arhitectă: Deci, nu vreau să mă bag! Mi-e frică!
Metescu: Tu ai văzut... Ştiu! Tu ai văzut dosarul care i l-a făcut lu' Moni (Solomon Wigler- n.r.)?
Arhitectă: Nu!
Metescu: Exact! Se ştie exact când a luat... Tu-ţi dai seama, mă, ăla şi de Moni a scris... Când a luat, unde a luat, toate tranşele! L-a ascultat ambiental! Bine, hai că o să ne...
Arhitectă: OK! Adică...

Momentul flagrantului

Flagrantul a fost organizat de procurorii DNA, la data de 11 iunie 2015, în jurul orei 17.30. Metescu s-a întâlnit cu arhitecta în apropierea Universităţii de Arhitectură din Bucureşti. Atunci când arhitecta i-a dat lui Metescu  suma de 12.000 de euro, a avut loc un scurt dialog. Totul a  fost filmat!

Metescu: Stai uşor că... Hai să facem doi paşi!
Arhitecta: Da! Cum zici tu!
Metescu: Pe ei... faci pe...

...
Metescu: Dă-mi că... e bine!
Arhitecta: Păi, na...

[Conform înregistrării video, arhitecta îi remite lui Metescu o pungă din plastic pe care acesta o deschide şi îi verifică conţinutul]

Metescu: Că nu e... a!
Arhitecta: Sunt partea ta că a luat Marius 3.000 şi sunt doisprezece!
Metescu: Da, mă, da’ nu mai tre’ să explici!
Arhitecta: Ok!
Metescu: Am înţeles! Da!
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite