Povestea fostului şef al Microsoft România care a recunoscut în faţa procurorilor că făcea evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Tatomir
Călin Tatomir

Industria IT din România este zguduită de un nou scandal. În vizorul procurorilor sunt nume grele, precum cel al fostului director general Microsoft România, Călin Tatomir. Acuzaţiile vizează infracţiuni de evaziune fiscală

Fostul director general Microsoft România, Călin Tatomir (foto), şi alte şase persoane  au fost arestate, miercuri seară, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de 12 milioane de lei. Este vorba de un caz instrumentat de procurorii DIICOT.

Tatomir este unul dintre cei mai cunoscuţi manageri din industria locală de IT. El a fost director de vânzări al Compaq (actualul HP) - când compania americană a câştigat contractul de informatizare al Casei de Sănătate (CNAS) şi director general Microsoft România (în perioada 2008-2010), dar deţinea şi propriul său business – firma de consultanţă CCT SRL, care îşi desfăşoară activitatea sub sloganul „Noi ştim cum”. Aceasta a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 4 milioane de lei şi a avut un profit net de aproape un milion de lei. Numele lui Tatomir apare şi în celebrul dosar de la DNA privind licenţele „Microsoft”.

Potrivit unor surse judiciare, Tatomir ar fi cedat acţiunile companiei sale deputatului Varujan Pambuccian pe durata mandatului de CEO al Microsoft România (2008-2010).

NUME GRELE DIN IT, PE LISTA DIICOT

Acum este acuzat de evaziune fiscală în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat. Concret, afaceristul ar fi înregistrat în contabilitatea a două firme pe care le controla - CCT SRL şi SC CD Software Consult SRL -  facturi fiscale nereale vizând prestarea de servicii fictive în domeniul IT. Totul ar fi fost făcut în scopul reducerii artificiale a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali. Tatomir ar fi apelat la serviciile afaceriştilor Valeriu-Cristian Arsenie şi Norbert Hauser care coordonau mai multe firme-fantomă.

Hauser este un cunoscut colecţionar de covoare orientale, care deţine Galeria Buhara situată în cartierul Primăverii din Bucureşti. Arsenie a fost trimis în judecată, la începutul acestuia an, de procurorii DNA pentru infracţiuni similare. De altfel, mai multe nume grele se află pe lista procurorilor DIICOT. Printre ele: Cristian Călinescu – cunoscut pe piaţă ca acţionar în cadrul companiei de comunicaţii Grupul Industrial GIR, sau Cezar Golumbeanu şi Robert Florin Cristea, acţionari la integratorul IT Novensys.

CUM FUNCŢIONA FILIERA

Potrivit propunerii de arestare preventivă, făcută de procurorii DIICOT, Tatomir a recunoscut în timpul anchetei că începând chiar cu anul 2004 a derulat relaţii comerciale fictive cu mai multe firme-fantomă. El a explicat că banii plecau din firmele sale către grupul de firme controlat de Arsenie şi Hauser. De acolo, banii erau retraşi în numerar, iar cei doi complici ai săi aveau un comision de 10% din rulaj.

Tatomir a mai confirmat la DIICOT că toate documentele justificative ale acestor contracte fictive au fost întocmite în fapt de către el, folosind informaţiile publice de pe diverse site-uri de pe internet sau de pe serverele firmelor sale. Fostul director general al Microsoft a recunoscut în faţa procurorilor DIICOT că a recomandat filiera de firme-fantomă, controlată de Arsenie şi Hauser, şi prietenilor săi: Cezar Golumbeanu şi Valentin Stan – acuzat în acest dosar.

„Evaziunea fiscală este unul din fenomenele economico-financiare de maximă importanţă, cu care toate statele se confruntă într-o măsură mai mare sau mai mică, iar societatea românească este supusă unei presiuni negative enorme privind fenomenul evazionist”, au arătat procurorii DIICOT, în propunerea de arestare preventivă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite