PORTRET Cum a ajuns Laura Georgescu, cot la cot cu Hrebenciuc, în boxa acuzaţilor. De la catedra de matematică la şefia CNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Georgescu FOTO Mediafax

Procurorii anticorupţie au început vineri urmărirea penală faţă de şefa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, care este acuzată de abuz în serviciu în dosarul  privind licenţa postului de televiziune Giga TV. Şefa CNA a ajuns în atenţia publicului, în iulie 2014, după ce un post de televiziune a publicat mai multe înregistrări în care aceasta folosea un limbaj neadecvat pentru funcţia pe care o deţine.

Laura Georgescu s-a prezentat vineri dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) unde i s-a adus la cunoştinţă faptul că este urmărită penal. La ieşire, aceasta a negat că ar fi avut vreo intervenţie pentru a i se reacorda licenţa postului Giga TV, arătând că, în consiliu, ea a votat, de fiecare dată, pentru retragerea licenţei.

„Dacă făceam aşa ceva, votam eu, nu rămâneam absolut consecventă prin nevot. Nu sunt om politic, sunt jurnalist şi m-aş bucura ca speţa asta să rămână un studiu de caz”, a spus Georgescu.

Ulterior, procurorii au emis un comunicat de presă în care au anunţat oficial că s-a început urmărirea penală pe numele Laurei Georgescu pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Procurorii au precizat că, după ce a primit indicaţii de la Narcisa Iorga, „Gheorghe Ştefan (primarul oraşului Piatra Neamţ, cunoscut şi sub numele de Pinalti – n.r.) i-ar fi solicitat sprijinul deputatului Viorel Hrebenciuc, suspect în cauză, cerându-i să intervină la nivelul preşedintei C.N.A, Laura Georgescu, astfel încât să o determine să se implice în susţinerea intereselor postului TV sancţionat, mai concret să obţină revocarea actului administrativ emis de CNA în data de 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licenţa”.

„În urma solicitării făcute de reprezentantul postului TV, Viorel Hrebenciuc s-a implicat direct în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca instituţia pe care o conduce să revină asupra deciziei, folosindu-se de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte – membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al camerei Deputaţilor, funcţie care îi conferă automat calitatea de membru al organului central de conducere şi de decizie al partidului - Comitetului Executiv Naţional”, arată anchetatorii.

La rândul său, Laura Georgescu a fost numită ca membru al CNA din postura de reprezentant propus de către Guvern, fiind aleasă cu voturile PSD, în a cărui structură de conducere se regăseşte parlamentarul Hrebenciuc Viorel, care de altfel a şi susţinut-o în vederea alegerii ca preşedintă a C.N.A..

Astfel, procurorii spun că prin acţiunea sa, Laura Georgescu „a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa”.

Viorel Hrebenciuc şi Narcisa Iorga, urmăriţi penal în acest caz

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a fost pus sub învinuire, joi, de procurorii anticorupţie, fiind acuzat s-ar fi folosit de influenţa pe care o are în calitate de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor pentru a determina mai mulţi membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să revină asupra deciziei prin care s-a retras licenţa postului Giga TV deţinut de primarul Gheorghe Ştefan.

În acelaşi dosar s-a început urmărirea penală şi împotriva Narcisăi Iorga, membru CNA. Aceasta este acuzată de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid. 

Laura Georgescu: „Crezi că merge ceva legal în România? Vin şi te şantajez”

Laura Georgescu a ajuns în atenţia opiniei publice la sfârşitul lunii iunie, când Realitatea TV a făcut publice o serie de înregistrări, în care şefa CNA profera jigniri la adresa lui Georgică Severin, preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, şi Sebastian Ghiţă, patronul RTV. În plus, Georgescu recunoştea că favorizează anumite posture de televiziune. 

M-a forţat jigodia de Georgică Severin să le dau lor cuvântul. Eu înnebunesc că tu mă pui, pe boul de Ghiţă şi pe România TV să-i acopăr şi tu nu profiţi de...aşa. Înţelegi ce-ţi explic? Crezi că merge ceva legal în România? Vin şi te şantajez... Cum crezi că merge-n România? Merge ceva legal? Să mă duc şi să zic: nu vă supăraţi, uitaţi am şi eu o lege. Pot să, la umbra ei, să-mi fac treaba? Nu. E, du-te dracu’ atuncea! Vin şi te şantajez, ce vrei să fac?”, afirmă Laura Georgescu, conform înregistrării prezentate de Realitatea.

Într-o altă înregistrare, preşedintele CNA aduce în discuţie posibilele sponsorizări pentru instituţia pe care o conduce, sub forma unor laptopuri.  

Laptopuri nu ne sponsorizaţi şi pe noi? Nu ne faceţi şi nouă o donaţie? 5 bucăţi! Ăla e un jaf, frate, să mor eu, e la preţ de piaţă! Nu ştiu, 1-7, 1700, cât dracu e? Nu am înţeles. Lăsaţi, lăsaţi, făceţi-vă că ştiţi ce vreau! Te pup, pa, pa! Să dea nişte laptopuri. Nu, nu, nu ţi le mai...laptopuri, ascultă-mă puţin că o rezolv altfel. (O sun pe Gubernat să văd). Că n-aş băga, frate bani în laptopuri. Sunt tâmpită, mă, să iau laptopuri de bani pentru instituţie, mă, când putem să le luăm altfel, mă, am atâţia oameni care-mi sunt datori, nu pricepi ce-ţi explic? E păcat de Dumnezeu, mă! Nu suport să iau bani din instituţie să rezolv problemele. Mi se pare de un căcat. (Gubernat) asta e prietenă cu unu’, înţelegi, şi m-a tot întrebat dacă vreau... Să nu iau 5 laptopuri pe moca? Dă-i dracului, ce-o să spună? C-am primit şpagă, dă-i în....”, afirmă Laura Georgescu în cea de-a doua înregistrare.

La nici două zile, Realitatea TV face publice noi înregistrări în care şefa CNA îşi ameninţă interlocutorul cu moartea. 

Eu îţi aduc UPC, Dolce, RCS-RDS, cei mai buni specialişti, pune-te de acord cu ei să vedem ce facem. Eu vreau să ne dea servere, să văd tot ce ne dau ei şi pe urmă încep şi scriu de altele. Ideea e, hai să vrei să comunici cu ei, hai să facem o lucrare. Mă deranjează că UPC care, în sfârşit, m-a solicitat să ne întâlnim şi cu Romtelecom, Dolce, să ne dea, măi, servere, să începem să lucrăm. Îmi vine să iau fierăstrăul să-ţi tai pe rând membre, bucăţi din corp care îţi atârnă. Calcă-i, măi, pe gât şi zi-le  «du-te dracu'», când fac achiziţie la tine mai îmi faci tu mie contestaţie?", spune Laura Georgescu în înregistrările divulgate de RealitateaTV.

„Calcă-i, în puii mei, pe gât, că nu suntem datori nimănui în viaţă. Înţelege româneşte şi du-te ca în brânză în ei! Dă-i dracu! Pe foamea asta? Fraţilor, eu nu vă înţeleg ce aveţi", mai spune şefa CNA în înregistrare.

Cine este Laura Georgescu

Şefa CNA s-a născut pe 19 martie 1966. În anul 1990 a absolvit Facultatea de Matematică, în cadrul Universităţii Bucureşti, iar  între anii 1986 -1995 a fost profesor de matematică.  În anul 1994 îşi face debutul în televiziune, devenind redactor în cadrul TVR. 

Între anii 1997-1999 este director Executiv la „Mihai Tatulici Production“. Din 1999 şi până în iunie 2001 se ocupă de producţie TV, fiind producător executiv al celebrului show „Chestiunea Zilei“, realizat de Florin Călinescu. 

Din anul 2003, intră în aparatul administrativ fiind numită consilier al Corpului de Control al Guvernului, aflat în subordinea Cancelariei prim-ministrului. Între 2005-2012, devine consilier Relaţii Mass-Media, departamentul pentru lupta antifraudă -DLAF. 

Prima femeie şef la CNA

Pe 28 decembrie 2012, Laura Georgescu a devenit preşedintele CNA, într-o şedinţă în care voturile membrilor au fost secrete, fiind votată cu opt voturi „pentrun“ şi unul „împotrivă“.

„Zece ani de zile am fost jurnalist şi producător TV. După zece ani, din raţionamente absolut umane, dorinţa de a avea copii, am trecut în administraţia publică centrală. De zece ani, lucrez în Guvernul României. Am fost propunerea acestei instituţii fiindcă de zece ani mă cunoşteau“, spunea Laura Georgescu, în momentul propunerii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Laura Georgescu, şefa CNA, urmarită penal pentru abuz în serviciu în dosarul licenţelor TV

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, s-a prezentat vineri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile care i se aduc în dosarul  privind licenţa postului de televiziune Giga TV. Aceasta ar fi intervenit pe lângă membrii Consiliului pentru reacordarea licenţei postului TV.

Viorel Hrebenciuc şi Narcisa Iorga, înfundaţi de licenţa lui Pinalti

Deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc, şi unul dintre membrii CNA, Narcisa Iorga, sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie pentru că l-ar fi ajutat pe primarul de Piatra Neamţ, Gheorghe Pinalti, să-şi recâştige ilegal licenţa pentru postul de televiziune Giga TV.

Laura Georgescu, şefa CNA, audiată timp de mai multe ore la DNA în urma unei plângeri depuse de deputatul Liliana Mincă

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, a părăsit sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) după ce a fost audiată timp de mai multe ore de procurori în dosarul deschis în urma plângerii depuse de deputatul PP-DD Liliana Mincă. Aceasta a refuzat să facă declaraţii, cerându-le jurnaliştilor să ia informaţii de la purtătorul de cuvânt al Consiliului.

Noi înregistrări cu şefa CNA: „Îmi vine să iau fierăstrăul să-ţi tai bucăţi din corp care îţi atârnă“

Noi înregistrări în care şefa Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, foloseşte un limbaj neadecvat au fost făcute publice. Aceasta îşi ameninţă interlocutorul şi îi spune că îi vine să îi taie membre.

Şefa CNA, Laura Georgescu, audiată în Parlament: Sunt cuvinte scoase din context şi schimbate

Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), susţine că înregistrările care o incriminează nu sunt integrale. Realitatea TV a prezentat luni seară o înregistrare în care Laura Georgescu recunoaşte că favorizează anumite posturi de televiziune, folosind un limbaj neadecvat în concordanţă cu funcţia pe care o deţine.

Înregistrări în care şefa CNA, Laura Georgescu, recunoaşte favorizarea unui post de televiziune

Realitatea TV a prezentat luni seară o înregistrare audio în care preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, recunoaşte că favorizează anumite posturi de televiziune.

Scandalul din jurul şefei CNA continuă. Narcisa Iorga: „Laura Georgescu, dă-ţi demisia!

Narcisa Iorga, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, a publicat pe blogul său o scrisoare deschisă către Laura Georgescu, preşedinta CNA, căreia îi cere demisia. „Ai vorbit unor copii despre ”crăpat creierii pe pereţi”, l-ai întrebat pe un altul ”de ce e supraponderal” şi ”de ce mănâncă în halul ăsta”. Mai poţi ridica privirea din pământ?“. Laura Georgescu va fi audiata la Comisia de cultura din Camera Deputatilor.

România TV, despre scandalul cu preşedintele CNA: „Am fost campionii amenzilor în 2013“

După ce Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, a recunoscut, într-o înregistrare făcută publică de realitatea.net, că a favorizat România TV, televiziunea se apără susţinând că „nu este sub «acoperirea» CNA, ci sub protecţia legii audiovizualului“, fiind „campionii amenzilor în 2013“ .

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite