Ponta s-a întors în ţară aşa cum a plecat: pe şest. Ce perspective de recuperare medicală are premierul
0În cârje şi nebărbierit. Aşa şi-a făcut apariţia ieri premierul Victor Ponta la Palatul Victoria. Chiar şi cei mai apropiaţi dintre colegi au aflat cu surpindere că premierul s-a întors acasă. De azi, Ponta revine cu puteri depline la conducerea Guvernului, iar în următoarele cinci luni va continua programul de recuperare.
Preremierul Victor Ponta a revenit în ţară, după mai bine de trei săptămâni petrecute în Turcia, unde s-a recuperat după intervenţia chirurgicală suferită la genunchi. Deşi, de la Istanbul, ne spunea că se va întoarce „mai sănătos şi mai puternic“, Ponta şi-a făcut apariţia miercuri dimineaţă la Palatul Victoria în cârje şi nebărbierit. Nu a anunţat oficial când s-a întors în ţară, la fel cum n-a anunţat nimic nici când a plecat la Baku, la Jocurile Europene, sau în Turcia, pentru operaţie. Potrivit unor surse politice, întoarcerea lui Ponta s-a făcut în mare secret. Nici miniştrii, nici liderii PSD nu au ştiut că premierul e în Bucureşti. De altfel, Liviu Dragnea a recunoscut că a aflat de la televizor că Ponta e la Guvern.
„Am înţeles că s-a întors şi Victor Ponta în ţară, nu pot decât să îi spun, cu drag, bun venit. Nu am ştiut că vine, am văzut şi eu la televizor, dar este un lucru foarte bun. Şi dacă de mâine (azi – n.r.) se întoarce la Guvern, iar este foarte bine“, a spus Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD. „Am văzut pe fluxurile de ştiri că s-a întors la Guvern astăzi. Nu pot decât să mă bucur de acest lucru“, a spus şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, un apropiat al premierului Ponta.
Cu fiul, la Guvern
În jur de ora 10.00, Victor Ponta a ajuns la Guvern, unde a fost întâmpinat de premierul interimar Gabriel Oprea şi de preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, oamenii care s-au ocupat de Executiv şi de partid în lipsa sa. Cu toate că s-a întors exact în ziua în care Guvernul se reuneşte în şedinţă săptămânală, Victor Ponta l-a lăsat tot pe Gabriel Oprea să conducă întrunirea, dar a avut o scurtă discuţie, informală, cu miniştrii, în sala şedinţei de guvern. De la Guvern, Victor Ponta l-a informat pe preşedintelui Klaus Iohannis că începând de astăzi îşi reia atribuţiile de premier.
„Având în vedere înlăturarea cauzelor care au generat imposibilitatea exercitării atribuţiilor de prim-ministru, vă rog să luaţi act, conform legii, de reluarea activităţii mele la Guvern, începând cu data de 9 iulie, şi de încetarea interimatului în funcţia de prim-ministru“, se menţionează în adresa transmisă de Ponta Administraţiei Prezidenţiale. În jurul orei 14.00, Ponta a plecat de la sediul Guvernului însoţit de fiul său Andrei. Premierul a coborât scările foarte încet, folosindu-se de cârje.
Ce urmează pentru Ponta? „O încercare de a se salva in extremis pe sine, dar şi partidul, îl obligă pe Ponta să-şi recâştige capitalul de popularitate. Cum tema anticorupţie este suficient de populară, el însuşi fiind subiect al campaniei DNA, nu-i rămâne de jucat decât tema naţionalismului economic. Mesajele premergătoare referendumului din Grecia, transmise de Ponta în ţară, sugerează o asemenea linie de comunicare“, spune sociologul Sebastian Lăzăroiu.
„Şi-a premeditat intrarea în scenă“
Prin surprindere au fost luaţi şi analiştii politici, dar nu de întoarcerea premierului cât de noua sa înfăţişare. „Barba pe care şi-a lăsat-o e un gest de răzvrătire şi arată că urmează o perioadă grea. Cu siguranţă că tot ce s-a întâmplat azi e o strategie bine pusă la punct, de victimizare în primul rând”, arată Adrian Zăbavă, specialist în comunicare politică. De aceeaşi părere este şi psihologul Mihai Copăceanu, care spune că apariţia lui Ponta de la Guvern a vrut să genereze compasiunea colegilor. „Schimbările fizice vor să inducă o oarecare empatie şi circumstanţe atenuante. Şi-a premeditat intrarea în scenă. Şi Adrian Năstase avea barbă când a ieşit din închisoare. Oamenii aceştia îşi creionează foarte bine apariţiile publice. Evident că nu e un om puternic, oamenii puternici refuză orice intenţie de compasiune şi slăbiciune. În definitiv a fost o operaţie la genunchi, nu o operaţie pe creier”, a explicat Copăceanu.
Pe de altă parte, specialiştii în ortopedie susţin că riscurile ca piciorul să nu se recupereze corespunzător sunt destul de mari. Premierul va trebui să facă şedinţe constante de kinetoterapie, însă deocamdată locul în care şeful Guvernului va face recuperarea este un mister. Asta cu toate că Spitalul Elias din Capitală are două saloane speciale care sunt destinate demnitarilor. „Fiind premier ar putea să se trateze la Spitalul Elias, unde sunt două saloane în care pot fi trataţi demnitarii. Mai are şi posibilitatea să facă recuperare la domiciliu. Dacă kinetoterapia nu e făcută corespunzător există riscuri permanente pentru genunchiul respectiv”, a explicat un ortoped de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală.
„Recuperarea durează încă cinci luni“
La rândul lui, profesorul Gheorghe Popescu, şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul Floreasca din Bucureşti, afirmă că recuperarea va dura încă cinci luni. „Într-o săptămână, două, trebuie să înceapă să calce pe picior. Recuperarea completă durează şase luni. Acum, genunchiul său e în faza de hipotrofie musculară. Oricum un genunchi operat nu mai are cum să fie la fel ca unul sănătos”, a explicat profesorul.
13 medici analizează dosarul
Dosarul medical al premierului Victor Ponta a ajuns pe masa unei comisii medicale de la Spitalul Militar, desemnat să asigure tratamentul demnitarilor şi înalţilor funcţionari publici potrivit unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării emisă în 2006. Din comisia multidisciplinară fac parte 13 medici, care evaluează starea de sănătate a demnitarilor şi care în urma investigaţiilor formulează o recomandare pe care o înaintează Administraţiei Prezidenţiale sau Serviciului de Protecţie şi Pază. „Comisia este strict consultativă”, explică oficialii din sistemul de sănătate. „Nu poţi obliga un pacient să facă recuperarea într-un anumit loc”, notează aceştia.