Plagiatul lui Victor Ponta „ar trebui taxat şi în justiţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta. Foto: Mediafax
Victor Ponta. Foto: Mediafax

Specialiştii în educaţie şi analiştii politici consideră că urmarea corectă a verdictului de plagiat dat tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta este ca organele judiciare să preia cazul. Potrivit acestora, Ponta trebuie să dea înapoi fiecare bănuţ pe care l-a primit ca avocat, lector universitar şi procuror.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, joi, retragerea titlului de doctor al fostului premier Victor Ponta pentru că teza de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice. Victor Ponta are 10 zile să constate decizia, altfel titlul de doctor i se va retrage prin ordin de ministru. Specialiştii contactaţi de „Adevărul” susţin că din acest moment organele judiciare trebuie să preia cazul, întrucât fostul premier s-a folosit de o diplomă falsă pentru a accede la anumite posturi.

Analistul politic Sorin Bocancea susţine că din acest moment, cazul trebuie preluat de organele judiciare, pentru că plagiatul înseamnă furt. „Omul şi-a construit o carieră pe baza unui titlu de doctor furat, fals. A intrat în Barou pe baza unui doctorat fals. A obţinut grade didactice. Va trebui ca domnului Ponta să i se ceară drepturile înapoi, pentru că este o carieră bazată pe fals. Organele judiciare trebuie să demareze o anchetă”, a explicat analistul politic.

Ştirea va muri dacă nu are urmări în justiţie

La rândul său, şi analistul Adi Zăbavă consideră că Universităţile la care a activat ca lector şi asistent ar trebui să îl ducă pe Ponta în justiţie, pentru a cere drepturile băneşti pe care acesta şi le-a însuşit cu un titlul fals de doctor.

„Acest verdict trebuie să aibă urmări în justiţie. Trebuie acţionat în instanţă pentru banii pe care i-a primit ca procuror. Şi universităţile la care a lucrat ca lector şi asistent ar trebui să ceară banii înapoi pentru că a lucrat în cadrul acestora cu o diplomă de doctor falsă”, a declarat analistul politic Adi Zăbavă.

Acesta a mai subliniat că dacă deputatul nu este adus în instanţă, ştirea rezoluţiei de plagiat va muri în două-trei zile. „Dacă nu există urmări juridice, ştirea va muri în câteva zile şi nu se va întâmpla mare lucru. De asta este important să aibă consecinţe juridice”, a mai spus analistul.

Totodată, acesta mai susţine că fostul premier nu va contesta decât la nivel public această decizie a CNATDCU. „Nu cred că va merge mai departe de a ataca public decizia şi să conteste decizia CNATDCU”, a conchis analistul.

„Trebuie întărite şcolile doctorale“

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, spune că dincolo de numele celebre sau mai puţin celebre care au obţinut titluri de doctor pe fondul unor lucrări plagiate trebuie să schimbe întreg sistemul de învăţământ superior şi de cercetare, astfel încât asemenea situaţii să nu se mai repete.

„CNATDCU trebuie să înceapă un proces de auditare al şcolilor doctorale şi să se încheie această etapă a sistemului de învăţământ superior şi de cercetare. Cred că ceea ce trebuie să urmeze acum este întărirea şcolilor doctorale, astfel încât să nu se mai repete asemenea situaţii. Noi nu vrem decât să avem şcoli doctorale serioase”, a declarat pentru „Adevărul” rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea 

Dumitru.

Ministrul, obligat să emită ordinul de retragere

Membrii Consiliului General al CNATDCU au avizat cu 34 de voturi şi o abţinere raportul Comisiei Tehnice din cadrul CNATDCU de retragere a titlului de doctor.

„Au analizat sesizarea de plagiat în ceea ce priveşte teza domnului Victor Viorel Ponta, intitulată ‘Curtea Penală Internaţională’. Comisia de lucru a recomandat CNATDCU că teza de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi propune retragerea titlului de doctor în drept în baza articolului 170 din Legea 1 din 2011. Consiliul a luat în discuţie această propunere, a avut cvorum, din 47 de membri au fost 35 prezenţi. Au votat pentru 34 şi a fost o abţinere“, a anunţat preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, într-o conferinţă de presă.

Victor Ponta are la dispoziţie 10 zile pentru a contesta decizia. Dacă acest lucru se întâmplă, se va forma o nouă comisie de analiză a contestaţiei. În cazul în care decizia rămâne în vigoare, propunerea de retragere a tezei de doctorat va fi înaintată ministrului Educaţiei, iar acesta este obligat să emită ordinul de retragere a tezei.

„La încheierea procedurii, ministrul are rol decorativ, aşa cum spun prevederile legale. Ministrul are obligaţia să emită ordinul”, a declarat Adrian Curaj, întrebat daca îi va retrage lui Victor Ponta titlul de doctor.

Epopeea din vara lui 2012

Plagiatul lui Victor Ponta a ieşit la lumină în revista „Nature“ în iunie 2012. Consiliul de Atestare a Titlurilor s-a întrunit ulterior şi a atestat că e vorba de un plagiat, dar şedinţa a fost întreruptă de ministrul de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, care a prezentat Monitorul Oficial cu ordinul său emis în aceeaşi dimineaţă, prin care desfiinţa şi restructura componenţa Consiliului, drept pentru care decizia de plagiat nu a putut fi oficializată.

Ulterior, Consiliul Naţional de Etică de pe lângă Ministerul Educaţiei, într-o componenţă de asemenea schimbată intempestiv de către Liviu Pop, a decis că doctoratul lui Ponta nu este plagiat.

În sfârşit, un al treilea verdict a fost emis de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, potrivit căreia doctoratul a fost plagiat. Raportul a fost înaintat Ministerului Educaţiei, dar niciunul dintre miniştrii care au deţinut portofoliul – Liviu Pop, Ecaterina Andronescu şi Sorin Câmpeanu – nu a vrut să emită ordinul de retragere a titlului.

Două comisii de specialitate şi-au dat verdictul de plagiat în privinţa tezei de doctorat a premierului la acea vreme. Este vorba de Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, verdictul nu a fost recunoscut (doar CNATDCU poate propune retragerea titlului de doctor) şi CNATDCU, al cărei act de constatare a fost contestat apoi.

Preşedintele CNATDCU, academicianul Viorel Barbu, a mai anunţat că sunt în lucru alte 10 dosare, printre care cazurile lui Gabriel Oprea, Robert Negoiţă, Petre Tobă şi Florentin Pandele. 

„Un final drăguţ“

Alison Abbott, jurnalista de la revista „Nature” care a scris prima despre plagiatul lui Victor Ponta, ne-a transmis o scurtă reacţie la aflarea veştii că se cere retragerea titlului de doctor: ”A nice ending to the story” (Un final drăguţ al acestei poveşti).

Ponta se apără, evident, cu o minciună

Fostul premier Victor Ponta a criticat pe Facebook decizia CNATDCU şi a aruncat vina acestui aviz pe „guvernul de tehnocraţi”. „Ok - tehnocraţii au rezolvat principala problemă a ţării - mi-au luat şi ei doctoratul (ca Băsescu în 2012)! Înţeleg că acum (după această mare victorie) totul va fi bine - de azi încep să crească încasările la buget, să ieşim din deficit. (…) Sunt onorat de efortul pe care ditamai Guvernul de tehnocraţi l-a făcut doar pentru persoana mea - o ordonanţă de urgenţă doar pentru mine, o Comisie doar pentru mine (când am primit verdictul de neplagiat în 2012 de la acelaşi CNACTDU a mai fost o teză de doctorat examinată în acelaşi timp - fac pariu că nu aveţi “Curaj” să o revedeţi şi pe aceea). O hotărâre definitivă dată în favoarea mea de ICCJ în 2014 ignorată! Vă mulţumesc din inimă dragi politruci!”, a scris acesta pe Facebook.

Verdictul Înaltei Curţi pe care îl invocă Ponta are însă o altă istorie. În anul 2012, Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru au sesizat Parchetul General că Victor Ponta a plagiat din trei autori în lucrarea sa de doctorat. Procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, în principal pe motiv că niciunul dintrei cei trei autori nu s-a considerat parte vătămată, deci nu există victime.

Papahagi, Neamţu şi Ofiţeru au atacat rezoluţia procurorului la Înalta Curte, care pe 17 martie 2014 le-a respins contestaţia pe un motiv similar: ei sunt doar denunţători în dosar, dar nu şi părţi vătămate de rezoluţia procurorului, deci nu au calitatea să o poată contesta la ICCJ.

Cu alte cuvinte, Victor Ponta a scăpat de acuzaţia de plagiat strict în sens penal, din lipsa părţii vătămate. Ceea ce a decis Comisia de Atestare a Titlurilor se referă la plagiatul în sens academic şi nu intră deloc în contradicţie cu decizia ICCJ din 2014. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite