Ioan Niculae, turnat de Dorin Cocoş. Sediul Interagro şi reşedinţa lui Niculae, percheziţionate de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presedintele grupului InterAgro, Ioan Niculae FOTO Mediafax
Presedintele grupului InterAgro, Ioan Niculae FOTO Mediafax

Mai multe percheziţii au avut loc, joi, la firma Interagro, deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae, dar şi la locuinţa acestuia. Acţiunea anchetatorilor vizează suspiciuni de corupţie, evaziune fiscală şi spălare de bani infracţiuni săvârşite în perioada 2008-2009, prejudiciul fiind estimat la două milioane de euro. Surse judiciare au precizat că Dorin Cocoş l-ar fi denunţat pe Niculae, care în acest moment se află în penitenciar.

UPDATE Nicoleta Toncea, iubita lui Ioan Niculae, a fost dusă joi cu mandat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri Ioan Niculae ar fi cumpărat fictiv, cu 10 milioane de euro, servicii de promovare în presa scrisă, machete şi materiale publicitare, care nu ar fi fost executate vreodată de prestatorul Libarom Agri, arată Mediafax.

Sursele citate au precizat că dosarul în care s-au făcut joi percheziţii la percheziţii la imobile deţinute de Ioan Niculae şi la firma Interagro „s-a constituit urmare a sesizării formulate de ANAF - Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, prin care semnala aspecte constatate în urma inspecţiei fiscale efectuate la societatea comercială Interagro”.

Raportul de inspecţie fiscală întocmit pe 17 decembrie 2012 vizează tranzacţiile comerciale derulate pe circuitul Interagro - Libarom Agri şi Interagro - INSOMAR Cercetări şi Marketing Politic, iar cercetările penale sunt pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Sursele citate au mai precizat că relaţia comercială dintre Interagro şi INSOMAR a făcut obiectul urmăririi penale în dosarul „Mită la PSD”, trimis în instanţă pe 11 ianuarie 2012 şi finalizat cu condamnarea definitivă la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare a lui Ioan Niculae.

„Prezentele cercetări au în vedere aspectele infracţionale semnalate de ANAF referitoare la tranzacţiile comerciale dintre Interagro şi Libarom Agri”, au arătat sursele citate.

10 milioane de euro pentru promovare

În Raportul de inspecţie fiscală din decembrie 2012 s-ar fi consemnat faptul că, în perioada 2008 - 2009, între Interagro şi Libarom Agri s-ar fi desfăşurat mai multe tranzacţii comerciale, în baza unui contract de pe 4 august 2008, care ar fi avut ca obiect „realizarea, prelucrarea şi implementarea de către prestator a unor materiale de promovare (prin presa scrisă, machete publicitare, materiale promo, imprimare) şi plasarea acestora pe suporturi media”.

În baza acestui contract, Interagro trebuia să achite, cu titlul de onorariu, suma de 10 milioane de euro, Libarom emiţând către firma lui Ioan Niculae facturi în valoare totală de 43.131.000 de lei.

În perioada august 2008 - mai 2009 ar fi fost întocmite mai multe procese verbale între Interagro şi Libarom, prin care s-ar fi atestat îndeplinirea obligaţiilor asumate prin contract.

„Referitor la prestaţiile asumate prin contractul încheiat între Interagro în calitate de «client» şi Libarom Agri în calitate de «prestator», Interagro nu justifică prin documentele prezentate că serviciile au fost executate, lipsind dovezile privind executarea contractului”, mai spun sursele citate.

Interagro ar fi înregistrat în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în valoare de 36.245.000 de lei, în baza unor documente emise de Libarom Agri, fără a respecta reglementările fiscale în întocmirea şi utilizarea documentelor justificative necesare pentru a fi înregistrate în contabilitate, pentru a conferi posibilitatea deducerii fiscale.

Potrivit surselor judiciare citate, suma de 36.245.000 de lei reprezintă cheltuieli nedeductibile, în condiţiile în care prestaţiile nu au fost reale. În acest fel, Interagro ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, din care 6.886.550 de lei taxa pe valoarea adăugată şi 4.551.619 lei impozitul pe profit.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, Dorin Cocoş ar fi făcut un denunţ la DNA în care ar fi precizat că în perioada 2008 - 2009, Ioan Niculae, pentru a obţine subvenţii necesare derulării activităţii firmei sale, i-ar fi cerut sprijin pentru influenţarea unor funcţionari publici şi demnitari, arată Agerpres.

Concret, Cocoş ar fi declarat în denunţul formulat că Niculae i-ar fi cerut sprijin ca aceasta să realizeze influenţe asupra unor funcţionari publici şi demnitari, ce activau în diferite instituţii publice, în vederea elaborării unei Hotărâri de Guvern prin care să fie acordate subvenţii pentru îngrăşăminte din producţia internă, ceea ce ar fi condus la subvenţionarea indirectă a combinatelor controlate de acesta, care produceau la acel moment circa 90% din producţia de îngrăşăminte.

Pentru acest „serviciu”, afaceristul Cocoş ar fi urmat să fie răsplătit cu peste 1 milion de euro.

Sursele citate au mai precizat că, în paralel cu urmărirea penală în cauza de evaziune fiscală şi spălare de bani, au rezultat şi alte aspecte infracţionale similare care au fost conexate la acest dosar în care se fac percheziţii la omul de afaceri Ioan Niculae.

Procurorii DNA au făcut, joi, percheziţii la 11 adrese situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Teleorman şi Prahova, reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Vizat este miliardarul Ioan Niculae, cel care se află deja în închisoare. Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au avut loc la domiciliul actual al lui Ioan Niculae, din municipiul Zimnicea, la reşedinţa acestuia din judeţul Teleorman, amplasată în apropiere de Zimnicea, denumită domeniul Făţana, ce cuprinde un grup de trei clădiri principale şi dependinţe, între care se află şi casa de vânătoare a acestuia, precum şi la reşedinţa din staţiunea prahoveană Buşteni a omului de afaceri.

Totodată, conform aceloraşi surse, percheziţii au avut loc şi la fostul domiciliu al lui Niculae, actual domiciliu al Adinei Elena Niculae, situat în sectorul 1 al Capitalei, dar şi la sediul social şi la punctul de lucru declarate de societatea Intervitt SRL, din Teleorman, la sediul social al societăţii InterAgro din Bucureşti, sectorul 2, la punctul de lucru al societăţii Interagro din Zimnicea şi la sediul social al Interagro din Zimnicea.

Sursele citate menţionează că în dosar sunt cercetate „inginerii financiare“ în care ar fi implicat omul de afaceri Ioan Niculae, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste două milioane de euro.

Ioan Niculae, condamnat la 2 ani de închisoare

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat, în aprilie 2015, la doi ani şi jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD”. Patronul Interagro a fost găsit vinovat că a finanţat ilegal campania electorală din 2009 a lui Mircea Geoană. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea judecătorii Curţii de Apel au mai decis confiscarea sumei de 641.000 de lei de la Ioan Niculae.

InterAgro, unul dintre cele mai mari grupuri cu capital românesc, a fost înfiinţat în 1994 de omul de afaceri Ioan Niculae alături de un partener britanic. Cea mai mare parte a afacerilor InterAgro este împărţită de operaţiunile din sectorul chimic şi de cele din agricultură. InterAgro este unul dintre cei mai mari jucători din agricultura românească, exploatând circa 20.000 de hectare de teren agricol. Grupul are afaceri şi în sectorul alimentar şi în cel hotelier. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite