Patronii clincilor Medas şi alţi 9 suspecţi vor fi cercetaţi în stare de libertate, sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patronii clinicilor Medas din ţară, acuzaţi de evaziune şi spălare de bani    FOTO: Mediafax
Patronii clinicilor Medas din ţară, acuzaţi de evaziune şi spălare de bani    FOTO: Mediafax

Patronii clinicilor Medas, soţii Simona Ateia şi Abd Halal Ateia, şi celelalte persoane reţinute în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu estimat la 68 de milioane de euro, vor fi cercetate în libertate, sub control judiciar, potrivit unei decizii a Tribunalului Bucureşti de sâmbătă noapte.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a respins propunerea procurorilor şi a dispus măsura controlului judiciar în cazul patronilor clinicilor Medas şi al celorlalte persoane cercetate alături de aceştia.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti de către procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au solicitat arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Patronii clinicilor Medas, soţii Simona Ateia şi Abd Halal Ateia, şi alte nouă persoane au primit ordonanţe de reţinere în dosarul evaziunii fiscale şi spălării de bani în care au fost făcute, vineri, peste 70 de percheziţii în mai multre judeţe din ţară.

Aceştia au ajuns sâmbătă în faţa magistraţilor Tribunalului Capitalei, cu propunerea de arestare preventivă, potrivit Mediafax.

Ordonaţele de reţinere au fost emise în urma audierilor de vineri din acest dosar.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început vineri urmărirea penală faţă de 13 persoane suspectate de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală într-un dosar în care au fost efectuate 75 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Ialomiţa, Teleorman, Giurgiu şi Dâmboviţa la domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice.

„Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că suspecţii, prin folosirea mai multe societăţi comerciale, au construit un circuit de operaţiuni comerciale nereale prin care au obţinut rambursări de TVA. Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de circa 162 milioane de lei”, informează un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Suspecţii au achiziţionat terenuri de la persoane fizice sau juridice pe care ulterior le-au revândut fictiv în interiorul grupului de societăţi comerciale controlate, în interval de trei luni, la preţuri supraevaluate de circa 100 de ori (preţul nefiind achitat în realitate), singurul scop al operaţiunilor fiind acela de a genera TVA rambursabil.

76 de persoane vizate de percheziţii

Cele 76 de persoane pentru care au fost emise mandate de aducere sunt suspectate de înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli fictive şi de rambursarea ilegală de TVA prin mai multe firme fantomă.

Din reţeaua de evaziune fiscală fac parte şi mai mulţi medici, printre care patroana clinicii private Medas. Ea e acuzată de achiziţii fictive de echipamente medicale.

Anchetatorii au descins vineri la 13 adrese din Bucureşti şi la alte 63 din judeţele Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giugiu şi Ialomiţa. Acţiunea este susţinută de Direcţia Generală Antifraudă şi a fost făcută cu sprijinul informativ al Serviciului Român de Informaţii.


Pe aceeaşi temă:

UPDATE 11 persoane reţinute în dosarul clinicilor Medas, suspectate de evaziune. Prejudiciul: 68 de milioane de euro

Poliţiştii fac percheziţii în Dâmboviţa şi alte judeţe: evaziune fiscală de 68 de mil. de euro din afaceri ilegale cu terenuri şi echipamente medicale

Zeci de poliţişti fac 76 de percheziţii, la această oră, în judeţele Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ialomiţa, pentru destructurarea unui grup specializat în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi rambursări ilegale de TVA. Valoarea prejudiciului se ridică la 68 de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite