UPDATE Omul de afaceri Costel Comana, cercetat pentru corupţie la CFR şi Ministerul Transporturilor, găsit mort în toaleta unui avion, în Costa Rica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Costel Comana, cercetat de procurorii DNA pentru corupţie alături de directori din CFR şi Ministerul Transporturilor, a fost găsit mort în toaleta unui avion ce se îndrepta spre capitala statului Costa Rica. Cauzele decesului sunt încă necunoscute, însă primele indicii conduc către o sinucidere.

UPDATE 15.15 Compania Regiotrans susţine că omul de afaceri avea probleme majore de sănătate.

"Regiotrans anunţă cu profund regret încetarea din viaţă a domnului Costel Comana, unul din fondatorii grupului. În ultima perioadă domnul Costel Comana a avut probleme medicale majore şi a suferit o serie de intervenţii chirurgicale. De asemenea, pe fondul problemelor medicale, domnul Costel Comana se retrăsese din managementul companiilor. Grupul de firme Regiotrans este alături de familia domniei sale. Rugăm insistent mass-media să respecte durerea familiei şi să dea dovadă de decenţă", se arată într-un comunicat al grupului Regiotrans.

UPDATE 12.20 Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că bărbatul care s-a sinucis în toaleta unui avion, pe ruta Columbia-Costa Rica, este român, precizând că acesta a fost găsit strangulat.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, în data de 25 februarie, consulul onorific al României în Republica Costa Rica a informat telefonic Ambasada României la Ciudad de Mexico, în a cărei circumscripţie se află şi Costa Rica, asupra decesului unui cetăţean român.

Un cetăţean român a fost găsit mort în toaleta unui avion care efectua un zbor de la Bogota la San Jose, capitala Costa Ricăi, a anunţat compania columbiană Avianca.

"Avianica anunţă cu regret că un pasager român a fost găsit mort la bordul zborului LR 697 operat astăzi (miercuri) de către filiala sa LACSA pe ruta Bogota-San Jose", a anunţat compania columbiană într-un comunicat.

Zborul comercial a decolat de la Bogota la ora locală 8.01 (16.31, ora României) şi a sosit la San Jose la ora locală 9.05 (18.05, ora României). Autorităţile de pe Aeroportul Internaţional Juan Santamaria au confirmat moartea românului.

Autorităţile din Costa Rica au demarat o investigaţie cu privire la cauzele incidentului. Presa din Costa Rica relatează că românul s-ar fi sinucis.

Cine este Costel Comana, românul găsit mort la bordul unui avion 

Românul este nimeni altul decât omul de afaceri Costel Comana, unul dintre patronii companiei feroviare private Regiotrans, cercetat de procurorii DNA într-un dosar de corupţie, alături de directori din CFR şi Ministerul Transporturilor. Costel Comana ocupa locul 178 în Top 300 Capital al celor mai bogaţi oameni de afaceri din România.

Potrivit Noticiasrcn.com, românul plecase din Brazilia spre Costa Rica, trecând prin Bogota.

Sursa citată a precizat că bărbatul a părăsit Brazilia, pentru a evita să fie prins.

Potrivit site-ului, românul era însoţit în avion de o femeie care călătorea alături de el, iar aceasta a văzut că este nervos şi că a mers la toaleta din avion de mai multe ori. După o perioadă mai îndelungată, în care Costel Comana nu s-a întors de la toaletă, femeia s-a dus şi a încercat uşa. Neprimind niciun răspuns, a forţat uşa, împreună cu personalul din avion, românul fiind descoperit fără viaţă.

Sursa citată mai menţionează că pasagerul român nu avea bilet de întoarcere la Bogota.

Conform procurorilor, Estrella Ştefănescu, în calitate de şef serviciu Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR SA, ar fi favorizat firmele oamenilor de afaceri Iorgu Ganea şi Costel Comana în licitaţii, primind în schimb de la aceştia diverse bunuri şi servicii, printre care card de combustibil, cazări la pensiuni, telefoane mobile, dar şi bani pentru a merge la o nuntă.

„Pentru a recompensa disimulat pe Estrella Ştefănescu, Ganea Iorgu şi Comana Costel i-au angajat formal, pe perioada vacanţei de vară, pe cei doi copii ai acesteia în calitate de controlori bilete pe ruta Bucureşti-Constanţa, trasă efectuată de Regiotrans SRL; deşi copiii au fost retraşi după două zile de activitate, Regiotrans SRL a efectuat la data de 14.08.2011 plata pentru întreaga perioadă de vacanţă. În data de 04.07.2011, Ştefănescu Estrella a primit şi un telefon mobil de la aceeaşi firmă“, arată procurorii unele dintre avantajele obţinute de Estrella Ştefănescu.

Regiotrans avea un om bine poziţionat la Ministerul Transporturilor

În acest dosar este anchetat şi Claudiu Dumitrescu, director al Direcţiei Feroviare din cadrul Direcţiei Generale Transport şi Infrastructură – Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. El este suspectat că ar fi luat mită de la omul de afaceri braşovean Ganea Iorgu, pentru favorizarea firmei private de transport Feroviar RC-CF Trans.

Procurorii spun că pe 2 ianuarie 2013, Dumitrescu ar fi primit 20.000 de euro mită de la Iorgu Ganea, cei doi întâlnindu-se la pensiunea Denisa din Poiana Braşov. În schimbul banilor, Claudiu Dumitrescu a promis promovarea intereselor financiare ale firmelor lui Ganea şi Comană, în special Regiotrans SRL.

Claudiu Dumitrescu a spus că va vorbi pentru ca subvenţia alocată de minister pentru pachetul social de transport feroviar de călători aferent anului 2013 să nu scadă prea mult. Tot el s-a angajat să blocheze iniţiativele ministrului de Finanţe de a introduce criteriul „numărul minim de călători“.

Interceptările din dosarul procurorilor arată cum a fost planificată mita

CLAUDIU DUMITRESCU :Să trăiţi! Sănătate! Ce mai faceţi?
COSTEL COMANA:  Să trăiţi! La mulţi ani!
CLAUDIU DUMITRESCU :La mulţi ani! Toate cele bune!
COSTEL COMANA:  V-am sunat să vă zic la mulţi ani, că de Crăciun n-am apucat, să vă zic un an nou fericit şi să vă întreb dacă dumneavoastră puteţi să veniţi prin data de 2 prin zonă, pe la noi adică!?
CLAUDIU DUMITRESCU :Nu ştiu ce să zic deocamdată că na... n-am vorbit nici cu soţia, n-am vorbit nimic!
COSTEL COMANA:  Păi vorbiţi, că io o să fiu numa' în 2 şi în 3 până la prânz în Braşov şi vroiam să văd înainte că na... după aia plec o săptămână la schi în nordu' Italiei şi mă întorc pe 10. Şi aş vrea să ne vedem înainte!
CLAUDIU DUMITRESCU :Da. Păi să vorbesc şi eu cu soţia, că fiind de sărbători, poate dăm o fugă aşa să vedem cum e...
COSTEL COMANA:  Păi aşa v-aş ruga, dacă se poate în data de 2, că nu e nici drumu' aglomerat...
CLAUDIU DUMITRESCU :Păi da, de fapt,. sincer să fiu cam asta e principala grijă! Drumu'!
 Că...
COSTEL COMANA:  Păi în 2 , în 2 nu o să aveţi nici o problemă!
CLAUDIU DUMITRESCU :În zona Sinaia pe acolo e deja groaznic în perioada asta! Îţi petreci week end-u' sau nu ştiu ce sau mă rog, perioada respectivă...
COSTEL COMANA:  Nu, păi da' eu v-aş sugera ca în 2 pe la ora 10, sau 9 să vă puneţi în mişcare şi atunci nu o să aveţi nici o problemă!
CLAUDIU DUMITRESCU :Îhî! Bine! Ne auzim atunci!
COSTEL COMANA:  Oricum, discutaţi cu soţia şi ne mai auzim, da!?
CLAUDIU DUMITRESCU :Exact! Vorbesc şi eu cu soţia şi ..ăă..ne auzim. Până atuncia încă o dată multă sănătate, un an nou fericit!
COSTEL COMANA:  Şi dumneavoastră vă urez sănătate şi un an nou mai bun!
CLAUDIU DUMITRESCU :Şi numai bucurii să aveţi! Da. Bine, ne auzim atunci!
COSTEL COMANA:  Okay! Să trăiţi!
CLAUDIU DUMITRESCU :Sănătate! Numai bine!”

Partenerii de afaceri Iorgu Ganea şi Costel Comană au scos dividente pentru a plăti şpaga

IORGU GANEA: Da!
COSTEL COMANA: Alo? Bună dimineaţa!
COSTEL COMANA: Salut!
COSTEL COMANA: Cum faci cu..ăă.. scoatem dividente? Că am vorbit şi io cu ăla şi o să vină în 2.
IORGU GANEA: Aha!
COSTEL COMANA: Scoatem....
IORGU GANEA: Da, păi ajung şi io în juma' de oră sînt acolo.
COSTEL COMANA: Bine, da'....
IORGU GANEA: Zi  să facă hârtiile şi trimitem un băiat să ia.
COSTEL COMANA: Păi nu, sau facem altfel...să scoţi tu din contu' tău, dacă ai zece şi io zece şi....
IORGU GANEA: Okay! Şi aşa!
COSTEL COMANA: No, atunci tu scoţi, şi io scot şi mă....
IORGU GANEA: Bine! Bine! Vin şi io! Tu unde, ai ajuns la birou?
COSTEL COMANA: Io-s la birou, da.
IORGU GANEA: Bine.
COSTEL COMANA: Bine.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite