„Ocean's Eleven“ românesc: jaf în 37 de secunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un muc de ţigară aruncat într-un autoturism abandonat, după o urmărire ca în filme, şi o eşarfă uitată în portiera din spate a maşinii au dus la identificarea unor spărgători profesionişti care au reuşit că strângă din această activitate bunuri şi bani în valoare de  500.000 de euro.

Poliţia din toată ţara era pe urmele spărgătorilor încă din noaptea de 12 spre 13 februarie, atunci când liniştea de pe strada Republicii din localitatea Salonta (Bihor) a fost tulburată de frânele unui Audi A 6 Break care a oprit în dreptul unei case de pariuri. Trei persoane, cu cagule şi mănuşi, au coborât din autoturism şi au forţat uşa de acces. Hoţii nu au fost impresionaţi de zgomotul făcut de alarmă. Ba din contră: fără jenă au pătruns în interior şi cu un baros au lovit seiful până l-au scos din perete. Ulterior l-au spart şi au furat toţi banii pe care i-au găsit înăuntru: 13.501 lei, încasările de peste zi. Jaful a durat mai puţin de un minut.

Mai exact 37 de secunde: spărgătorii au intrat în sediul Casei de pariuri la ora 01.53 şi au ieşit la ora 01.54. Nu au fost impresionaţi nici de faptul că la ieşirea din sediul casei de pariuri au fost surprinşi de un echipaj de poliţie, format dintr-un agent şi un elev, care se afla în patrulare cu o autospecială cu însemnele „Poliţia”. Spărgătorii s-au urcat în autoturismul marca Audi, care îi aştepta în zonă, şi au ignorant somaţiile poliţiei. A urmat o urmărire ca în filme pe străzile din Salonta. În cele din urmă, spărgătorii, cu poliţia pe urmele lor, au părăsit oraşul, îndreptându-se pe DN 79, în direcţia judeţului Arad. În localitatea Avram Iancu au reuşit să scape de echipa de patrulare.
Lovituri în serie

Spărgătorii s-au oprit în oraşul Lipova, unde au schimbat numerele de la maşină. După care au maid at trei spargeri. Una la o Casă de pariuri din Ineu de unde au luat 10.679 de lei, una la Pîncota –unde  au fost surprinşi de poliţie şi au fugit, şi una la Şiria, unde au găsit seiful gol. Când au hotărât să se retragă, hoţii au abandonat maşina. Ăsta a fost şi norocul anchetatorilor pentru că urmele lăsate de spărgători în autoturism au dus în final la capturarea lor.

Primele greşeli

Mai exact, de pe podul pedalier al şoferului a fost ridicat un rest de ţigară, iar în suportul portierei spate dreapta, a fost găsită o eşarfă tubular. Expertiza genetică a dus la descoperirea întregii grupări. Ţigara fusese aruncată de şoferul autoturismului, Ciprian Câmpean. Potrivit unor surse judiciare, hoţii sunt clienţi mai vechi ai procurorilor, unii dintre ei fiind în trecut chiar arestaţi preventiv. Mai grav este că liderul grupării şi patru dintre locotenenţii săi au reuşit să scape după ce au fost informaţi de o „cârtiţă” că urmează să fie „săltaţi”. Doar Câmpean a fost reţinut. Acuzaţiile aduse membrilor grupării: constituire de grup infracţional organizat, furt calificat, tentativă la omor calificat şi punerea în circulaţia a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.

Măsuri de precauţie

Potrivit DIICOT, gruparea a dat spargeri în urma cărora au furat sume mari de bani,  obiecte de mare valoare cum ar fi bijuterii sau lingouri de aur. De cele mai multe ori dezafectau sistemele de alarmă ale localurilor pe care le jefuiau. Au fost şi dăţi în care au pătruns în clădirea vizată din alte spaţii învecinate. Pentru a evita orice posibilă depistare a lor, spărgătorii furau şi unităţile de stocare a înregistrărilor video de pe camerele de supraveghere a incintelor prăduite. Nu în ultimul rând, pentru a înlătura riscul depistării oricărei urme biologice la locul faptei, după sustragerea seifurilor, pulverizau spumă mecanică prin folosirea unor extinctoare.
 

Gafă: Şi-a făcut nevoile lângă casa ţintă

Potrivit DIICOT, profilul genetic al lui Ciprian Câmpean a mai fost identificat într-o altă spargere. Aceasta a avut loc pe 3 aprilie 2016. Ţinta era casa unor persoane înstărite din localitatea Zăbalţ (Arad). Hoţii au intrat noaptea forţarea uşii de acces şi au demontat sistemul de alarmă. Ei au sustras un dulap metalic în care se aflau patru arme de vânătoare, un pistol neletal, o cutie cu bijuterii, ceasuri, cauzând un prejudiciu de aproximativ 40.000 de euro.

Indicii despre identitatea hoţilor au ieşit la iveală în momentul în care au încercat să vândă armele cu ajutorul unor intermediari. Decisivă a  fost mărturia unui localnic din Zăbalţ, care observase cu câteva zile înaintea spargerii că cineva monitoriza casa. Era vorba de două persoane care au parcat un autoturism, „într-o zonă ferită”, lângă cimitirul din sat, de unde au venit pe jos şi au studiat de la stradă casa  pe cae urmau să o spargă.

Din zona în care a fost parcat autoturismul, potrivit martorului, situat în apropierea cimitirului din Zăbalţ, au fost ridicate materii fecale. Acestea au fost supuse  probelor ştiinţifice şi potrivit raportului de expertiză genetică judiciară emis de către IGPR, Institutul Naţional de Criminalistică, în acestea au fost identificat profilul genetic al lui Ciprian Câmpean. Filajul făcut de procurorii DIICOT în cazul lui Ciprian Câmpean a dus la identifcarea celorlalţi membri ai grupării. Cu prilejul audierilor,  Ciprian Câmpean nu a vrut să facă declaraţii.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite