Nou dosar penal deschis pe numele lui Bercea Mondial. Acesta este acuzat de cumpărare de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Bercea Mondial într-un dosar disjuns din cel în care fratele preşedintelui României, Mircea Băsescu este acuzat de trafic de influenţă.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, pentru cumpărare de influenţă.

Dosarul din care s-a disjuns acesta este cel în care Mircea Băsescu a fost arestat pe 20 iunie fiind acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare. 

Alături de fratele preşedintelui a fost arestat atunci şi intermediarul mitei, Marian Căpăţînă, care şi-ar fi luat restul de 350.000 de euro din mita de 600.000 de euro oferită de fiul lui Bercea, susţin procurorii DNA.

Cei doi au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele şefului statului.

Fratele preşedintelui este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care interlopul era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Bercea Mondial la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Bercea Mondial şi Mircea Băsescu, înrudiţi din 2010

Bercea Mondialul şi Mircea Băsescu s-au înrudit în 2010, atunci când fratele preşedintelui statului a botezat o nepoată a interlopului. Un an mai târziu, la jumătatea lunii februarie 2011, Bercea Mondialul a fost reţinut preventiv şi, apoi, arestat, pentru că şi-a înjunghiat un nepot într-un restaurant din Drăgăneşti. Bercea a fost acuzat de tentativă de omor. Procesul lui a durat aproape doi ani până la prima sentinţă, pentru ca abia în urmă cu o lună, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să pună punct acestui dosar.

Astfel, pe data de 20 mai, magistraţii Înaltei Curţi au pronunţat decizia finală în această speţă: Sandu Anghel, alias Bercea Mondialul, a fost condamnat definitiv la opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat, şi opt luni pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

De asemenea, aceiaşi magistraţi au decis ca Fănica Anghel, alias Stela, soţia lui Bercea, să fie condamnată la un an închisoare cu executare pentru instigare la mărturie mincinoasă şi mărturie mincinoasă. Iniţial, ea a primit, în septembrie 2012, la Tribunalul Olt, o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare.

Şi fiul lui Bercea, Florin Anghel, poreclit Ambasador, a fost condamnat la cinci ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru complicitate la tentativă de omor, după ce, iniţial, primise de la magistraţii de la Olt şapte ani şi şase luni închisoare.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşu temă:

MOTIVARE Curtea de Apel: Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au acreditat ideea că justiţia este la discreţia lor

Curtea de Apel Bucureşti arată în motivarea deciziei de menţinere în arest preventiv a lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, că eliberarea acestuia ar perturba ordinea publică şi au reţinut că apărarea invocată de acesta în timpul procesului „este lipsită de veridicitate”.

Motivarea judecătorilor: De ce a fost arestat Mircea Băsescu

Mircea Băsescu ar fi recunoscut că a primit bani de la Bercea Mondial, însă spune că suma ar fi fost un împrumut către Marian Căpăţână pentru participarea la o licitaţie. Magistraţii Tribunalului Bucureşti nu au crezut această versiune şi au dispus arestarea.

Tribunalul Bucureşti: Mircea Băsescu a recunoscut că a luat bani

Mircea Băsescu a recunoscu că a luat bani, dar şi că s-a întâlnit cu Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial. Asta arată magistraţi Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă.

Traian Băsescu reacţionează: Nu am primit bani şi bunuri de la Sandu Anghel

Preşedintele Traian Băsescu a răspuns, sâmbătă seară, la câteva întrebări trimise de Realitatea TV. Şeful statului a reiterat că nu avea cunoştinţă de legăturile dintre fratele său şi interlopul Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial. Totodată, Traian Băsescu spune că nu a primit vreun ban de la familia Anghel pentru a interveni în justiţie.

CSM cere apărarea independenţei justiţiei, după declaraţiile despre Livia Sanciu şi Laura Codruţa Kovesi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cere Inspecţiei Judiciare să facă verificări în vederea apărării independenţei justiţiei, după ce au fost făcute declaraţii referitoare la presupuse fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, şi şeful DNA, Codruţa Kovesi.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării, a fost arestat

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.

Marian Căpăţînă, presupusul intermediar al banilor, reţinut în dosarul de trafic de influenţă al lui Mircea Băsescu

Marian Adrian Căpăţînă, despre care familia lui Bercea Mondial susţine că ar fi fost intermediarul mitei pentru Mircea Băsescu, a fost reţinut pentru 24 de ore, joi seară, de către procurorii DNA, cu acuzaţia de complicitate la trafic de influenţă.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, a fost reţinut. Şi intermediarul mitei a ajuns în arest

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, el urmând să fie prezentat, vineri, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti. De asemenea, joi seară, a fost reţinut şi Marian Căpăţînă, presupusul intermediar al mitei, care ar fi primit la rândul său 350.000 de euro.

Mircea Băsescu, după apariţia stenogramelor: Nu am luat bani de la Bercea Mondial. Fratele meu este foarte supărat

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a precizat joi dimineaţă că nu a cerut şi nu a primit bani de la familia lui Bercea Mondial. Mai mult, acesta a precizat că imaginile şi stenogramele difuzate miercuri seara la un post de televiziune sunt scoase din context şi nu vor decât să-l atragă pe şeful statului într-un scandal mediatic.

Mircea Băsescu a fost reţinut. Bercea Mondial: Am plătit două milioane de euro pentru eliberarea mea, Kovesi a luat banii

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce, timp de aproape două ore, a fost audiat. De asemenea, interlopul Bercea Mondial a declarat astăzi că el a plătit două milioane de euro pentru a fi eliberat din închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite