Protestele din Piaţa Universităţii continuă. Preşedintele Iohannis a descins pentru 20 de minute printre oameni
0Protestele continuă şi duminică seară în Piaţa Universităţii din Capitală. În jurul orei 20.00, celor aproximativ 3.000 de protestatari li s-a alăturat preşedintele României, Klaus Iohannis, care a stat de vorbă cu cei prezenţi 20 de minute.
UPDATE 22.10 Pompierii au reuşit să îl coboare pe protestatar de pe stâlp. La această oră, în Piaţa Universităţii mai sunt câteva sute de persoane.
UPDATE 21.50 În Piaţa Universităţii a ajuns o autospecială care are o scară mobilă.
UPDATE 21.20 Un protestatar s-a urcat pe un stâlp, creând panică în jurul celor prezenţi. Este vorba de Cezar Avrămuţă, cunoscut drept „stegarul dac”. Se pare că a fost solicitat ajutorul pompierilor. Un pompier a ajuns la faţa locului.
UPDATE 21.16 Klaus Iohannis a postat câteva cuvinte pe pagina de Facebook după ce a stat de vorbă cu protestatarii din Piaţa Universităţii: „Am fost în seara aceasta în Piaţa Universităţii şi am stat de vorbă cu oamenii. Am văzut foarte multă revoltă, dar şi speranţa că lucrurile se pot schimba. Le-am spus celor prezenţi să aibă încredere şi să rămână implicaţi, doar împreună putem face ca România să devină ţara pe care ne-o dorim cu toţii“.
UPDATE 20.25 Klaus Iohannis s-a retras din Piaţa Universităţii, după aproximativ 20 minute, în timp ce oamenii huiduie şi strigă „Ruşine, ruşine să vă fie“, „Demisia, demisia“, „Corupţia Ucide!“ şi „Hoţii“, iar agenţii SPP au făcut cu greu faţă mulţimii, care acum strigă „Înapoi“.
UPDATE 20.00 Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Piaţa Universităţii şi stă de vorbă cu oamenii. Unii scandează „Demisia!“, „Ruşine!“ şi îl huiduie pe şeful statului. Se strigă „Iohannis, scapă-ne de hoţi!“. Alţi protestatari îi mulţumesc preşedintelui că a venit în Piaţă.
„M-aţi chemat, am venit“, le-a spus Iohannis protestatarilor, care l-au asaltat şi s-au împins, la un moment dat creându-se busculadă în jurul său. „Domnule preşedinte, parlamentarii corupţi să înceapă să îşi dea demisia, să fie Parlament cu 300, să vină oameni noi!“, i-a strigat un bărbat. Alţi manifestanţi s-au arătat nemulţumiţi că nu au fost chemaţi la Cotroceni şi au întrebat când vor mai fi consultări. „De ce nu ne-aţi primit la Cotroceni? Am trimis şi o petiţie!“, au strigat oamenii către şeful statului. Iohannis le-a spus protestatarilor că vor mai fi întâlniri cu societatea civilă: „Vor mai fi. Vedem“.
Şeful statului nu a vorbit foarte mult cu mulţimea, răspunzând punctual şi sumar la unele întrebări, transmite Mediafax. „Schimbare se poate face în interiorul partidelor", le-a spus preşedintele celor care au cerut înnoirea clasei politice.
Oamenii i se plâng de clasa politică, de legile care i-au umilit şi jecmănit, iar şeful statului a primit şi scrisori cu revendicări de la manifestanţi. Se solicită o portavoce pentru Iohannis, pentru ca acesta să le adreseze protestatarilor câteva cuvinte.
Unii protestatari au început să se îmbrâncească.
Klaus Iohannis a ajuns, duminică, în Piaţa Universităţii, în mijlocul protestatarilor
UPDATE 19.40 Aproximativ 2.000 de oameni se află în Piaţa Universităţii. La această oră, circulaţia pe Bulevardul Magheru a fost blocată. Oamenii au depus candele în jurul fântânii de la Universitate.
Cei prezenţi spun că în această seară Klaus Iohannis va veni, aşa cum a promis, în Piaţă, în mijlocul protestatarilor.
Unii dintre tinerii din Piaţă împart în mulţime un alt număr din „Ziarul Colectiv“, pe care sunt tipărite texte aparţinând scriitorului Mircea Cărtărescu, lui Adrian Despot, liderul trupei Viţa de Vie, Dianei Maria Georgescu, Laurei Bănică Alistar şi lui Claudiu Mircea Bixa.
UPDATE 19.10 Un băieţel de 7 ani e prezent şi el în Piaţă şi susţine că: „Vreau să trăiesc într-o ţară civilizată când voi fi mare, să fie oameni civilizaţi şi politicieni civilizaţi care nu îşi bat joc de ţară. Nu vreau să am motive să plec din ţara mea".
În Piaţa Universităţii este prezent şi Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România, care a venit pentru a şasea zi la proteste: „Cred că lumea o să continue să iasă în stradă în ţară. Mă aştept ca la prima decizie proastă să fie explozie din nou“. Tânărul nu susţine alegerile anticipate „pentru că rămân tot ei şi pe aceeaşi lege, dispare presiunea pe guvernul interimar pe care o să-l doară în 14 că e interimar şi avem prea puţin timp ca să trecem nişte reforme reale până la alegeri“.
Lumea strigă „Vrem schimbare, nu manipulare“. Adrian Socaciu, preşedintele Student Sport: „Este de datoria noastră să venim în Piaţă pentru a păstra vie amintirea celor care au pierit în Colectiv. Mă întreb oare dacă această tragedie nu ar fi avut loc ar mai fi spus cineva că 93% din şcolile din România nu au autorizaţie la Pompieri?“.
UPDATE 19.00 La această oră, aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii. Traficul nu este, deocamdată, blocat. Se scandează „Unitate“.
Pe pagina de Facbook a evenimentului, s-a anunţat că demisiile nu rezolvă situaţia corupţiei din sistem.
"O tragedie s-a produs din cauza indolenţei, iresponsabilităţii şi corupţiei. Nu e nici prima, nici ultima oară când nepăsarea şi abuzul de putere fac victime. Răbdarea noastră a ajuns la capăt. Tristeţea şi revolta nu ne mai lasă să închidem ochii.
În momentele de groaznică durere, o parte dintre voi au răspuns prin solidaritate. Celor care au ajutat victimele tragediei vineri seară, celor care muncesc zi şi noapte să salveze vieţi şi să aline suferinţa, celor care au donat sânge sau lucruri şi servicii, celor care au informat cu obiectivitate, lor le datorăm recunoştinţă, ei ne redau încrederea. Gândurile noastre merg în continuare către victime, familiile şi apropiaţii acestora. Să îi ajutăm cum putem chiar dacă ajutorul nu va repara răul făcut. Societatea noastră are o şansă dacă nu vom uita solidaritatea şi compasiunea şi le vom practica de fiecare dată când avem ocazia.
Celor care şi-au neglijat responsabilităţile legale, instituţionale şi morale, lor trebuie să le cerem socoteală! Altfel vor avea ei grijă să ne întoarcă la tăcere.
Proteste Bucureşti, duminică, 8 noiembrie
Ieşim în stradă şi nu renunţăm până nu vedem rezultate! Lista finală de cereri va fi realizată împreună cu toţi cei care vor veni la protest. Ce vrem?
1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetăţenilor rezultatul anchetei.
2. Vrem ca toţi cei care au participat la operaţiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie ameninţaţi!
3. Vrem revizuirea de urgenţă a planurilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, pentru incendii şi pentru cutremure, care în Bucureşti ar putea produce zeci de mii de victime! Activităţile comerciale în clădiri neconsolidate şi care prezintă risc de prăbuşire trebuie interzise!
4. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din ţară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgenţă pentru a se asigura că deţin infrastructura necesară în caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- şi termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!
5. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!
6. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat şi instruit, atât medicii cât şi auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătăţii pentru amânarea dării în folosinţă a Unităţii Moderne pentru Arşi de la Spitalul Floreasca!
7. Vrem echipament modern pentru pompieri şi pentru toţi cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condiţiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.
8. Vrem introducerea în programa şcolară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucţie de prim ajutor, exerciţii pentru situaţii de urgenţă (cutremure, incendii, inundaţii), educaţie rutieră şi de prevenire a incendiilor!
9. Vrem simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea spaţiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarităţi şi neconcordanţe. Responsabilităţile trebuie să fie clare, la fel şi sancţiunile.
Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă.
Nimic nu va mai fi la fel. Ne vedem în stradă!", se anunţă pe Facebook.
În fiecarea seară din ultima săptămână au avut loc proteste în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa, Galaţi, Sibiu, Braşov, Târgu Mure, dar şi în alte oraşe. Românii au ieşit în stradă şi în Paris şi Londra. Zeci de mii de oameni au protestat faţă de corupţia din societate şi faţă de actuala clasă politică.
Vineri seara, la o săptămână de la tragedia din Club Colectiv, s-a organizat un marş al tăcerii. Aproximativ 700 de oameni, marea majoritate foarte tineri, au participat la marşul tăcerii, mergând de la Piaţa Unirii până la Colectiv. Unii au venit cu candele, pe care le-au depus alături de celelalte din faţa clubului.
Discuţii la Cotroceni. Iohannis: "Am primit multiple invitaţii de a merge în Piaţă. Le-am promis că voi merge, dar nu voi anunţa nici ora, nici ziua"
Vineri au avut loc şi consultări la Cotroceni cu reprezentanţii societăţii civile. „S-a vorbit şi despre alegeri anticipate şi despre un Guvern tehnocrat şi despre un Guvern politic, iar preşedintele ne-a spus: „am două variante, ambele proaste. Ori stau cu acest Guvern patru luni, apoi declanşez alegeri anticipate, ori desemnez acum un premier, dar rămân cu acest Parlament încă un an de zile“, au povestit pentru „Adevărul“ surse participante. Preşedintele Klaus Iohannis le-a promis participanţilor că săptămâna viitoare îi va chema din nou, la Palatul Cotroceni pentru a le spune la ce concluzie a ajuns.
De asemenea, Iohannis a anunţat că va veni şi el în Piaţa Universităţii, însă nu a precizat nici ziua şi nici ora. „Am primit multiple invitaţii de a merge în Piaţă. Le-am promis că voi merge, dar nu voi anunţa nici ora, nici ziua. Nu vreau să fac un eveniment media, să vorbesc cu oameni simpli“, a spus Klaus Iohannis.
Protestele românilor faţă de clasa politică pe care o consideră coruptă au continuat şi duminică seară în cele mai multe dintre oraşe acestea începând încă de marţi, atunci când peste 32.000 de oameni au manifestat în Bucureşti.
TÂRGOVIŞTE. A cincea zi de proteste, la Târgovişte: Nu schimbăm un om, schimbăm un sistem
CONSTANŢA. Puţini oamenii, pentru a cincea zi în stradă
CLUJ. Românii din capitala Ardealului s-au mobilizat din nou la protestele antisistem
TIMIŞOARA. Tot mai puţini aprticipanţi la protestele din Piaţa Operei
BRĂILA: „Protestul nu are weekend pentru că nici corupţia nu are“
BÂRLAD: Oamenii au aprins lumânări în memoria celor care au murit în urma incendiului din Colectiv
BOTOŞANI. Tinerii, de cinci zile mărşăluiesc pe străzi
FOCŞANI. Protestatarii vor să schimbe clasa politică vrânceană
BUZĂU. ”Ei au plecat dintre noi într-o lume mai bună”
ARAD. Aproximativ 30 de persoane au ieşit în stradă pentru a participa la un protest antisistem