Noi proteste în Bucureşti. Peste 4.000 de persoane s-au adunat sâmbătă seara în Piaţa Universităţii. Bulevardul Magheru a fost blocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 4.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de corupţia din ţară şi faţă de actuala clasă politică. Traficul din zonă a fost parţial blocat.

UPDATE 00.30 Protestul din Piaţa Universităţii s-a încheiat

UPDATE 23.30 Manifestanţii rămaşi au eliberat zona carosabilă şi s-au regrupat în jurul fântânii de la Universitate.

O serie de proteste au fost anunţate pe Facebook şi pentru duminică, printre care se numără şi unul pentru scăderea numărului de parlamentari la 300. 

UPDATE 22.05 O parte dintre protestatari au organizat un forum de discuţii în mijlocul pieţii. Fiecare vorbeşte câte 2-3 minute la o portavoce şi sunt centralizate propuneri de legi, miniştri şi parlamentari noi.

UPDATE 21.50 La această oră, în Piaţa Universităţii mai sut aproximativ 2.500 de protestatari, împărţiţi în mai multe grupuri. Înspre Piaţa Romană se află grupul cel mai consistent şi tăcut, în timp ce vocali sunt cei din galerii, dar şi reprezentanţii organizaţiilor de studenţi. Mai mulţi fotografi au fost îmbrânciţi de mulţime. Se trece pe rând la portavoce şi se transmit mesaje.

image

UPDATE 20:00 - Peste 3.000 de persoane se află la protest în Piaţa Universităţii. 

image

 UPDATE 19.40 - Peste 1.000 de persoane protestează în Piaţa Universităţii, iar autorităţile au blocat deja Bulevardul General Gheorghe Magheru, în zona dinspre Piaţă.

Protestatarii strigă "Jos Ciorbea!", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", "Colectiv, Colectiv", "Toate partidele, aceeaşi mizerie".

 UPDATE 19.30 - Numărul protestatarilor a ajuns la 500 până la această oră. 

image

Un bărbat de 45-50 de ani citeşte un „comunicat pentru ţară redactat aici, în Piaţa Revoluţiei“. Începe prin „Noi, tinerii“... La portavoce trece un bărbat bine făcut, în trening, şi spune: „Eu sunt Gheorghe Petre, viitorul preşedinte al Ministerului pentru IMM şi incluziune socială“. După alte două minue delirante, preia cineva portavocea şi scandează „Jos comunismul“.

UPDATE: 19.00 - În jur de 300 de persoane s-au adunat până acum în Piaţa Universităţii, însă traficul nu a fost încă oprit. Protestatarii se află la Fântâna de la Universitate şi la statuia din faţa Teatrului Naţional. 

UPDATE 18.30 - Faţă de serile anterioare, destul de puţini oameni s-au adunat până la această oră în Piaţa Universităţii, numărul protestatarilor fiind undeva în jur de 100. 

UPDATE 18.00 - Câteva zeci de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii. La fel ca în serile precedente, lângă fântâna de la Universitate s-a întins o franghie pe care au fost agăţate nişte foi de hârtie care conţin revendicări ale străzii.

Evenimentul "Schimbare şi dreptate. Până la capăt! Puterea e a noastră, a tuturor! Democraţie directă." a adunat deja peste 14.000 de participanţi pe Facebook. Protestele se reiau sâmbătă la ora 18:00 în Piaţa Universităţii.

Pe pagina de Facebook a evenimentului, organizatorii au anunţat că vor face o listă cu revendicările din Piaţa Universităţii.

proteste bucuresti foto adevarul

"Vom publica o listă cu revendicări din poll-uri şi din ce s-a strigat în Piaţă. Însă toate aceste revendicări s-ar rezolva instant dacă cerem DEMOCRATIE adevarată cu VOT cetăţenesc DIRECT, NEMIJLOCIT, PERPETUU prin mijloace ELECTRONICE. Un prim pas ar fi modificarea art 2. din Constituţie care în forma actuală spune ca suveranitatea e exercitată prin reprezentanţi. Avem toate mijloacele să facem o ţară mult mai bună!"

image

FOTO: Mihai Voinea

În decursul zilei de sâmbără, au mai murit alte şapte persoane care au suferit arsuri grave în urma incendiului din club Colectiv de vineri, săptămâna trecută. 

În fiecarea seară din ultima săptămână au avut loc proteste în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa, Galaţi, Sibiu, Braşov, Târgu Mure, dar şi în alte oraşe. Românii au ieşit în stradă şi în Paris şi Londra. Zeci de mii de oameni au protestat faţă de corupţia din societate şi faţă de actuala clasă politică.

Vineri seara, la o săptămână de la tragedia din Club Colectiv, s-a organizat un marş al tăcerii. Aproximativ 700 de oameni, marea majoritate foarte tineri, au participat la marşul tăcerii, mergând de la Piaţa Unirii până la Colectiv. Unii au venit cu candele, pe care le-au depus alături de celelalte din faţa clubului. 

Discuţii la Cotroceni. Iohannis: "Am primit multiple invitaţii de a merge în Piaţă. Le-am promis că voi merge, dar nu voi anunţa nici ora, nici ziua"

Vineri au avut loc şi consultări la Cotroceni cu reprezentanţii societăţii civile.  „S-a vorbit şi despre alegeri anticipate şi despre un Guvern tehnocrat şi despre un Guvern politic, iar preşedintele ne-a spus: „am două variante, ambele proaste. Ori stau cu acest Guvern patru luni, apoi declanşez alegeri anticipate, ori desemnez acum un premier, dar rămân cu acest Parlament încă un an de zile“,  au povestit pentru „Adevărul“ surse participante. Preşedintele Klaus Iohannis le-a promis participanţilor că săptămâna viitoare îi va chema din nou, la Palatul Cotroceni pentru a le spune la ce concluzie a ajuns.

De asemenea, Iohannis a anunţat că va veni şi el în Piaţa Universităţii, însă nu a precizat nici ziua şi nici ora. „Am primit multiple invitaţii de a merge în Piaţă. Le-am promis că voi merge, dar nu voi anunţa nici ora, nici ziua. Nu vreau să fac un eveniment media, să vorbesc cu oameni simpli“, a spus Klaus Iohannis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite