Nicuşor Constantinescu, condamnat la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat, vineri, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu la 15 ani de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi făcut plăţi nelegale, prin care a prejudiciat judeţul cu peste 30 milioane de lei şi statul cu peste un milion de lei. Sentinţa nu este definitivă, iar Constantinescu o poate contesta.

Nicuşor Constantinescu a fost acuzat de şase infracţiuni de abuz în serviciu, spălare a banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat. Este vorba de dosarul în care Constantinescu a fost acuzat că a plătit 30 de milioane de lei din bugetul CJ pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat.

Curtea de Apel Bucureşti a contopit pedepsele aplicate şi pedeapsa de cinci ani de închisoare primită de Nicuşor Constantinescu în 29 iunie la Curtea de Apel Constanţa, dispunând să fie aplicată pedeapsa cea mai grea, de 12 ani închisoare, pe care a sporit-o cu trei ani, în final fostul preşedinte al CJ Constanţa urmând să execute pedeapsa de 15 ani de închisoare.

Din pedeapsă va fi scăzută perioada în care Nicuşor Constantinescu a stat în arest, respctiv din 6 noiembrie 2014 până în 5 decembrie 2014, din 3 martie 2015 până în 24 aprilie 2015 şi din 20 mai 2016 până în 29 iulie 2016, data pronunţării deciziei în fond. Instanţa a luat act de faptul că Nicuşor Constantinescu este încarcerat, în urma condamnării definitive primite în altă cauză.

Prin aceeaşi decizie, instanţa i-a interzis lui Nicuşor Constantinescu dreptul de a ocupa o funcţie de conducere, gestiune sau control în cadrul unei entităţi juridice de drept sau interes public pe o durată de 10 ani după executarea pedepsei principale.

Prejudiciu de 30 de milioane de lei

Alături de Constantinescu au mai fost judecate alte 15 persoane, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa şi două firme.

Este vorba de Felicia Tăicuţu, director general al Direcţiei Generale Economico-Financiare din CJ Constanţa - pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, Titi Cenuşă, arhitect şef la Direcţia Generală de Urbanism şi Lucrări Publice a CJ, Lucian Simion, şef al Serviciului Utilităţi Publice din CJ şi Constantin Vlăducă, inginer la Serviciul Utilităţi Publice din CJ - toţi pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, Ionuţ Ţiţimeaua, director general al Direcţiei Generale de Administraţie Publică şi Juridică din CJ - pentru abuz în serviciu, Tudorel Pârvu şi Bogdan Teoniu Gavrilă Dima, directori generali ai Direcţiei Buget Finanţe din CJ - pentru complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada 2010 -24 martie 2014, preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, RAJDP Constanţa şi şeful regiei, Adrian Gâmbuţeanu, au constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi o parte din restul inculpaţilor, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor economice ale Consiliului Judeţean Constanţa.

"Inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, determinând un prejudiciu în dauna Consiliului judeţean Constanţa în valoare de 30.782.039 lei, aşa cum reiese din starea de fapt raportată la cele 6 infracţiuni de abuz în serviciu", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Condamnări în serie

La 29 iunie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Centrului Militar Zonal.

În acest dosar, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată, la sfârşitul lunii aprilie 2014, de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

În rechizitoriul procurorilor se arăta că, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, Nicuşor Constantinescu nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos, în mai multe rânduri, obligaţiile de preşedinte al CJ Constanţa, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006. Conform acestui articol "consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului". Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, potrivit DNA.

Procurorii îl acuzau pe Nicuşor Constantinescu şi că a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii.

Într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, pe 27 iunie, de Tribunalul Bucureşti la şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu privind refuzul aprobării construirii unui parc eolian. Decizia nu este definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite