Niciun magistrat nu s-a înscris în cursa pentru şefia Parchetului General
0Nicio persoană nu s-a înscris în cursa pentru şefia Parchetului General, asta deşi procedura de recrutare a început pe 17 februarie. Această funcţie este ocupată interimar de procurorul Bogdan Licu, asta după ce Tiberiu Niţu a fost pus sub urmărire penală în dosarul în care este acuzat că a folosit coloană oficială cu antemergător de la Poliţia Rutieră deşi nu avea acest drept.
„Nu am primit nicio candidatură. În ciuda a ceea ce se vehiculează în piaţa publică, această procedură este absolut transparentă şi îi încurajez pe toţi procurorii din această ţară care au vocaţia de la lege, viziunea, pregătirea şi determinarea, să se înscrie în procedură. Toată lumea are o şansă egală”, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună.
Procedura de recrutare a noului procurorul general al României a fost demarată pe 17 februarie. Criteriile avute în vedere pentru ocuparea funcţiei de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie şi calendarul estimativ al procedurii le puteţi găsi aici: http://www.just.ro/wp-content/uploads/2016/02/Criteriile-pentru-ocuparea-functiei-de-Procuror-General-al-Parchetului-de-pe-langa-Inalta-Curte-de-Casatie-si-Justitie.pdf
Condiţii prevăzute de lege
- Vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror
- Calificativul "foarte bine" la ultima evaluare
- Nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani
Condiţii privind aptitudini specifice funcţiei:
- Capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, pentru o bună administrare a justiţiei
- Viziune managerială
- Experienţă profesională relevantă
- Capacitatea decizională şi asumarea răspunderii
- Capacitatea de gestionare a situaţiilor de criză
- Motivarea
- Capacitatea de relaţionare şi comunicare
Calendarul procedurii(estimativ)
Termen limită pentru primirea candidaturilor- 16 martie
Dialog cu ministrul justitiei - 18-22 martie
Transmiterea propunerii la CSM pentru aviz - 23 martie
Calendarul procedurii la CSM urmează a fi publicat de acesta
În prezent, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, asigură interimatul la conducerea Parchetul General, după ce Tiberiu Niţu şi-a dat demisia după ce numele său a apărut în dosarul privind scandalul coloanelor oficiale.
Scandalul coloanelor oficiale
În scandalul privind coloanele oficiale, Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu pentru că ar fi cerut ilegal să fie însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat, de asemenea ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu în baza unui protocol.
Niţu ar fi beneficiat de 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie-noiembrie 2015.
În apărarea sa, Tiberiu Niţu a precizat că nu a cerut coloană oficială şi nici nu a beneficiat „de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege”.
„Nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege. Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie. Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei”, spune Niţu.
Magistratul a explicat că măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt „proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare”.
Pe aceeaşi temă: