Nelu Iordache vrea în arest la domiciliu. DNA: această măsură este „iluzorie”
0Avocaţii lui Nelu Iordache au cerut, luni, la Tribunalul Bucureşti, ca omul de afaceri să fie arestat la domiciliu, după ce a fost încarcerat aproximativ un an şi trei luni. Procurorul DNA a catalogat măsura cerută drept una "iluzorie".
La termenul de astăzi al dosarului în care Nelu Iordache este acuzat că a deturnat fonduri europene pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, avocaţii omului de afaceri au arătat că trebuie să se facă o "analiză la rece" a faptelor lui, dincolo de ceea ce a relatat presa şi "dincolo de orice legendă", informează Mediafax.
Pe lângă cererea de înlocuire a detenţiei cu arestul la domiciliu, în baza noilor reglementări penale, avocaţii patronului firmei Romstrade au depus şi un raport realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) din care reiese "atitudinea decentă şi civilizată" a lui Iordache în arest.
"Măsura arestului la domiciliu este o măsură dură. Nu am înţeles să apelăm la măsura controlului judiciar din respect faţă de măsurile pe care instanţa le-a luat de-a lungul procesului. (...) Trebuie să apreciem asupra acestei măsuri şi vizavi de comportamentul lui Nelu Iordache faţă de instanţă. N-am făcut cereri care să ducă la tergiversarea soluţionării dosarului, la solicitarea lui Nelu Iordache, care a insistat să accelerăm demersurile, astfel încât cauza să fie soluţionată cât mai repede", a spus avocatul Alexandru Chiciu, în faţa judecătorului de la Tribunalul Bucureşti.
Afirmaţiile avocatului au fost contrazise de procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care a subliniat că atitudinea procesuală a lui Nelu Iordache reprezintă un risc pentru buna desfăşurare a judecăţii. Reprezentantul Ministerului Public a cerut, în acest sens, respingererea cererii de înlocuire a măsurii preventive.
"Nu mă supăr personal când domnul Iordache mă trimite să citesc legislaţia sau mă acuză că am făcut o înţelegere cu un anumit martor. Dar mă supăr când aduce insulte unui organ judiciar în faţa Tribunalului Bucureşti. Această măsură iluzorie a arestului la domiciliu nu oferă garanţii. Este doar o găselniţă, iar perioada pe care o va petrece în arest la domiciliu îi va fi dedusă din pedeapsă. (...) În plus, toţi partenerii cu care a intrat în contact au fost înşelaţi de Iordache Nelu, au fost induşi în eroare", a spus procurorul DNA.
În ultimul cuvânt pe care l-a avut în faţa instanţei, omul de afaceri a vrut să precizeze că "politica trebuie să fie politică, iar instanţa trebuie să fie independentă".
Tribunalul Bucureşti urmează să ia o decizie în ceea ce priveşte arestarea la domiciliu a lui Nelu Iordache. Următorul termen în dosar va avea loc în 24 martie.
DNA: fonduri europene deturnate pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad
Potrivit anchetatorilor, Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, este acuzat că "a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia fondurilor europene în formă continuată (61 de acte materiale) şi că a utilizat cu rea-credinţă creditul societăţii (trei acte materiale). În plus, acesta mai este acuzat de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (136 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (20 acte materiale de instigare şi şapte de autorat), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (35 de acte materiale, din care 20 de acte materiale de autorat şi 15 acte materiale de instigare), de două infracţiuni de spălare de bani, în formă continuată, două infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, dintre care una în formă continuată", arată procurorii .
Dosarul a fost trimis vineri la Tribunalul Bucureşti, instanţa dispunând ca Nelu Iordache să fie judecat în arest. Primul termen al procesului a fost stabilit de instanţă la 20 mai.
Anchetatorii au arătat în rechizitoriu întocmit în acest caz că suma de 31.519.960 de lei încasată de la Consiliul Naţional al Austrăzilor şi Drumurilor Naţionale din România (CNADNR) SA „a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii restante a societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar”.
Astfel, banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă ar fi fost folosiţi de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii în valoare de 9.724.780 de lei ale societăţilor în care acesta era direct interesat, „între care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă”.
Nelu Iordache i-ar fi determinat pe unii salariaţi ai SC Romstrade SRL să falsifice mai multe facturi emise de furnizori, astfel încât să reiasă că plăţile erau aferente lucrărilor la autostrada Nădlac - Arad, au precizat procurorii.
Nelu Iordache se află în arest preventiv din 12 decembrie 2012 când Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a acestuia