Motoc: Cel puţin şase aliaţi şi-au arătat interesul pentru brigada multinaţională. Comănescu: La Bucureşti va fi o reuniunea a miniştrilor de Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România va fi naţiune cadru pentru o bridaga multinaţională FOTO MApN
România va fi naţiune cadru pentru o bridaga multinaţională FOTO MApN

La începutul lunii noiembrie, România va găzdui o reuniune a miniştrilor de Externe din flancul estic, urmând ca în primăvara anului viitor să aibă loc un nou Summit NATO. Această decizie a fost luată în urma Summit-ului NATO de Varşovia în cadrul căruia a fost posibilă „o evaluare realistă a ameninţătilor cu care ne confruntăm în Est”, a declarat joi ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, şi ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, au susţinut joi o declaraţie de presă privind angajamentele României în urma Summit-ului NATO de la Varşovia.

„Reuniunea de la Varşovia este importantă în planul obiectivelor şi capacităţii NATO de a face faţă provocărilor. E foarte important că acest Summit a evidenţiat rolul şi capacitatea statelor din Est de a fi contributori substanţiali la realizarea obiectivelor. (...) România a avut şi îşi propune să aibă o contribuţie semnificativă”, a declarat ministrul Comănescu.

De asemenea, acesta a mai precizat că deciziile adoptate la Varşovia reflectă o importantă contribuţie românească. Totodată, el a menţionat că în noiembrie, la Bucureşti, va avea loc o întâlnire.

„Am convenit câţiva paşi importanţi: o nouă reuniune a miniştrilor de Externe din flancul estic, în noiembrie, apoi un summit la nivel de şef de stat anul viitor. (...) Marea Baltică, Marea Neagră şi nordul Atlanticului au primit, în premieră, aceeaşi importantă în concluziile summitului NATO de la Varşovia”, completat ministrul de Externe.

Despre brigada multinaţională

Mihnea Motoc a susţinut că la reuniunea de la Varşovia a fost posibilă „o evaluare realistă a ameninţătilor cu care ne confruntăm în Est” 

„La Varşovia a fost posibilă o evaluare realistă a ameninţărilor cu care ne confruntăm de la Est. România va fi naţiune cadru pentru o bridaga multinaţională, sunt semnale clare de interes din partea a cel puţin şase aliaţi. Polonia şi Bulgaria sunt deja publice. Patru alţi aliaţi - discuţiile sunt foarte serioase, au exprimat un interes clar şi o disponibilitate de principiu. Alţii au scadente electorale în perioada imediat următoare”, a precizat ministrul Apărării.

Totdată, Motoc a declarat că Ministerul Apărării are de îndeplinit 55 de sarcini, „nu toate sunt strict militare, unele sunt financiare, altele de dezvoltare a infrastructurii”.

În cadrul sesiunii d eîntrebări, Motoc a dat mai multe detalii despre brigada multinaţională.

„Discuţiile pentru brigada multinaţională sunt cu aliaţi pe care îi puteţi identifica după potenţialul de a participa la brigada. Sunt cei care au disponibilităţi. Se va aşeza pe un pivot al unei brigăzi româneşti existente, nu pot spune unde se află. Ea există, e la un nivel de pregătire foarte ridicat şi echipată cu tehnică modernă de lupta. Nivelul ei de încadrare este de peste 3.000 de militari”, a explicat ministrul.

Întrebat despre declaraţiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis privind megaprogramul de înzestrare a Armatei, ministrul Motoc a răspuns: „Programul e conturat prin programul Armata până în 2027, pornind de la ipoteza că vom avea asigurat 2% din PIB. Anul acesta vizează modernizarea celor două fregate, continuăm programul avion multirol - recepţionăm în septembrie un prim lot de F16, pregătim achiziţii viitoare pentru corvete multirol. La forţele terestre - transportor blindat de trupe, autoturisme 4x4. Vrem că o parte a producţiei să fie în România. Vrem dotarea cu sisteme de comunicaţii şi informatică”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite