Misterele căderii comunismului. De ce schema sovietică de răsturnare a regimului din Bulgaria a fost mai blândă decât cea din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 10 noiembrie se împlinesc 28 de ani de când Nicolae Ceauşescu rămăsese ultimul şef de stat din estul Europei neschimbat de Moscova. Kremlinul mai avea o singură redută în politica sa de implementare a politicilor perestroikiste în raza sa de influenţă: România.

În seara de  9 noiembrie 1989 se ridicau barierele dintre Gemania de Vest şi cea de Est, iar o zi mai târziu, la Sofia avea loc o discretă „lovitură de palat”, unde conservatorul Todor Jivkov, în vârstă de 80 de ani, era schimbat cu omul Moscovei, perestroikistul Petăr Mladenov. Cele două evenimente, dar şi eliminarea din joc a lui Erich Honecker încă din octombrie 1989, când a fost schimbat cu preferatul lui Gorbaciov, Egon Krenz, l-au făcut pe liderul comunist de la Bucureşti să ţină şi mai tare de scaun fiind reales la cârma partidului şi a ţării două săptămâni mai târziu.

În timp ce Nicolae Ceauşescu şi Erich Honecker au fost din start adepţii unei intervenţii violente a organelor de forţă împotriva manifestanţilor, la Sofia, schimbarea lui Jivkov s-a făcut într-o discreţie totală. Performanţele economice ale ţărilor din estul Europei erau destul de scăzute, iar nemulţumirea populaţiei ajunsese la nivelul maxim. Ieşirea oamenilor în stradă părea inevitabilă. Totuşi, cum a lucrat propaganda Moscovei  la sud de Dunăre, fără a declanşa acţiuni violente?

Citeşte continuarea pe newmoney.ro

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite