Mircea Radulian, INFP: Cutremurul din România are şi un efect benefic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a explicat că este normal, ca la un anumit interval de timp, să apară astfel de cutremure moderate.

Mircea Radulian a declarat, în direct la Digi24, că apariţia unui astfel de cutremur în România poate avea un efect benefic, întrucât se eliberează o parte din tensiunea seismică acumulată în zona Vrancea.

 „E un cutremur moderat, ceva mai mare, este un cutremur normal pentru zona Vrancea. Cutremure de magnitudine 6 se produc la intervale de câţiva ani. El a apărut şi pe fundalul unei activităţi ceva mai slabe, în ultimul timp. Era de aşteptat. Activitatea seismică înseamnă şi o acumulare şi are un efect benefic pentru că a eliberat energia acumulată în ultima vreme.

Cutremurele de magnitudine 4 sunt cam la intervale de o lună. În particular, la adâncimea la care s-a produs cel de azi, nu prea s-au produs cutremure. Aşa se explică şi mărimea lui ceva mai mare, pentru că se acumulase energie.

Aceste fluctuaţii care apar sunt normale. Cutremurul a eliberat, pe toată zona Vrancea, o parte din energie. Încet, încet, energia se acumulează, în ciuda acestor eliberări. La scară largă, vom avea şi un cutremur mare, la un moment dat.

Nu putem spune când va veni acest cutremur mare. Zona Vrancea este o zonă activă seismic. La intervale de zeci de ani, putem avea un cutremur de magnitudine 7. Sunt şi alte zone de acest gen pe glob. Trebuie să ţinem cont de această particularitate a zonei în care trăim. Nu putem spune că stăm liniştiţi 100 de ani fără cutremur.

Aici este intersecţia a 3 plăci, e o zonă complicată. Mai apare un fragment, toate converg către zona Vrancea. Însă aceste plăci nu mai sunt la fel de active, însă această convergenţă a creat desprinderea unei plăci, care se cufundă, coboară aproape vertical.

Ce e puţin ciudat, nu este încă foarte clar, este care e mecanismul care determină aceste descărcări. Avem, totuşi, cutremure mari, pentru o zonă atât de mică.

Adâncimea este relevantă din două puncte de vedere: pentru că a fost un cutremur de adâncime, el se resimte pe o suprafaţă mai mare, dar pentru că a fost la adâncime mare, el nu se resimte la fel de puternic ca un cutremur de suprafaţă.”, a declarat Mircea Radulian, la Digi24.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite