Mircea Geoană: Generalul Pacepa este un subiect sensibil pentru serviciile speciale. El ar fi putut fi agent de influenţă în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ambasador la Washington, Mircea Geoană, crede că Pacepa ar fi putut influenţa oficialităţile americane cu privire la imaginea României FOTO Adevărul
Fostul ambasador la Washington, Mircea Geoană, crede că Pacepa ar fi putut influenţa oficialităţile americane cu privire la imaginea României FOTO Adevărul

Generalul Pacepa a avut influenţa şi posibilitatea de a contribui la deteriorarea imaginii României în faţa oficialităţilor americane înainte de aderarea ţării noastre la structurile NATO, este de părere fostul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană.

Fostul ambasador la Washington, Mircea Geoană, a admis că generalul Pacepa ar fi putut fi un agent negativ de influenţă în relaţiile româno-americane, însă a pus această posibilitate şi pe seama semnalelor transmise de România în SUA imediat după Revoluţia din decembrie 1989. Spre exemplu, fostul preşedinte al Senatului a povestit că până în 1995 diplomaţii români de la Washington nu aveau voie să se depărteze la mai mult de 70 de kilometri de oraşele în care erau trimişi.  În contextul acestor îngrădiri, era normal, spune Geoană, ca sistemul politic şi democratic românesc să fie pus la îndoială şi, deci, orice defăimări la adresa ţării să fie mai uşor crezute de oficialii americani.

Înainte de aderarea la NATO, Pacepa ar fi putut influenţa SUA

Poate în perioada de preaderare la NATO, când lumea încă se întreba dacă e România vindecată de virusul comunismului, vocea generalului Pacepa era probabil influentă în multe zone americane, până când România a demonstrat că este o ţară care s-a schimbat în profunzime, ca sistem democratic, ca sistem politic, ca sistem geopolitic. Astăzi, influenţa lui Pacepa ţine mai mult de istoria serviciilor de informaţie decât de actualitatea relaţiilor dintre România şi America”, consideră Mircea Geoană.

Senatorul social-democrat a mai spus că orice influenţă a lui Pacepa s-a stins în momentul în care România şi-a dovedit loialitatea faţă de SUA şi şi-a asumat riscuri alături de americani.

În clipa în care România a demonstrat că este un aliat serios, şi-a asumat riscuri alături de SUA – am făcut multe lucruri împreună cu americanii, şi militare şi de altă natură – în clipa respectivă tot ce a însemnat un semn de întrebare şi o rană a Războiului Rece şi-a pierdut din relevanţă. Nu ai ce să mai demonstrezi în condiţiile în care noul stat românesc, democraţia românească, sistemul politic românesc a mers hotărât către o alianţă cu americanii şi aderarea la NATO”, spune fostul ambasador al României la Washington.

Mircea Geoană: „Statul român a evitat să îl reabiliteze oficial pe generalul Pacepa”

Geoană a explicat, pentru „Adevărul”, că deşi Curtea Supremă a casat cele două condamnări la moarte pe care le primise fostul adjunct al Direcţiei de Informaţii Externe în lipsă, după ce generalul  defectase în America, statul român s-a ferit să îl reabiliteze formal şi oficial pe fostul general Ion Mihai Pacepa, întrucât este în continuare „un subiect sensibil”.

„Din punct de vedere al traumei şi al pagubelor făcute statului, indiferent că vorbim de perioada comunistă, acestea sunt semnificative, astfel că generalul Pacepa rămâne un subiect foarte sensibil, cel puţin pentru oamenii care lucrează în zona specială”, spune Mircea Geoană.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite