UPDATE Ministrul Justiţiei îşi publică astăzi bilanţul la doi ani de mandat. Toader: Raportul se desfăşoară pe 85 de pagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader - CSM / FOTO Inquam Photos / George Călin / 7 ian 2019
Tudorel Toader - CSM / FOTO Inquam Photos / George Călin / 7 ian 2019

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader face public, luni, bilanţul la doi ani de mandat, conform anunţului făcut de el însuşi pe Facebook. Toader a preluat mandatul de ministru pe fondul protestelor de stradă provocate de OUG 13, iar acum, la doi ani de mandat, se confruntă cu protestele organizate faţă de OUG 7, care modifică legile justiţiei.

UPDATE „Am încercat de la început de mandat să fac o radiografie a sistemului judiciar, să observăm ceea ce este pozitiv, ceea ce trebuie consolidat şi dezvoltat pentru acest serviciu de interes public: actul de justiţie pentru cetăţean, să vedem dacă sunt anumite aspecte ce trebuie consolidate. Ca o concluzie generală, activitatea de înfăptuire a justiţiei se realizează în beneficiul cetăţeanului”, a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 

Toader a mai amintit de condiţiile din penitenciare. „Se vorbea despre problema condiţiilor din penitenciare, a trebuit să realizăm o foaie de parcurs, în care să arătăm măsurile pe care vrem să le luăm pentru a rezolva problema condiţiilor din penitenciare. Personal am mers la CEDO şi am  prezentat memorandumul, cu măsurile pe care le aveam în vedere. Problema penitenciarelor devenise o problemă sistemică. Am elaborat un proiect de lege privind finanţarea activităţilor din penitenciare. Sigur că scopul nu e de a îmbunătăţi penitenciarul ci de a da deţinutului şansa să-şi dezvolte acele aptitudini, recunoscându-le valoarea”, a mai spus Toader.

Ministrul a mai vorbit de Cartierul pentru Justiţie, care nu reprezintă o idee nouă. Cartierul se va dezvolta pe 10 hectare, potrivit ministrului Tudorel Toder. 

Ştire iniţială

În prima sa zi la minister, Toader afirma, referindu-se la reacţiile provocate de OUG 13, că "orice experienţă ne dă şi lucruri de învăţat, orice experienţă nu este numai negativă, are şi lucruri pozitive".

"23.02.2017 - 23.02.2019 - Luni voi posta Raportul de activitate, după doi ani la MJ!", a scris Toader.

Devenit ministru în urma demisiei lui Florin Iordache, considerat principalul responsabil pentru emiterea OUG 13, Tudorel Toader afirma, în prima zi la Ministerul Justiţiei, referindu-se la reacţiile provocate de actul normativ: "Orice experienţă ne dă şi lucruri de învăţat. Orice experienţă nu este numai negativă, are şi lucruri pozitive. Învăţăm din ce-i bun, învăţăm şi din ce-i mai puţin bun. Noi am văzut reacţia societăţii şi până la urmă trebuie să ţinem cont de exigenţele legale constituţionale, dar legea nu este una în abstract pentru frumuseţea şi acurateţea ei, legea este o regulă de conduită care se aplică cetăţeanului”, 

Primul anunţ făcut de Toader după preluarea portofoliului a fost cel vonform căruia va iniţia un proiect de lege pentru a pune în acord legislaţia penală cu deciziile Curţii Constituţionale,

"Am avut în vedere două cerinţe pe care tot românul le ştie, Mecanismul de Cooperare şi Verificare ni le cere şi sunt fireşti. S-a vorbit în ultima perioada şi se tot vorbeşte despre nevoia de a pune de acord legislaţia penală şi procesual penală cu deciziile Curţii Constituţionale. Vom face un inventar al tuturor deciziilor Curţii Constituţionale cu referire la normele juridice penale, procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în acord cu deciziile şi considerentele Curţii şi, dacă sunt încă netranspuse, vom propune în chip firesc legiuitorului, vom iniţia un proiect de lege pentru a pune de acord legislaţia cu deciziile Curţii”, spunea Tudorel Toader, în prima zi la Ministerul Justiţiei.

Tot atunci, Toader a vorbit şi despre un alt proiect de lege prioritar, legat de directivele europene care trebuie stranspuse în legislaţie.

"Tot la fel, vom verifică ce directive n-au fost transpuse, ne apropiem de termenul de graţie să iniţiem proiect de lege pentru transpunerea directivei, sigur păstrând acea marjă de apreciere pe care legiuitorul naţional o are”, a precizat Toader.

Tot în prima zi ca ministru, Tudorel Toader a pledat în faţa CCR, în cadrul audierilor privind existenţa unui conflict constituţional între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13, că DNA şi-a depăşit atribuţiile verificând legalitatea şi oportunitatea unei ordonanţe şi a cerut ca CCR să dispună şi pe viitor măsuri pentru a preveni astfel de situaţii.

"Ministerul public nu are niciun rol politic, niciun rol în procedura de legiferare, nu poate iniţia acte normative, nu poate cenzura acte normative, nu se poate pronunţa asupra legalităţii sau oportunităţii adoptării unui act normativ. Ministerul Public aplică legea, iar, scrie în concluziile pe care le prezint, nu controlează din niciun punct de vedere procedura de adoptare a respectivelor acte normative", a afirmat el atunci.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite