Ministrul Justiţiei, după discuţiile cu Jourova: România este pregătită să-şi asume propria evaluare a sistemului judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei a declarat că a discutat cu comisarul european Vera Jourova despre reforma justiţiei, MCV, combaterea terorismului şi combaterea spălării banilor. Raluca Prună a afirmat că România este pregătită să-şi asume propria evaluare a sistemului judiciar, prin instrumente proprii, cum ar fi strategia naţională anticorupţie.

Ministrul Raluca Prună a spus, în conferinţa de presă susţinută împreună cu  comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare este “prioritate zero” pentru Guvernul României.

“Lucrăm astfel încât să putem dovedi că societatea românescă este una matură şi că sistemul judiciar este unul profesionist. România este pregătită să-şi asume propria evaluare, prin instrumentele proprii, cum ar fi strategia naţională anticorupţie”, a declarat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a precizat că a discutat cu comisarul european şi despre agenda europeană. “Am discutat şi despre alte proiecte care ţin de securitatea cetăţenilor europeni, despre combaterea terorismului şi combaterea spălării banilor”, a spus Prună.

La rândul său, comisarul european Vera Jourova a declarat că România susţine iniţiativa privind schimbul de informaţii referitor la cetăţenii non-UE. 

„Am văzut un palmares bun al justiţiei în ultima vreme, iar asta este foarte încurajant. Am discutat în mod special cum poate sistemul de justiţie să fie întărit în continuare. Un alt subiect important a fost cel referitor la cum poate justiţia să contribuie la lupta împotriva terorismului şi întărirea securităţii. Comisia a făcut, până la momentul actual, câteva propuneri de îmbunătăţire pentru cooperarea judiciară în Europa. O propunere a fost deja pe masa miniştrilor europeni - schimbul de caziere judiciare ale cetăţenilor non-UE, sistem numit ECRIS. Aştept cu interes sprijinul României în aceste cazuri", a spus Vera Jourova în declaraţia de presă. 

Comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, se află luni la Bucureşti, unde a avut întrevederi cu premierul Dacian Cioloş, cu  ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi cu ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea. Vera Jourova urmează să se întâlnească şi cu membri ai Parlamentului.

Progresul înregistrat de România în reformarea sistemului judiciar este unul dintre subiectele de discuţie ale comisarului european cu autorităţile române. Alte teme vizează procedura insolvenţei, recentele propuneri legislative ale Comisiei Europene referitoare la contractele de furnizare de conţinut digital şi la contractele de vânzare online, precum şi la alte tipuri de contracte de vânzare la distanţă.

Vizita este efectuată în contextul în care Comisia Europeană a publicat, vineri, un raport de ţară, în care este arătat că, pentru România, corupţia reprezintă în continuare o problemă sistemică, în pofida faptului că au fost luate măsuri importante de combatere a fenomenului. Executivul european consideră, de asemenea,  că independenţa sistemului judiciar şi respectarea hotărârilor judecătoreşti se confruntă în continuare cu provocări.

Guvernul vrea ca monitorizarea aplicată României în ultimii ani de către Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) să înceteze, iar autorităţile române să fie creditate că pot combate corupţie fără această supraveghere. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite