Ministrul Justiţiei despre procedura privind alegerea şefilor de Parchete în 2016: Există posibilitatea de a cere unor oameni să se reînscrie în procedură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2016 se va schimba şeful Parchetului General şi şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ministrul Justiţiei Raluca Prună precizând că speră ca vor fi candidaţi şi din alte oraşe, nu doar din Bucureşti. Mai mult, ea a adăugat că există posibilitatea de a cere unor oameni care au dovedit că au capacitatea managerială să se reînscrie în procedură.

„Aceste fiind spuse, este adevărat că tot «greul» cade pe ministrul Justiţiei. Dar trebuie spus că din 2005 este aceeaşi procedură şi că propunerile le face ministerul Justiţiei, cu avizul consultativ al CSM-ului şi în cele din urmă, preşedintele este cel care numeşte. (...) Voi face o procedură transparentă şi deschisă. În primul rând trebuie să mă asigur că cei care se înscriu sunt într-adevăr cei mai merituoşi din sistem pentru că există o presiune mare pe sistem şi, aşa cum aţi văzut, se întâmplă, persoane care au şi pregătirea profesională şi parcursul profesională să fie reticenţi în a se înscrie într-o asemenea procedură. Prima chestiune este să mă asigur că îi conving pe cei merituoşi şi integri că trebuie să se înscrie la acest concurs”, a spus ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a ţinut să sublinieze faptul că cel mai important criteriu care trebuie respectat de către candidaţii la şefia Parchetului General şi a DNA este integritatea.  

„Eu am să încep cu criteriul care mi se pare mie cel mai important, şi anume integritatea. Cred că poţi să fii un foarte bun profesionist, cred că poţi să prezinţi foarte multe rechizitorii pe care le-ai făcut, dar dacă ai o problemă de integritate pui în pericol imaginea unei întregi instituţii. De aceea nu mă sfiesc să spun public pentru că în aceeaşi măsură în care îi încurajez pe cei integri să participe, îi şi descurajez pe cei care ştiu că au probleme de integritate, dar care poate au profesionalismul şi experienţa necesară să fie un pic mai reticenţi faţă de acest pas”, a spus Prună.

De asemenea, aceasta a precizat că experienţa profesională nu trebuie să fie foarte mare, însă trebuie să fie relevantă.

„O anumită experienţă profesională care nici nu trebuie să fie foarte mare, dar trebuie să fie relevantă, un anumit grad prin care să arăţi că poţi organiza un Parchet sau DNA. Aici este de viziune. Aici vreau să dau un exemplu în care procurorul şef al DNA, prin maniera domniei sale, preia foarte mult din presiunea care există pe cei care lucrează în această instituţie.Presiunea şi aşteptarea publicului fiind atât de mari, poate că voi fi nevoită să cer unor oameni care au dovedit că au capacitatea managerială, care au rezultate, să se reînscrie în procedură”, a explicat ministrul Prună.

„Legea îmi spune că există posibilitatea reinvestirii, dar cred că societatea noastră este destul de plină de suspiciuni şi cred că trebuie să fim mai catolici decât Papa. Trebuie să ne mai maturizăm până când o reinvestire nu va genera suspiciuni”,a  completat ministrul.

Pe de altă parte, ministrul a vrut să le transmită procurorilor din ţară să se înscrie în concursurile pentru şefia Parchetului.

„Aş prefera să fie mai mulţi candidaţi şi aş prefera să fie candidaţi şi din afara Bucureştiului. Profit de faptul că mă adresez prima oară public pentru a-i ruga pe cei din ţară, care îndeplinesc criteriile, să facă acest pas şi să îşi depună intenţia. Cred că este cazul să avem o reprezentare geografică mai bună”, a spus ministrul Raluca Prună.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite