Ministrul Justiţiei, despre noul procuror general al României: „Cred că va avea un mandat deloc uşor”. Provocarea lui Lazăr: combaterea evaziunii fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Lazăr este noul procurorul general al României FOTO Eduard Enea
Augustin Lazăr este noul procurorul general al României FOTO Eduard Enea

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat miercuri că l-a ales pe Augustin Lazăr să coordoneze Parchetului General pentru viziunea sa managerială şi pentru că „toată cariera îl recomandă pentru acest post”. De asemenea, Lazăr a declarat  că Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este organizat după un model al secolului trecut, iar procurorii nu mai pot lucra după aceste norme.

Miercuri a avut loc ceremonia de instalare a noului procurorul general al România. Prezentă la acest eveniment, Raluca Prună a declarat că mandatul lui Lazău nu va fi unul uşor.

„Ceea ce a contat pentru mine în propunerea făcută a fost viziunea managerială necesară unei asemenea funcţii. Toată cariera îl recomandă pentru acest post. Ministerul Public este la un moment în care are nevoie e o reforma serioasă. Cred că va avea un mandat deloc uşor”, a spus Prună la ceremonia de instalare a noului procurorul general al României, potrivit news.ro.

De asemenea, ministrul a mai precizat că este necesară această reformă pentru a face Parchetul General mai eficient.

„Există câteva provocări imediate. Este important ca, în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale, să facem mai mult şi mai coordonat”, a spus Raluca Prună.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat miercuri că reducerea „stocului de dosare” va fi o provocare pentru Ministerul Public, arătând că Parchetul General va manifesta transparenţă, fără a afecta prezumţia de nevinovăţie.

„Mizez pe un corp de elită de magistraţi, conducători de structuri ai Ministerului Public. Vom realiza un salt calitativ în activitatea instituţiei. Ministerul Public o să acţioneze ca un tot unitar, ştim să acţionăm în cadrul legal şi imparţial. Infracţionalitatea organizată, criminalitatea contra mediului, terorismul sunt factori ce trebuie combătuţi sistematic. infracţiunile contra patrimoniului, de asemenea, opere de artă sunt furate, distruse, exportate ilegal, avem obligaţia de a le combate. Identitatea naţională este reprezentată de aceste creaţii”, a spus Lazăr.

De asemenea, el a mai precizat că doreşte să promoveze colegii care vor să muncească pentru Parchetul General, să-şi asume funcţii de conducere în Ministerul Public.

„Nu există să nu-şi asume responsabilităţi. Reducerea stocului de dosare va fi o provocare pentru Ministerul Public. Suntem organizaţi după un model al secolului trecut. Nu mai putem să rămânem să lucrăm după norme din secolul trecut”, a mai declarat Lazăr.

Procurorul general al României a mai spus că o altă temă principal a mandatului său este integritatea magistraţilor.

„Am lucrat cu procurori din alte state europene şi nu ne-au tratat diferit pe noi, românii. Integritatea este o altă tema principal a mandatului meu. Nota trebuie să o dea profesioniştii, nu cazurile rare, care ar trebui vaccinate de integritate ca să nu ajungă la corupţie”, a precizat Lazăr.

Întrebat despre anchetele privind accidentele aviatice de pe lacul Siutghiol şi cel din munţii Apuseni, Augustin Lazăr a spus că acestea sunt blocate de o serie de expertize medico-legale şi, respectiv, tehnico-judiciară.

„Actul managerual va fi total transparent. Doresc să va asigur că vom manifestă transparenţă fără a afecta prezumţia de nevinovăţie”, a mai arătat Lazăr.

Augustin Lazăr a susţinut, pe 21 aprilie, interviul în cadrul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Atunci, CSM a avizat favorabil propunerea de numire a lui Lazăr în funcţia de procuror general al României.

Ulterior, Ministerul Justiţiei i-a transmis lui Klaus Iohannis propunerea de numire la Parchetul Generel, astfel că preşedintele a semnat decretul pe 28 aprilie.

Cine este Augustin Lazăr

În vârstă de 58 de ani, Lazăr este şi profesor universitar doctor la Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia.

El a preluat funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din ianuarie 2013, anterior fiind adjunct al acestei instituţii. 

În activitatea sa din ultimii ani a coordonat anchetele din dosarele privind furturile de obiecte din aur din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Pe aceeaşi temă:

Iohannis, despre scandalul SIE-DNA: I-am chemat la Cotroceni pe Ungureanu şi pe Kovesi. Problema s-a rezolvat; Augustin Lazăr, numit procuror general

Procurorul Augustin Lazăr, nominalizat pentru şefia Parchetului General: „Parlamentul a acordat atenţie unor modificări legislative controversate”

Ministrul Justiţiei a transmis preşedintelui Iohannis propunerea de numiere a lui Augustin Lazăr la şefia Parchetului General al României

Augustin Lazăr, aviz pozitiv pentru funcţia de procuror general al României: „Nu ne putem prezenta în faţa oamenilor cu magistraţi corupţi”

INTERVIU Augustin Lazăr: Ministerul Public se află într-un punct critic al modernizării. Procurorii au nevoie de un nou spirit de echipă

Procurorul Augustin Lazăr, propunerea Ministerului Justiţiei pentru şefia Parchetului General. Ce surpriză i-a pregătit Inspecţia Judiciară

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite