Ministrul Justiţiei, despre extrădarea lui Sebastian Ghiţă: „Aşteptăm hotărârea şi în celălalt dosar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat că procesul de extrădare al fostului deputat PSD, Sebastian Ghiţă continuă sub puterea celuilalt mandat de arestare emis pe numele acestuia, chiar dacă Curtea Supremă a decis joi anularea unuia dintre aceste mandate odată cu achitarea în dosarul în care era acuzat de mai multe fapte de corupţie.

„În acest moment nu avem niciun temei juridic să anulăm sau să retragem solicitarea de extrădare”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

„El rămâne sub puterea celuilalt mandat de arestare. Asteptăm hotărârea şi în acel dosar”, a mai spus Toader.

„Dumneavoastră, cei din presă, îi cunoaşteţi pe unii, alţii sunt cunoscuţi de altă categorie socială, iar eu vă spuneam de fiecare dată că nu trebuie să facem deosebire între X şi Y, între un inculpat şi altul, pentru că, spune Constituţia, toţi suntem egali în faţa legii. Toţi trebuie să răspundem în aceleaşi condiţii prevăzute de lege, după cum toţi trebuie să beneficieze de aceleaşi garanţii procedurale, până când se bucură de prezumţia de vinovăţie. Prin urmare, fără să spuneţi un nume sau altul, toţi cei aflaţi în ipoteza în care sunt urmăriţi penal, sunt condamnaţi în primă instanţă, în care sunt condamnaţi definitiv, trebuiesc trataţi cu aceeaşi măsură de garantare a prezumţiei de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Să nu credeţi că dacă cineva are un nume mai sonor datorită presei sau altul nu-l ştim, dacă se află în aceeaşi ipoteză, sunt supuşi aceloraşi exigenţe legale.”, a spus Toader, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei.

Săptămâna trecută, chestionat cu privire la procesul de extrădare a fostului deputat PSD, ministrul Justiţiei a declarat că procedura este în desfăşurare. „Suntem în procedură. Acum stiţi că spre exemplu la Ghiţă s-au făcut demersurile, am făcut cerera de extrădare, ne-au cerut compleătri, le-am trimis, tradus, le-am trimis la Ministerul Justiţiei care le-a transmis la instanţa supremă”, a declarat ministrul Toader.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost achitat joi de Curtea Supremă în dosarul de corupţie în care a fost trimis în judecată de DNA alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova, în cazul cărora instanţa a dispus, de asemenea, achitarea. 

Totodată, curtea a decis revocarea mandatului de arestare emis în lipsă la începutul anului trecut pe numele lui Sebastian Ghiţă, care atunci se afla sub control judiciar în acest dosar, ridicarea sechestrului dispus de magistraţi pe bunurile lui Sebastian Ghiţă şi restituirea cauţiunii de 54 milioane de lei.

Sebastian Ghiţă a plecat din ţară în noaptea de 19 spre 20 decembriei 2016 şi a fost prins la Belgrad în 14 aprilie 2017. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării. Fostul deputat PSD a fost arestat de autorităţile sârbe timp de două luni pentru posesie de documente falsificate şi a fost eliberat pe cauţiune.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite