Ministerul român de Externe face apel la detensionarea situaţiei din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe persoane au murit în urma violenţelor de la Odessa FOTO Reuters
Mai multe persoane au murit în urma violenţelor de la Odessa FOTO Reuters

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă „dezaprobarea puternică" faţa de violenţele care au izbucnit vineri la Odessa şi „condamnă ferm" actele care s-au soldat cu numeroase victime. De asemenea, autorităţile române au precizat că printre victimele din Ucraina nu se numără cetăţeni români.

Potrivit unui comunicat emis sâmbătă de Ministerul Afacerilor Externe, autorităţile române se află în legatură permanentă cu Consulatul General al României de la Odessa şi monitorizează situaţia etnicilor români din regiune. 

Conform informaţiilor deţinute până în acest moment, printre victimele violenţelor de pe 2 mai nu se numără membri ai comunităţii româneşti, arată Ministerul de Externe.

MAE face apel la detensionarea situaţiei, nu numai din regiunea Odessa, ci din întreaga zonă de est şi sud a Ucrainei, „unde actul ilegal de anexare a peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă a fost urmat de o serie de acţiuni separatiste ilegale marcate de violenţe nejustificate", se mai arată în comunicat.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că detensionarea situaţiei este absolut necesară pentru a permite organizarea în bune condiţii a alegerilor prezidenţiale din 25 mai, cu participarea tuturor cetăţenilor ucrainieni", mai arată instituţia.

Ministerul şi-a exprimat încă o dată solidaritatea faţă de poporul ucrainean şi susţinerea pentru parcursul sau european şi faţă de autorităţile de la Kiev care depun eforturi pentru stabilizarea situaţiei interne.

Mai multe persoane au murit la Odessa

Mai multe persoane au murit vineri, la Odessa, în sudul Ucrainei, în urma unor confruntări între apărătorii unităţii ţării şi separatişti proruşi, acţiuni care generează temeri în legătură cu o posibilă extindere a insurecţiei în sudul ucrainean şi cu o reacţie a Rusiei.

    

Violenţele au izbucnit în timp ce o defilare pentru unitatea ţării a susţinătorilor autorităţilor proeuropene de la Kiev a fost atacată de militanţi proruşi înarmaţi cu bâte de baseball, lanţuri metalice şi pistoale.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Criza din Ucraina: Masacrul de la Odessa împinge ţara pe marginea prăpastiei

Pentru Ucraina, ziua de vineri a fost cea mai sângeroasă din ultimele trei luni, cel puţin nouă persoane fiind ucise după ce armata a lansat primul atac major pentru a recâştiga controlul asupra oraşului Slaviansk asediat de separatişti. Mai mult, confruntările dintre proruşi şi proucraineni au escaladat în oraşul Odessa, acolo unde peste 46 de oameni au murit într-o clădire incendiată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite