Dosarele de corupţie la BAC, pe masa DNA. Ministerul Educaţiei a găsit 15 posibile fraude la Bacalaureatul din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai răsunător caz de corupţie la Bac anchetat de procurori, la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, din iulie 2013
Cel mai răsunător caz de corupţie la Bac anchetat de procurori, la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, din iulie 2013

96 de profesori, elevi şi părinţi din Ialomiţa, acuzaţi că ar fi încercat să fraudeze Bac-ul din 2012, sunt urmăriţi penal, a anunţat luni DNA, după un anunţ similar care viza un dosar de la Sibiu, din 2013. De altfel, anul acesta a fost unul de forţă în ceea ce priveşte anchetele privind examenul naţional: au fost şase cazuri în care poliţia şi procurorii au intervenit, iar Ministerul Educaţiei a înregistrat 15 posibile fraude.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bucureşti au anunţat luni că au început urmărirea penală faţă de un număr de 96 persoane (profesori, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora), în legătură cu presupuse infracţiuni de corupţie săvârşite la examenul de Bacalaureat la nivelul judeţului Ialomiţa, în cursul lunilor iunie-iulie 2012.

Potrivit anchetatorilor, există date şi indicii temeinice că, în schimbul facilitării acordării unor note mai mari sau care să asigure promovarea examenului de Bacalaureat, profesorii din grupul infracţional organizat au pretins şi primit de la candidaţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 euro şi 1.300 lei/disciplină de concurs.

În cadrul grupului infracţional organizat, cadrele didactice aveau, fiecare, atribuţii clar stabilite, întreaga activitate fiind condusă şi coordonată de inspectorul şcolar Dumitru Otilia care avea şi calitatea de preşedinte al Comisiei judeţene de Bacalaureat.

Dosarul nr. 2 în lucru la DNA, din Sibiu

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, anunţa, la începutul lunii iulie, că procurorii anticorupţie fac cercetări în două dosare care vizează posibile fraude la bacalaureat: un caz în Sibiu, din 2013, şi altul în Slobozia, de la Bac-ul din 2012.

"La nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie avem înregistrate în acest moment două dosare. Noi am comunicat public stadiul anchetelor, este începută urmărirea penală. Aş vrea să precizez că instrumentăm astfel de dosare doar atunci când persoanele care sunt implicate deţin funcţii de organizare, de control în această activitate. Acesta este motivul pentru care nu am instrumentat toate dosarele care au avut ca obiect corupţia cu ocazia acestor examene", a spus atunci Kovesi, potrivit Mediafax.

Cel de-al doilea dosar aflat în lucru la DNA, în afară de cel din Ialomiţa, vizează o suspiciune de fraudă la bacalaureatul de anul acesta din Sibiu, DNA Alba-Iulia începând urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenţă, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu, pentru trafic de influenţă, şi Toma-Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, “la data de 1 iulie 2013, învinuitul Giupană Viorel a primit de la învinuitul Stancă Toma-Ştefan (candidat la examenul de bacalaureat organizat la Colegiul Tehnic „Independenţa” Sibiu) suma de 2200 lei (echivalentul a 500 euro) prevalându-se de influenţa pe care susţinea că o are asupra cadrelor didactice din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat, astfel încât să îi fie asigurată candidatului reuşita la proba de Limba şi Literatura Română.

În perioada 1-3 iulie 2013, în calitate de inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din Centrul zonal de evaluare Sibiu ( având sarcini privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat la nivelul judeţului), învinuitul Joantă Sorin a acceptat promisiunea de a primi de la Giupană Viorel o parte din suma de 2 200 lei, cu scopul de a interveni la evaluatorii din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Independenţa” Sibiu, astfel încât să i se asigure candidatului Stancă Toma-Ştefan reuşita la proba de Limba şi Literatura Română”. 

Însă, în ciuda acestui anunţ din 4 iulie al DNA, oficialii au anunţat atunci că Sorin Joantă rămâne deocamdată în funcţii atât la Inspectoratul Şcolar Judeţean cât şi la Arhiepiscopia Sibiului, unde este consilier şi coordonator al grădiniţei ortodoxe de pe strada Dealului, invocând lipsa unor înştiinţări oficiale de la DNA.

Cazul ”Bolintineanu”, cu implicarea SRI. Sute de persoane audiate

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, Costica Vărzaru, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, pe 1 iulie, în ziua primei probe scrise de la Bac 2013, fiind cercetată pentru fraudă la bacalaureat, unul dintre cele mai răsunătoare cazuri. Decizia instanţei nu a fost una definitivă şi a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. În ziua descinderii, profesorii aveau ascunsă mita în pachete de ţigări, pachete de şerveţele, ziare şi reviste.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru ar fi pretins şi ar fi primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membrii Comisiei de Bacalaureat din centrul de examen al unităţii de învăţământ, astfel încât aceştia „să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului”.

„Ulterior, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului”, se arată într-un comunicat de presă emis de Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Descinderi cu autocarele

Pe 5 iulie, Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii motivarea trimiterii în arest preventiv a fostei directoare de la Bolintineanu în care este menţionat că faptele acesteia „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen.

În aceeaşi zi, în care s-a dat ultimul examen scris la Bac, au avut loc descinderi ale procurorilor cu autocarele la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu” în încercarea de a audia peste 100 de elevi suspectaţi că ar fi dat mită, însă această tentativă a eşuat şi elevii au venit pe rând, în zilele următoare, la audieri la Poliţia Capitalei.  

Curtea de Apel Bucureşti a respins, ulterior, recursul făcut de fosta directoare a Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” Costica Vărzaru la decizia de arestare preventivă, ca atare aceasta va rămâne în arest. Potrivit declaraţiei făcute de Vărzaru în sala de judecată, ea ar fi ştiut de banii strânşi, însă credea că sunt pentru protocol, mai exact pentru fructe, apă şi suc.

Cazul din Mangalia, anchetat de procurorii constănţeni

Un alt caz care a ajuns pe masa procurorilor, pe 9 iulie, a fost cel din Mangalia, un dosar în care sunt cercetaţi mai mulţi elevi şi profesori din Mangalia pentru că au dat şpagă la Bac, aflat în ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Reprezentanţii IPJ Constanţa au declarat atunci că dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Totul a pornit vineri, 5 iulie, după ce a fost primit un apel pe numărul de urgenţă 112 care semnala că într-o sală de clasă unde se dădea examenul de Bac au fost găsite două ciorne fotocopiate cu rezolvarea subiectelor. Ulterior, procurorii au audiat zeci de profesori şi elevi care au dat examenul de Bac la Grupul Şcolar Ion Bănescu. 

Profesor pensionar din Mehedinţi, ridicat de DGA, suspectat că ar fi luat mită la Bac

Procurorii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din Mehedinţi au organizat, pe 8 iulie, în ziua afişării rezultatelor parţiale a examenului de Bacalaureat 2013, mai multe descinderi la licee din judeţ şi un profesor pensionar de română de la Liceul „Domnul Tudor“ din Drobeta Turnu-Severin a fost reţinut pentru luare de mită, ulterior procurorii au decis cercetarea sa în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Ofiţerii DGA au zăbovit mai multe ore la casa profesorului Marius Arbănaş, care ţinea câteva ore la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Odobleja” şi care a făcut parte din comisia de evaluare, suspectat că ar fi luat mită pentru a modifica notele elevilor de la bacalaureat. De la casa acestuia, oamenii legii au ridicat 15.000 de lei şi 2.500 de euro.

Alături de acesta, procurorii au decis cercetarea în libertate, pentru fapte de corupţie, şi în cazul altor trei profesori, între care şi fiica acestuia. 

Verdicte finale. Închisoare pentru dascăli în dosarul de la Podu Turcului

Unele dosare s-au finalizat cu pedepse drastice. De altfel, tot în iulie Kovesi a mai spus că, în anii trecuţi, DNA a mai instrumentat astfel de dosare de corupţie, fiind întocmite rechizitorii, iar în cel puţin şase cazuri există hotărâri definitive de condamnare.

O astfel de decizie definitivă a venit tot anul acesta de la Bacău. 

Fostul director al Grupului Şcolar ”Alexandru Vlahuţă” din comuna Podu Turcului, judeţul Bacău, Ţopa Dumitru, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Alături de acesta au mai fost condamnaţi şi directoarea adjunctă, dar şi profesori, părinţi şi elevi, restul de inculpaţi din dosare primind sentinţe de închisoare cu suspendare sau doar amenzi. (Au colaborat corespondenţii Adevărul)

Bilanţ 2013: Şase cazuri la procurori, 15 suspiciuni de fraudă în total

Referindu-se la suspiciunile de fraudă de la bacalaureatul de anul acesta, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a precizat după finalizarea sesiunii din iulie, că sunt şase cazuri în care a intervenit poliţia sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele şcolare: cazul de la Liceul "Dimitrie Gusti" din Capitală şi cele trei cazuri de la Constanţa, la care se adaugă cel de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală şi cel de la Sibiu.

El a mai spus că au fost şi alte plângeri, inclusiv venite pe telelefonul verde deschis de minister pentru sesizarea neregulilor la examenle naţionale, care au fost aduse în atenţia poliţiei.

Ministrul a precizat că, în total, sunt 15 cazuri de potenţială fraudă şi, totodată, că au fost 318 candidaţi eliminaţi din examen, pe parcursul susţinerii celor patru probe scrise, săptămâna trecută, aceştia încercând să copieze sau având asupra lor diverse materiale interzise. Numărul elevilor eliminaţi din examen este comparabil cu cele din anii anteriori.

Ministrul a mai spus şi că suspectate de fraudă sunt 0,16% din persoanele implicate în desfăşurarea bacalureatului şi a fost destituit un număr mic de persoane din cele 20.000 de cadre didactice implicate în derularea acestei sesiuni.

Pricopie a menţionat că i-a rugat pe inspectorii şcolari generali să procedeze la eliberarea din funcţie a membrilor comisiilor de Bac acolo unde sunt elemente suficiente, aşa cum s-a întâmplat la Liceul Bolintineanu şi la Sibiu, în timp ce la Liceul "Dimitrie Gusti" s-a considerat că nu există suficiente date pentru destituirea comisiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite