Milionarul din Top 500 implicat în dosarul „Reţeaua cărnii” susţine că este în ţară şi aşteaptă să fie chemat la audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii vor decide vineri dacă susţin cererea procurorilor de arestare în lipsă a lui Iustin Paraschiv (foto)
Magistraţii vor decide vineri dacă susţin cererea procurorilor de arestare în lipsă a lui Iustin Paraschiv (foto)

Iustin Paraschiv, care figurează pe locul 54 în Top 500 Miliardari publicat recent de Forbes, a trimis un comunicat prin care anunţă că nu este fugit din ţară şi se pune la dispoziţia anchetatorilor, după ce procurorii care instrumentează dosarul „Reţeaua cărnii”, cel mai mare dosar de evaziune fiscală, au spus că nu este de găsit şi au cerut instanţei arestarea în lipsă.

Reprezentanţii Selgros spun că au anunţat inspectorii sanitari, în septembrie, când au primit marfa stricată. 

„Inspectorul nostru de calitate a considerat că nu sunt propice punerii în consum drept pentru care au fost retrase şi nu au fost în zona de comercializare”, a precizat Alexandru Vlad, directorul executiv al Selgros.

Pe de altă parte, şeful Autorităţii pentru Siguranţa Alimentelor spune însă că nu a primit nicio notificare de la conducerea lanţului de magazine, arată digi24.ro.

La rândul său, Traian Bulearcă, director economic la Avicola Călăraşi, susţine că „dacă s-a întâmplat să existe pungi de carne cu şoareci sau cu şobolani, probabil a fost ceva accidental, şi acele loturi au fost retrase de la vânzare şi nu au fost supuse comerciantului înainte de vânzare”.

Milionar din Top 500, implicat în dosar

De altfel, omul de afaceri prahovean Iustin Paraschiv, plasat pe locul 54 în Top 500 miliardari realizat de Forbes anul acesta, cu şase locuri mai sus faţă de anul trecut şi o avere estimată la 70 de milioane de euro, a negat informaţiile potrivit cărora ar fi fugit în Bolivia pentru a scăpa de acuzaţii de evaziune fiscală din cel mai mare dosar de evaziune fiscală, de 70 de milioane de euro - Dosarul „Reţeaua cărnii”.

În acest dosar, 16 persoane au fost arestate preventiv până acum, însă dosarul a fost împărţit în trei loturi.

Propunere de arestare în lipsă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a disjuns judecata cu privire la Justin Ovidiu Paraschiv, pentru care s-a cerut arestarea în lipsă, şi a decis judecarea propunerii de arestare a acestuia pentru vineri. O altă persoană pentru care DNA a cerut arestarea în lipsă este Genina Adriana Ezer.

Paraschiv, care este şi preşedintele Asociatiei Crescatorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din Romania, este acuzat că ar fi înşelat statul derulând contracte prin firma pe care o conduce - Carmistin, specializată în industria cărnii, mai exact spălare de bani şi evaziune fiscală. 

Replica milionarului

După toate informaţiile apărute în presă, Iustin Paraschiv a transmis un punct de vedere, referitor în special la speculaţiile privind fuga sa din ţară.

 “În urma informaţiilor apărute în presă cum că aş fi plecat din ţară, ţin să precizez că mă aflu în România şi îmi desfăşor activitatea în mod normal. Asistăm în prezent la o campanie de denigrare pe care încă nu o înţeleg. Informaţiile apărute în ultimele 24 de ore referitoare la plecarea mea în Bolivia sunt total false”, se arată în comunicatul transmis prin intermediului PR-ului său.

Omul de afaceri a mai spus că susţine ”curăţarea pieţei” începută de procurori şi că nu vrea să se sustragă anchetei. 

”Operaţiunea demarată de autorităţi pentru curăţarea pieţei este benefică. Toată această campanie de stopare a evaziunii nu poate decât să mă bucure, deoarece tocmai eu am militat în ultimul an, prin poziţii publice, împotriva evaziunii fiscale. În această fază, nu pot decât să mă pun la dispoziţia organelor de control pentru a clarifica lucrurile. După ce voi discuta cu organele statului, vom reveni cu o poziţie oficială asupra acestui subiect”, a declarat Paraschiv.

Magistraţi, funcţionari şi oameni de afaceri vizaţi de dosar

16 persoane au fost arestate preventiv până acum în dosarul de evaziune de 70 de milioane de euro. Printre acestea se numără şi procurorul Angela Nicolae şi fiul său, funcţionarul ANAF Antonio Burlac şi liderul grupării evazioniste Moubarak Mahmoud Sleiman. Totodată, magistraţii au decis ca angajatul ANAF Ilie Traian şi alte trei persoane să fie eliberate. Pentru a putea fi judecat, anchetatorii au împărţit acest dosar în trei loturi.

Curtea Supremă a decis marţi, în judecarea celui de-al treilea lot al evazioniştilor, arestarea preventivă a patru inculpaţi, iar pentru nouă au dispus interdicţia de a părăsi localitatea.

Doi dintre suspecţi au fost daţi în urmărire.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, marţi seară, după ce a judecat primul lot al dosarului, arestarea preventivă a procurorului Angela Nicola şi a fiului său Daniel care sunt acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă.

Totodată, în acest caz, instanţa a disjuns judecata cu privire la Justin Ovidiu Paraschiv, pentru care s-a cerut arestarea în lipsă, şi a decis judecarea propunerii de arestare a acestuia pentru vineri. O altă persoană pentru care DNA a cerut arestarea în lipsă este Genina Adriana Ezer.

Deciziile Înaltei Curţi nu sunt definitive, ci pot fi atacate cu recurs tot la ICCJ, dar la un complet superior.


UPDATE Dosarul „Reţeaua cărnii”. 80 de audieri, 16 persoane arestate, două de negăsit. Printre arestaţi se numără şi procurorul Parchetului General

16 persoane au fost arestate preventiv în dosarul de evaziune de 70 de milioane de euro. Printre acestea se numără şi procurorul Angela Nicolae şi fiul său, funcţionarul ANAF Antonio Burlac şi liderul grupării evazioniste Moubarak Mahmoud Sleiman. Totodată, magistraţii au decis ca angajatul ANAF Ilie Traian şi alte trei persoane să fie eliberate. Pentru a putea fi judecat, anchetatorii au împărţit acest dosar în trei loturi.

STENOGRAME Dosarul "Reţeaua cărnii". Fiul procurorului Angela Nicolae: "Vă rog din suflet, ajutaţi-mă. Eu sunt singur acasă şi nu am bani de mâncare şi ţigări"

Angela Nicolae, procuror şef la Parchetul General şi fiul ei Daniel sunt acuzaţi de trafic de influenţă în dosarul în care este anchetată cea mai mare evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 70 de milioane de euro. În referatul prin care cer arestarea preventivă a celor doi, anchetatorii arată cum magistratul şi fiul ei cereau fără jenă mită administratorilor de firme pe care pretindeau că-i protejează.

Senatorul Bădălău a luat şpagă în pulpe de pui de la evazionişti. 12 persoane au fost arestate

Angela Nicolae, fost procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe (altele decât PHARE) din cadrul Parchetului General, a fost arestată preventiv, marţi, de judecătorii Curţii Supreme. Potrivit unuia dintre avocaţi, prejudiciul în acest caz a ajuns la 70 de milioane de euro.

Peste 20 de persoane reţinute într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, un procuror de la Parchetul General

27 de persoane au fost reţinute, luni seară, de procurorii anticorupţie într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, se numără şi procurorul de la Parchetul General, Angela Nicolae şi fiul său. Senatorul PSD Niculae Bădălău a fost sub învinuire fiind acuzat de trafic de influenţă.

Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, reţinuţi în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost reţinuţi, luni seară, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite