Medicul şi asistenta de la Spitalul de Arşi care au făcut o transfuzie greşită de sânge, acuzaţi de ucidere din culpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acuzaţii de ucidere din culpă după moartea femeii moarte după ce i-a fost administrată o grupă greşită de sânge
Acuzaţii de ucidere din culpă după moartea femeii moarte după ce i-a fost administrată o grupă greşită de sânge

Medicul şi asistenta medicală de la Spitalul de Arşi din Capitală care în luna iunie i-au făcut unei femei o transfuzie greşită de sânge, după ce a fost muşcată de câine, au fost puşi sub acuzare pentru ucidere din culpă, de către procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Celor doi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi faptul că au calitatea de suspecţi, informează News.ro.

Femeia a fost internată la Spitalul de Arsuri din Capitală pe 13 iunie, după ce a fost muşcată de câine. 

Aceasta a intrat în şoc hemoragic, astfel că a avut nevoie de transfuzie de sânge. Femeia avea grupa de sânge B3, însă i s-ar fi adminstrat sânge pentru grupa A2, intrând în şoc, asemănător celui de septicemie. 

Medicii au determinat imediat sursa problemei, dar nu s-a mai putut face nimic.

Pe de altă parte, însă, Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, a precizat că, din punctul său de vedere, în calitate de medic, decesul femeii nu a fost cauzat de transfuzie, ci de leziunile suferite anterior. 

„Este vorba de o pacientă care a venit în Urgenţă în garda dinspre 13 spre 14 iunie. O leziune extrem de severă: muşcată de câine la nivelul antebraţului, cu ambele oase rupte, mâna atârna într-un lambou de carne. A fost internată, s-a intervenit de urgenţă în sală, s-a reintervenit pentru hemostază. Pacientă cu şoc hemoragic şi stare generală destul de gravă. A fost nevoie de administrarea unor produşi de sânge, în speţă masă eritrocitară. Atunci, în noaptea aceea, s-au întâmplat nişte vicii de procedură şi pacienta a primit un grup de sânge pe care nu trebuia să îl primească. Evenimentul a fost descoperit, s-au luat toate măsurile necesare. Pacienta a mai fost la noi în spital şapte zile, i s-au făcut şedinţe de dializă. A decedat, cam la şapte zile distanţă, dar, după părerea mea de medic, nu legat de accidentul transfuzional - după cum a apărut pe la dumneavoastră că a fost ucisă dintr-un accident transfuzional. Sigur că da, la starea ei generală gravă, un accident transfuzional, a cărui unică manifestare a fost insuficienţa renală acută, nu i-a fost benefic, dar nu asta a fost cauza decesului”, a declarat medicul.

Acesta a mai adăugat că acest caz a fost raportat la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi la Centrul de Transfuzii, conform legislaţiei, iar comisiile de disciplină încă îşi desfăşoară activitatea. Stănculea a precizat că raportarea la DSP a avut loc după vacanţa de Rusalii, adică la aproximativ o săptămână după deces, dar a subliniat că această raportare s-a făcut la decizia spitalului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite