Ziua a 12-a. „Maratonul democraţiei“ şi un „tricolor uman“, în Piaţa Victoriei. Noi proteste au loc şi în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi proteste de amploare sunt anunţate pe Facebook, pentru acest weekend, în Piaţa Victoriei din Capitală. Manifestanţii - care cer demisia Guvernului - doresc "să alerge paşnic” în jurul Pieţei Victoriei, purtând drapeluri, şi să facă un tricolor uman în faţa Palatului Victoria. Duminică, manifestanţii vor „să facă istorie”, prin numărul mare de participanţi.

UPDATE 22.20 În Piaţa Victoriei mai sunt, la această oră, câteva sute de oameni. Protestatarii şi-au dat întâlnire şi mâine seară.

UPDATE 22.00 Numărul protestatarilor se apropie de 5.000. Oamenii nu par deranjaţi nici măcar de ger şi cer schimbare. În urmă cu puţin timp au cântat în cor imnul României.

UPDATE 20.15 Aproximativ 3.500 de protestatari sunt la această oră în Piaţa Victoriei şi cer demisia Guvernului Grindeanu. La ora transmiterii acestei ştiri, circulaţia rutieră este blocată pe Bulevardul Kiseleff. Este cea mai friguroasă noapte de când au început protestele. Protestatarii scandează: „Hoţii!“.

UPDATE 20.00 Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei a ajuns la peste 500. Circulaţia rutieră este blocată la intersecţia dintre bulevardele Eroii Sanitari şi Gheorghe Marinescu. La această oră, în Capitală sunt -8 grade Celsius.

image

UPDATE 19.00 Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei a ajuns la aproximativ 200. Oamenii suflă în vuvuzele şi scandează „Rezistăm, nu cedăm“. Protestatarii poartă steaguri şi pancarte cu mesaje precum: „Întrebare: Ce nu aţi înţeles din sintagma «Abrogaţi şi plecaţi»?”, „Somnul naţiunii naşte monştri”, „CCR, ruşine! N-ai judecat pentru România!”, „Votaţi OUG 14”, „Demisia! Nu putem sta să vă păzim noapte de noapte!", „#rezist. Ghinion", „Hoţii la puşcărie" şi „Grindeanu, du-te după Iordache". Steaguri ale României, Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii şi Canadei au fost aduse şi sâmbătă la protestul din Piaţa Victoriei.

image

La ora transmiterii acestei ştiri, circulaţia rutieră în Piaţa Victoriei se desfăşoară fără resticţii. 

PROTESTE ÎN ŢARĂ

  • SIBIU: Numărul protestatarilor a urcat la peste 3.000, după traversarea centrului istoric. Aproximativ 1.000 de sibieni s-au întors din marş în Piaţă, a fost intonat imnul şi lumea a început să plece spre case.
  • ALEXANDRIA: Un eveniment creat pe reţeaua de socializare Facebook, numit „Protestăm acasă! Acasă la noi, acasă la Dragnea!”, anunţă o mişcare inedită de protest în reşedinţa judeţului Teleorman.
  • TÂRGOVIŞTE: 12 târgovişteni au protestat, sâmbătă, în 12-a zi de la adoptarea OUG Nr. 13. Manifestanţii cer demisia Guvernului în Piaţa Tricolorului din Târgovişte, purtând un drapel şi o pancartă pe care scrie „alegeri anticipate“.
  • BAIA MARE: Băimărenii protestează din nou, pentru a 13 a zi, faţă de corupţia clasei politice. La fel ca seara trecută, ei sunt împărţiţi în două pieţe din oraş.
  • CLUJ: Clujenii s-au reîntors în PIaţa Unirii şi au cântat imnul de stat. Au mai scandat, în semn de solidaritate cu manifestanţii din Capitală, „Bucureşti, nu uita, Clujul e de partea ta!” şi „Aici vom veni zi de zi!”. S-a făcut apel la o mobilizare mai generoasă pentru seara de mâine. 
  • CONSTANŢA: Protestul de la Constanţa s-a încheiat. În faţa Prefecturii, după marşul care a vizat sediul PSD, oamenii au cântat imnul „Deşteaptă-te, române“. 
  • BRAŞOV: Participanţii la protestul faţă de Guvernul Grindeanu de la Braşov, al căror număr a ajuns în final la 2.000, au întins un tricolor de 12 metri în Piaţa Sfatului şi au cântat „Deşteaptă-te, române!”, protestul încheindu-se după mai mult de trei ore, fără incidente.
  • TIMIŞOARA: Cei prezenţi la mitingul de vineri au cerut să iasă în stradă şi în această seară. Întâlnirea, ca de obicei, de la ora 19.00, în Piaţa Operei.
  • SATU MARE: Un nou protest este anunţat în mediul online sâmbătă seara, la Satu Mare. Protestul de vineri a fost cel mai restrâns, după ce doar 20 de oameni au ieşit în stradă. La ora 20.00, la protest participau, sâmbătă seară, aproximativ 30 de oameni.
  • SUCEAVA: Peste 100 de oameni au anunţat că vor ieşi în această seară pe străzile Sucevei pentru a protesta faţă de modul cum a încercat Guvernul României să adopte OUG 13. Aceştia se vor aduna începând cu ora 18.00 în faţa Prefecturii din Suceava.
  • PIATRA NEAMŢ: Proteste faţă de Guvernul Grindeanu sunt anunţate pentru acest weekend, sâmbătă şi duminică seară, şi la Piatra Neamţ. Locul de întâlnire a manifestanţilor este acelaşi, la Teatrul Tineretului, tot de la ora 18.00.

Sâmbătă, în Piaţa Victoriei este programat un "maraton al democraţiei”, la care, potrivit postărilor de pe pagina de Facebook a evenimentului, începând cu ora 15.00 manifestanţii ar urma să alerge, purtând drapeluri, pe trotuarele din jurul Guvernului, pe bulevardul Aviatorilor şi pe Kiseleff. Manifestanţii vor să încercuiască de 21 de ori Piaţa Victoriei.

„După 10 zile maraton de proteste trebuie să le arătăm că nu renunţăm la această cursă a bunului-simţ, a eliberării şi a unei Românii mai bune. Sperăm ca la finalul maratonului să putem aduce vestea victoriei, să ne atingem scopul”, se arată pe pagina evenimentului.

Protestul va continua, apoi, în faţa Guvernului.

Duminică, manifestanţii vor "să facă istorie", prin numărul mare de participanţi. Ei au pregătit "Operaţiunea tricolorul”, propunându-şi ca la ora 21.00 să formeze un tricolor uman în faţa Guvernului cu ajutorul materialelor sau hârtiilor de culoare roşie, galbenă şi albastră.

Tedy Ursuleanu, victimă a incendiului din Colectiv, şi-a anunţat şi ea prezenţa la protestul de duminică din Piaţa Victoriei, precizând că în acest fel doreşte să îşi sărbătorească ziua de naştere "alături de oamenii care luptă pentru democraţie, unul dintre cele mai aprige strigăte anticorupţie”.

„Eu însămi sunt o dovadă vie a unui sistem corupt, supravieţuind cu arsuri de gradele 2B şi 3 într-un procent de 45% din suprafaţa corporală, arsuri la nivelul căilor respiratorii, septicemie din cauza infecţiilor, o lună şi jumătate în comă indusă şi şase degete amputate. După evenimentul nefericit care a avut loc pe data de 30 octombrie 2015, incendiul ce a răpus 64 de oameni nevinovaţi şi a mutilat alte peste 150 de persoane (o parte spitalizată şi la ora actuală), am decis să fac tot ce îmi stă în putinţă să demasc şi să combat actele corupţiei! Pentru că nu mor «sataniştii» când vor politicienii, voi lupta până la ultima suflare!”, a scris Tedy Ursuleanu pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei GTG 3010, Eugen Iancu, spune că manifestaţiile din Piaţa Victoriei trebuie să continue. Ea postat pe Facebook o fotografie a unui test completat de fiul său, în ultimul an la ASE, victimă a incendiului din Colectiv. Testul cuprindea mai multe întrebări, une dintre ele fiind care ar fi cea mai mare nefericire a lui. La această întrebare, răspunsul a fost "Să nu mă pot exprima liber”. La o altă întrebare, răspunsul tânărului a fost "Aş vrea să mor alături de cei dragi, ascultând muzica preferată".

„Ce se întâmplă zilele astea în Piaţa Victoriei? Tinerii ies pentru că nu ar putea suporta o viaţă în care să nu se poată exprima liber. Trebuie să ieştim pentru ei, dar mai ales pentru noi”, a scris Eugen Iancu pe pagina sa de Facebook.

Primele proteste în Piaţa Victoriei au avut loc în 31 ianuarie, în noaptea în care Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. În cele unsprezece zile de proteste, numărul record de manifestanţi a fost atins duminică, peste 280.000 de oameni protestând chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale. Oamenii au spus că nu vor renunţa la proteste, pentru că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, şi trebuie să răspundă pentru ce a făcut şi să îşi dea demisia.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite