MAE: Monitorizăm cazul familiei din Norvegia. Protecţia Copilului va propune plasarea copiilor Bodnariu la unchiul din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arthivă
FOTO Arthivă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, prin Ambasada României la Oslo, cunoaşte şi monitorizează cu atenţie situaţia familiei cetăţeanului român ai cărui cinci copii minori au fost preluaţi de către autorităţile de protecţie a copilului din Norvegia.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) va propune autorităţilor din Norvegia să permită plasarea copiilor familiei Bodnariu la unchiul patern din România, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman.

Preşedintele ANPDCA Gabriela Coman a declarat sâmbătă pentru Mediafax că, încă de săptămâna trecută, se fac demersuri de către instituţie în cazul familiei Bodnariu, stabilite în Norvegia, ai cărei copii au fost luaţi de autorităţile din această ţară.

Coman a precizat că cei cinci copii, ai românului Marius Bodnariu şi ai norvegiencei Ruth Bodnariu, au certificate de naştere norvegiene şi sunt monitorizaţi de serviciile sociale de acolo, care susţin că minorii ar fi suferit un abuz.

Copiii au şi cetăţenie română, dar România nu poate cere repatrierea lor, pentru că nu sunt neînsoţiţi, ei trăind în Norvegia alături de părinţii lor.

Însă autorităţile române ar putea propune plasarea copiilor în grija fratelui lui Marius Bodnariu, Daniel, având în vedere că acesta a mai avut grijă de ei şi doreşte să o facă în continuare. În plus, legislaţia internaţională privind protecţia copilului prevede că, dacă un copil nu poate fi îngrijit în familia naturală, prima soluţie pentru care ar trebui să se opteze ar fi plasarea în familia extinsă.

Totodată, autorităţile române poate acorda autorităţilor norvegiene garanţii că, dacă se va stabili plasamentrul în familia extinsă din România, vor monitoriza copiii şi se vor asigura că sunt bine îngrijiţi.


Într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, Mediafax, MAE informează că misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia în cauză pentru acordarea de sprijin şi asistenţă consulară şi că a întreprins demersuri relevante pe lângă oficiali din Ministerul norvegian al Afacerilor Externe şi din Parlamentul Norvegiei.

În România, Ministerul Afacerilor Externe a informat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie despre acest caz şi a organizat consultări interinstituţionale pentru evaluarea posibilităţilor de sprijin şi intervenţie la nivel bilateral.

''Părinţii minorilor au angajat pe cont propriu un avocat specializat în soluţionarea unor astfel de cazuri, care îi reprezintă în cadrul procedurilor judiciare aflate pe rolul instanţelor locale competente, având ca obiect exercitarea autorităţii părinteşti asupra celor 5 copii. Având în vedere solicitarea expresă a familiei în cauză de a se evita mediatizarea detaliilor cazului, MAE nu este în măsură să ofere informaţii suplimentare'', se arată în comunicat.

MAE subliniază că Ambasada României la Oslo urmăreşte îndeaproape evoluţia cazului şi este pregătită în continuare să ofere asistenţa consulară necesară, în limitele competenţelor legale şi cu respectarea cadrului legislativ norvegian, care cuprinde dispoziţii şi norme procedurale specifice, diferite de legea română, în ceea ce priveşte domeniul protecţiei drepturilor copilului.

Peste 300 de persoane au protestat, sâmbătă, la Ambasada Norvegiei, după ce serviciile sociale norvegiene ar fi luat abuziv cei cinci copii ai familiei Bodnariu şi ar fi deschis procedura adopţiei internaţionale pentru ei.

Protestul a fost organizat în sprijinul familiei formate din românul Marius Bodnariu, inginer IT, soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală, şi cei cinci copii ai lor, stabiliţi cu toţii în Norvegia. Copiii, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor.

Copiii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

La protestul de sâmbătă, din faţa Ambasadei Norvegiei, au fost prezente peste 300 de persoane, apropiaţi ai familiei, susţinători, precum şi fratele lui Marius Bodnariu, Daniel. Acţiunea, ca şi alte comunicări ale familiei, a fost făcută publică pe pagina de Facebook "Norway Return the children to Bodnariu Family" (Norvegia, dă înapoi copiii familiei Bodnariu).

"S-au purtat cu ei de parcă ar fi fost nişte criminali. Pe 17 noiembrie aşteptau copiii acasă, că aşa li s-a spus. Seara au venit patru poliţişti să ia bebeluşul de trei luni. Este un drept fundamental al mamei de a nu fi despărţită de bebeluşul pe care îl alăptează", a spus Daniel Bodnariu, precizând că acum părinţii îşi pot vedea copiii de două ori pe săptămână câte două ore, însă pe băieţi numai mamei îi este permis să îi vadă.

El a mai precizat că părinţilor li se va face anchetă socială în februarie, dar între timp au fost anunţaţi că se deschide procedura de adopţie internaţională pentru copii. Copiii au fost deja plasaţi în trei familii din două oraşe.

"Nu înţelegem de ce a fost necesar să se folosească aceste măsuri extreme. Vrem să rămânem alături de ei până când acest caz se va rezolva. Cerem explicaţii privind aceste decizii care încalcă chiar şi legile lor", a mai spus Bodnariu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite