UPDATE Kovesi, pusă sub control judiciar, s-a prezentat la Secţia 18 de poliţie din Bucureşti: Se încearcă intimidarea mea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi - control judiciar / FOTO Inquam Photos / George Călin / 29 mar 2019
Laura Codruţa Kovesi - control judiciar / FOTO Inquam Photos / George Călin / 29 mar 2019

Fosta şefa DNA Laura Codruţa Kovesi s-a prezentat vineri, la ora 11:00, la Secţia 18 de poliţie din Bucureşti, una dintre obligaţiile impuse de Secţia Specială în cadrul procedurii de control judiciar dictate de procurorul Adina Florea. Fosta şefă DNA nu a comentat dosarul penal subliniind că „a fost un procuror care a reuşit să inspire teamă în cei care vor să fure liniştiţi în România”.

UPDATE: Laura Codruţa Kovesi are interdicţie de a discuta cu mai multe persoane, între care şi cu procurorul general, Augustin Lazăr, potrivit Mediafax, care citează surse judiciare. 

Printre interdicţiile impuse de măsura controlului judiciar se numără, la litera f şi „f)Să nu deţină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori;”.

UPDATE: Laura Codruta Kovesi a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie măsura preventivă a controlului judiciar. Contestaţia a fost depusă vineri la ICCJ şi se va judeca săptămâna viitoare.

UPDATE: Secţia de investigare a infractiunilor in justitie a comunicat oficial ce interdicţii i-au fost impuse fostei şefe DNA prin măsura controlului judiciar în dosarul aducerii în ţară a fugarului Nicolae Popa, în care este acuzată de mai multe infracţiuni.

„Prin ordonanţa din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data emiterii ordonanţei, urmând ca în timpul cât se află sub control judiciar, procurorul să respecte următoarele obligaţii:

a) Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată;

b) Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie  şi Justiţie — Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu privire la schimbarea locuinţei;

c) Să se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;

d) Să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz;

e) Să nu desfăşoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie Justiţie, dată fiind situaţia de fapt care face obiectul urmăririi penale şi funcţia în exercitarea căreia a comis faptele penale;

f) Să nu deţină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori;

g) Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză”, se arată într-un comunicat al SIIJ.

***

Fostul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că toate anchetele care o vizează fac parte dintr-un plan prin care se încearcă oprirea ei din tentativa de a deveni procuror-şef al Parchetului European.

”Îmi este foarte clar că tot ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu candidatura mea. Se încearcă prin orice mijloace să fiu oprită din a ocupa funcţia de procuror-şef al Parchetului European. Sunt parte a unei campanii de hărţuire, de intimidare. Sunt un exemplu pentru toţi ceilalţi colegi magistraţi care doresc să îşi facă treaba”, a spus Kovesi la ieşirea de la Secţia 18 de Poliţie din Capitală, unde a semnat controlul judiciar dispus în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa.

„Timp de 24 de ani mi-am făcut treaba. Sunt un procuror care a dovedit că în activitatea mea profesională am luptat cu corupţia în mod eficient şi sunt un procuror care a reuşit să inspire teamă celor care au vrut să fure liniştiţi în România”, a mai declarat Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a fost inculpata şi plasată sub control judiciar de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), joi seară, după mai bine de 6 ore de audieri într-un dosar instrumentat de procurorul Adina Florea.

Fosta şefă DNA nu are voie să părăsească ţară fără aprobarea procurorului care se ocupă de acest dosar, şi de asemenea, Laurei Codruţa Kovesi i s-a interzis să mai lucreze că procuror, , până la ridicarea măsurii controlului judiciar.

„Procurorul de caz mi-a interzis să vorbesc cu presa. (...) Este o măsură de a-mi închide gura”, a declarat joi seară, Laura Codruţa Kovesi la ieşirea de la audieri, fără a preciza dacă are şi alte interdicţii.

„Am o carieră profesională de aproape 24 de ani ca procuror. Niciodată n-am fost cercetată. Toate aceste lucruri se întâmplă ca urmare a faptului că mi-am făcut treaba. Nu sunt singura supusă acestor hărţuiri. Sunt cercetaţi şi alţi procurori sau judecători. Se iau tot felul de decizii prin care se încearcă intimidarea noastră şi reducerea la tăcere.Eu respect această interdicţie, nu o să vorbesc cu presa despre acest dosar. Ştiţi că sunt rezistentă la stres, de o mie de ori dacă mă veţi întreba despre acest dosar vă spun că nu pot vorbi”, a declarat presei fosta şefă DNA.

Ea a negat şi acuzaţiile cu privire la abuzurile care ar fi fost făcute de procurori, subliniind că acestea nu au fost încă probate de justiţie.

„Cu privire la abuzuri, acestea trebuie constatate de instanţe sau de un judecător. Nu ştiu să fie hotărâri definitive că un procuror din DNA să fi comis abuzuri. În mandatul de procuror şef al DNA au fost peste 70 de magistraţi trimişi în judecată inclusiv pentru abuzuri. Am fost prima care am intervenit. În toate situaţiile în care au existat îndicii despre un procuror că a săvârşit fapte penale, inclusiv din DNA am intervenit, am sesizat inspecţia judiciară, am sesizat CSM. De asemenea, am sesizat de fiecare dată Inspecţia Judiciară. Până nu avem decizii definitive ale instanţelor, nu cred că putem vorbi despre abuzuri. Aşa cum după un an şi opt luni am dovedit că abaterile disciplinare care au fost reţinute în sarcina mea au fost simple fabulaţii, sunt convinsă că toate celelalte acuzaţii care se fac la adresa mea se vor dovedi neadevărate”, a declarat Kovesi.

În ceea ce priveşte acuzaţiile care i se aduc fostei şefe DNA în acest dosar, procurorii SIIJ susţin că Laura Codruţa Kövesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la omul de afaceri Sebastian Ghiţă pentru extrădarea din Indonezia a fostului director al FNI Nicolae Popa. 

O altă acuzaţie care i se aduce fostei şefe DNA, cea de mărturie mincinoasă, procurorii SIIJ susţin că aceasta a fost audiată, în calitate de martor în data de 10 aprilie 2017 într-un dosar penal, „prilej cu care ar fi declarat în mod nereal că relaţia pe care a avut-o cu persoana vătămată (Sebastian Ghiţă - n.r.) a fost o relaţie pur instituţională, negând existenţa unei relaţii private, deşi această relaţie ar fi constituit o împrejurare esenţială pentru cauza penală”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite