Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, îi cere premierului să renunţe la imunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Horaţius Dumbravă îi cere premierului să renunţe la imunitate
Judecătorul Horaţius Dumbravă îi cere premierului să renunţe la imunitate

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, îi cere premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisă, să renunţe la imunitatea parlamentară privind cererea procurorului general referitoare la declanşarea urmăririi penale în cazul său. Asta în timp ce plenul Camerei Deputaţilor dezbate şi votează solicitarea procurorului general referitoare la formularea cererii de urmărire penală faţă de premier.

''Amintindu-mi declaraţia publică nu mai departe decât acum câteva luni pe care aţi făcut-o de la înălţimea demnităţii şi funcţiei pe care o deţineţi (declaraţia publică din 26 ianuarie, citez cu fidelitate: 'Suntem de acord să modificăm textul constituţional care se referă la imunitate. Vorbim despre Constituţie pentru că, după cum ştiţi, nu există imunitate decât pentru arestare şi percheziţie, nu mai există niciun fel de altă imunitate. Dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituţiei aceste prevederi, iar, în rest, aşa cum s-a întâmplat şi la ultimele cazuri aduse în faţa Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiţiei'), vă cer respectuos să renunţaţi (...) la imunitatea parlamentară privind cererea procurorului general al României în ce vă priveşte, aflată pe rolul Camerei, de declanşare a urmăririi penale pentru presupuse fapte penale'', se arată în scrisoarea deschisă.

Dumbravă îi mai solicită premierului să facă demersurile necesare pentru înlăturarea imunităţii parlamentarilor, prin modificarea Constituţiei.

''Ca lider politic, să vă ţineţi promisiunea şi să solicitaţi comisiei speciale constituite la nivelul Parlamentului introducerea ca teză de modificare a Constituţiei României înlăturarea imunităţii parlamentarilor, aşa cum de altfel aţi promis în declaraţia publică din 26 ianuarie. Evident, singura imunitate care trebuie să rămână în Constituţie trebuie să fie cea legată de votul parlamentarilor şi discursurile de la tribuna Parlamentului. În acest fel, domnule prim-ministru, separaţia puterilor în stat ar funcţiona, iar blocajele constituţionale ce aparent apar acum între Parlament şi justiţie ar fi astfel înlăturate, rezultatul fiind întărirea statului de drept'', afirmă Horaţius Dumbravă.

Judecătorul precizează în scrisoare că premierul va putea, în faţa magistratului, să dovedească faptul că acuzele aduse nu sunt întemeiate.

''Este datoria procurorului să aducă probe, fie că ar exista fapte penale, fie că aceste fapte nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală ori nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni. Acolo, în faţa magistratului, veţi putea să arătaţi că acuzele aduse nu sunt întemeiate. Veţi arăta, în acest fel, că democraţia funcţionează în România, că instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria. (...) Ancheta penală îşi va urma cursul, sunt convins că sunteţi conştient de acest lucru, indiferent de bătăliile efemere politice, indiferent că temporar nu vi s-ar ridica imunitatea. De aceea, ştiind că sunteţi un jurist eminent, fac apel la domnia voastră în a nu lăsa antrenate instituţii ale democraţiei în bătălii care nu le sunt specifice'', mai spune Dumbravă.

Acesta nu exclude faptul că şi justiţia "are sincopele ei".

''Ca şi dumneavoastră, sunt perfect conştient că, în acest context, justiţia are sincopele ei: oameni arestaţi preventiv şi, ulterior, achitaţi definitiv; spectacol public cu zeci de inculpaţi aduşi la anchete cu dube sau chiar elicoptere şi după aceea achitaţi; procese care durează ani de zile şi care puteau fi soluţionate mult mai repede, în interesul justiţiabililor; redactări de hotărâri proaste sau cu mare întârziere frângând speranţa unor justiţiabili într-o justiţie eficientă şi rezonabilă. Aici sistemul are o mare vulnerabilitate. Şi trebuie să recunosc, sunt convins că alături de dumneavoastră, justiţia trebuie să-şi facă curat în propria ogradă. Şi are această capacitate şi instrumentele de a o face, vă asigur de acest lucru. (...) De acord că justiţia mai are multe de făcut. Dar prin ceea ce a făcut în aceşti ultimi ani nu i se poate contesta faptul că a devenit un pilon al statului de drept'', susţine Horaţius Dumbravă.

Totodată, el a criticat propunerea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind constituirea unei comisii parlamentare pentru evaluarea democraţiei.

''Justiţia nu se va lăsa intimidată de crearea unor aşa-zise 'comisii speciale de evaluare a democraţiei' tocmai la nivelul unei autorităţi constituţionale — Parlamentul — care a dovedit că nu înţelege democraţia din moment ce respinge pe bandă rulantă nemotivat şi în contradicţie cu valorile statului de drept cereri de ridicare a imunităţii parlamentare pentru unii politicieni acuzaţi de diverse infracţiuni. De aceea, domnule prim-ministru, fac apel la domnia voastră, cu atât mai mult cu cât aţi fost magistrat şi cunoaşteţi valorile intrinseci ale justiţiei şi statului de drept, în a întări capacitatea democraţiei româneşti de a rezista trecătoarelor interese meschine şi de grup'', se mai arată în scrisoare.

Comisia juridică a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, solicitarea privind începerea urmăririi penale a premierului Ponta, votul înregistrat fiind: 18 "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere.

Vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica a făcut aceste precizări după şedinţa Comisiei juridice, arătând că raportul comisiei va fi unul în care nu se cere începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta.

"Dintr-un număr de 26 de participanţi la comisie, s-a votat în felul următor:7 au fost pentru începerea urmăririi penale, 18 voturi au fost pentru neînceperea urmăririi penale şi o abţinere. Prin urmare, Comisia juridică va face un raport prin care nu se cere începerea urmăriiri penale, urmând ca plenul să decidă mâine dacă se începe sau nu se începe urmărirea penală. Sunt două modele de proiecte de hotărâri care sunt pregătite ca plenul să decidă mâine. Aşa cere Regulamentul", a spus Nica.

El a arătat că în şedinţă au fost dezbateri dar au caracter secret.

Întrebat dacă liberalii au votat cu altă culoare de pix, Nica a spus: "S-a hotărât de la început să se voteze cu o singură culoare pentru ca să nu existe probleme la vot".

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite