Judecătoarea care l-a eliberat pe Omar Hayssam s-a pensionat
0
Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul prin care judecătoarea Sofica Dumitraşcu, cea care l-a eliberat, iar apoi condamnat la 20 de ani de închisoare pe Omar Hayssam, iese la pensie. Astfel, magistratul a fost eliberat din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, pe 17 septembrie 2009, promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecătoarei Sofica Dumitraşcu, cea care l-a eliberat din arest pe Omar Hayssam, condamnat în final, în lipsă, la 20 de ani de detenţie, pentru implicare în răpirea a celor trei jurnalişti în Irak, notează Mediafax.
Înainte de a fi promovată la instanţa supremă, Dumitraşcu a lucrat la Curtea de Apel Bucureşti şi a candidat de mai multe ori pentru funcţia de magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Hayssam, judecat în stare de libertate
Sofica Dumitraşcu a decis, pe 26 aprilie 2006, ca judecarea lui Omar Hayssam să se facă în stare de libertate, pe motive medicale, sirianul părăsind România la sfârşitul lunii iunie 2006.
Fuga lui Hayssam în Siria a dus la demisia şefilor serviciilor de informaţii şi a procurorului general de atunci, Ilie Botoş, dar şi la sancţionarea disciplinară a procurorului Ciprian Nastasiu de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), acesta fiind, în prezent, avocat.
Numele magistratului, în dosarul în care a fost arestată Veronica Cârstoiu
Potrivit sursei citate, judecătoarea Dumitraşcu a făcut parte şi din completul care a decis, pe 15 noiembrie 2011, achitarea definitivă a lui Costel Iancu, fost director general al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), deferit justiţiei pentru că ar fi comandat răpirea a trei persoane.
Numele magistratului apare şi în dosarul în care a fost arestată, pentru fapte de corupţie, judecătoarea Veronica Cârstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti, acuzată că a luat mită pentru eliberarea lui Dinel Staicu. O avocată care a intermediat mita pentru Cârstoiu a susţinut că la dosar există un bileţel compromiţător scris de Sofica Dumitraşcu, context în care, în august 2013, aceasta a fost audiată în acest caz, ca martor, de procurorii DNA.
Citeşte mai multe:
Filmul răpirii orchestrate de Hayssam
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului General, ideea răpirii jurnaliştilor români în Irak i-a venit lui Omar Hayssam în ianuarie 2005, după ce a urmărit la Al-Jazeera cazul jurnalistei italiene Giuliana Sgrena, răpită şi ea pe 4 februarie 2005 de Organizaţia Jihadului Islamic.
Teroristul Omar Hayssam a fost adus în România
Omar Hayssam a fost adus în România. Aşa a anunţat vineri dimineaţa purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Bogdan Oprea. Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism după ce a fost găsit vinovat de răpirea în Irak - în martie 2005 - a jurnaliştilor români Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jeanne Ion. La aflarea veştii jurnalistul Ovidiu Ohanesian s-a arătat surprins de vestea aducerii în ţară a teroristului.
„Recuperarea lui Omar Hayssam este importantă. Epoca privilegiilor de grup şi a negocierilor subversive începe să apună”, comentează analistul politic Remus Ştefureac, pe blogul său de pe adevarul.ro.
Ion Petrescu, analist militar: Hayssam Khaled Omar, prima piesă căzută într-un Domino abia început
„Hayssam, acest fost partener de dialog, evident pragmatic, al unor figuri cunoscute, consacrate, încă prezente în arena politică internă, a fost returnat autorităţilor române de oficiali sirieni, care au demonstrat astfel că se ţin de cuvânt, respectă acordurile bilaterale şi deţin puterea reală, dincolo de sincopele războiului civil, la Damasc”, scrie analistul militar Ion Petrescu, pe blogul său de pe adevarul.ro.