Ioan Niculae şi Gheorghe Bunea Stancu, urmăriţi penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 2 aprilie, Ioan Niculae a fost condamnat la închisoare FOTO Mediafax
Pe 2 aprilie, Ioan Niculae a fost condamnat la închisoare FOTO Mediafax

Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, şi Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, sunt urmăriţi penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar de evaziune fiscală, trafic de influenţă şi spălare de bani.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de DNA, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, este acuzat de trafic de influenţă, iar Ioan Niculae patronul grupului S.C. Interagro S.A., este acuzat de cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

În acelaşi dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru Nicoleta Mariana Toncea, concubina lui Niculae şi preşedinte al S C. Interagro S.R.L., pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani.

Viorel Bărac, director general S.C. Interagro S.A., Adriana Guţă, director economic al firmei, şi SC Interagro SA sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit ordonanţei procurorilor, în perioada 2008- 2009, între S.C. Interagro şi o altă societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, au avut loc mai multe tranzacţii comerciale ce au avut la bază „prestaţii neexecutate, privind contractul încheiat în luna august 2008, în valoare de 10.000.000 de euro”.

Obiectul contractului era realizarea de materiale promoţionale, respectiv brelocuri, post-it-uri şi standuri, pentru S.C. Interagro S.A. de către firma respectivă.

„La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost “trecute” formal prin societatea respectivă, pentru ca ulterior, la indicaţiile acestuia, să fie externalizate într-o firmă de tip “off shore” din Insulele Virgine. Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. şi societatea respectivă, s-a făcut prin intermediul suspecţilor Bărac Viorel şi Guţă Adriana, care au semnat contractul şi s-au ocupat de înregistrarea documentelor financiar – contabile pentru a crea aparenţa de îndeplinire a prestaţiilor", susţin procurorii DNA.

Potrivit anchetatorilor, Nicoleta Toncea, la dispoziţia lui Ioan Niculae, s- a implicat în realizarea plăţilor către firma respectivă.

„Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din evaziune fiscală, a fost iniţiat şi coordonat de suspectul Ioan Niculae şi a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei", se arată în ordonanţa procurorilor. 

Potrivit documentului citat, în prima parte a anului 2009, Niculae a încercat să corupă o serie de funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului Interagro.

„Persoanele care au acceptat influenţa suspectului Ioan Niculae, au încercat prin activităţi de „lobby” să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deşi se cunoştea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subvenţionare”. Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislaţiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinţa directă era că suma necesară unei asemenea facilităţi fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat”, mai susţin anchetatorii.

Astfel, arată DNA, Niculae i-ar fi promis lui Bunea Stancu, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului României în vederea aprobării Hotărârii de Guvern.

Ioan Niculae, scos din arest şi dus la DNA

Pentru a ajunge în faţa procurorilor, afaceristul Ioan Niculae a fost scos din penitenciar, unde execută pedeapsa primită în dosarul „Mită la PSD”.

Concubina lui, Nicoleta Tomcea, a fost adusă joi la sediul DNA pentru a fi audiată de anchetatori în dosarul în care Niculae este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, fiind suspectă în cauză, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii DNA au făcut, joi, 11 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Teleorman şi Prahova la locuinţe şi sedii de firme ale omului de afaceri Ioan Niculae, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul depăşind două milioane de euro.

Potrivit unui comunicat emis de DNA, în acest caz se fac cercetări privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi economice - evaziune fiscală şi spălare de bani - care ar fi comise în perioada 2008 - 2009.

Conform unor surse judiciare, anchetatorii au percheziţionat domiciliul actual al lui Ioan Niculae, din municipiul Zimnicea, reşedinţa acestuia din judeţul Teleorman, din apropiere de Zimnicea, denumită domeniul Făţana ce cuprinde un grup de trei clădiri principale şi dependinţe, între care se află şi casa de vânătoare a acestuia, precum şi reşedinţa din staţiunea prahoveană Buşteni a omului de afaceri.

Totodată, au fost făcute percheziţii şi la fostul domiciliu al lui Niculae, din Sectorul 1 al Capitalei, la sediul social şi la punctul de lucru declarate de societatea Intervitt SRL din Teleorman, la sediul social al societăţii Interagro din Sectorul 2 al Capitalei, la punctul de lucru şi la sediul social al Interagro din Zimnicea.

Surse judiciare precizau, joi, că omul de afaceri Ioan Niculae ar fi cumpărat fictiv, cu 10 milioane de euro, servicii de promovare în presa scrisă, machete şi materiale publicitare, care nu ar fi fost executate vreodată de prestatorul Libarom Agri, arată Mediafax.

Aceleaşi surse au mai adăugat că dosarul în care s-au făcut joi percheziţii la percheziţii la imobile deţinute de Ioan Niculae şi la firma Interagro „s-a constituit urmare a sesizării formulate de ANAF - Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, prin care semnala aspecte constatate în urma inspecţiei fiscale efectuate la societatea comercială Interagro”.

Raportul de inspecţie fiscală întocmit pe 17 decembrie 2012 vizează tranzacţiile comerciale derulate pe circuitul Interagro - Libarom Agri şi Interagro - INSOMAR Cercetări şi Marketing Politic, iar cercetările penale sunt pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Sursele citate au mai precizat că relaţia comercială dintre Interagro şi INSOMAR a făcut obiectul urmăririi penale în dosarul „Mită la PSD”, trimis în instanţă pe 11 ianuarie 2012 şi finalizat cu condamnarea definitivă la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare a lui Ioan Niculae.

„Prezentele cercetări au în vedere aspectele infracţionale semnalate de ANAF referitoare la tranzacţiile comerciale dintre Interagro şi Libarom Agri”, au arătat sursele citate.

10 milioane de euro pentru promovare

În Raportul de inspecţie fiscală din decembrie 2012 s-ar fi consemnat faptul că, în perioada 2008 - 2009, între Interagro şi Libarom Agri s-ar fi desfăşurat mai multe tranzacţii comerciale, în baza unui contract de pe 4 august 2008, care ar fi avut ca obiect „realizarea, prelucrarea şi implementarea de către prestator a unor materiale de promovare (prin presa scrisă, machete publicitare, materiale promo, imprimare) şi plasarea acestora pe suporturi media”.

În baza acestui contract, Interagro trebuia să achite, cu titlul de onorariu, suma de 10 milioane de euro, Libarom emiţând către firma lui Ioan Niculae facturi în valoare totală de 43.131.000 de lei.

În perioada august 2008 - mai 2009 ar fi fost întocmite mai multe procese verbale între Interagro şi Libarom, prin care s-ar fi atestat îndeplinirea obligaţiilor asumate prin contract.

„Referitor la prestaţiile asumate prin contractul încheiat între Interagro în calitate de «client» şi Libarom Agri în calitate de «prestator», Interagro nu justifică prin documentele prezentate că serviciile au fost executate, lipsind dovezile privind executarea contractului”, mai spun sursele citate.

Interagro ar fi înregistrat în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în valoare de 36.245.000 de lei, în baza unor documente emise de Libarom Agri, fără a respecta reglementările fiscale în întocmirea şi utilizarea documentelor justificative necesare pentru a fi înregistrate în contabilitate, pentru a conferi posibilitatea deducerii fiscale.

Potrivit surselor judiciare citate, suma de 36.245.000 de lei reprezintă cheltuieli nedeductibile, în condiţiile în care prestaţiile nu au fost reale. În acest fel, Interagro ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, din care 6.886.550 de lei taxa pe valoarea adăugată şi 4.551.619 lei impozitul pe profit.

Ioan Niculae, condamnat la 2 ani de închisoare

Pe 2 aprilie, Ioan Niculae a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul „Mită la PSD”. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu (3 ani de închisoare), Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac (câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare).

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), arătau procurorii în rechizitoriu.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ioan Niculae, turnat de Dorin Cocoş. Sediul Interagro şi reşedinţa lui Niculae, percheziţionate de procurori

Mai multe percheziţii au avut loc, joi, la firma Interagro, deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae, dar şi la locuinţa acestuia. Acţiunea anchetatorilor vizează suspiciuni de corupţie, evaziune fiscală şi spălare de bani infracţiuni săvârşite în perioada 2008-2009, prejudiciul fiind estimat la două milioane de euro. Surse judiciare au precizat că Dorin Cocoş l-ar fi denunţat pe Niculae, care în acest moment se află în penitenciar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite