UPDATE Cod roşu de inundaţii. Două persoane au murit, în timp ce alte câteva zeci au fost salvate din situaţii critice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundaţiile au făcut ravagii în 89 de localităţi din nord-estul ţării. Două persoane au murit, în timp ce alte 39 au fost salvate din situaţii critice. De asemenea, hidrologii au extins şi prelungit avertizarea de Cod roşu de inundaţii, aceasta fiind valabilă până sâmbătă pentru nouă judeţe. Până sâmbătă dimineaţă este valabilă o avertizare de Cod portocaliu de furtuni.

UPDATE: Bucureştiul a intrat sub avertizare de cod galben de grindină, vânt, averse şi descărcări electrice, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.

Potrivit ANM, avertizarea de cod galben este valabilă între 15.50 şi 17.20.

UPDATE Administraţia Naţională e Meteorologie (ANM) a prelungit până sâmbătă la ora 8.00 avertizările de Cod portocaliu şi Cod galben de furtuni.

Avertizarea de Cod portocaliu vizează judeţele Neamţ, Bacău şi zona de munte a judeţului Vrancea, unde se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi izolat 50 de litri pe metru pătrat.

Potrivit avertizării de Cod galben, va continua să plouă în Moldova, estul Transilvaniei şi în zona Carpaţilor Orientali, iar cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat. 

Vor fi intervale de timp în care ploile vor fi mai frecvente şi mai intense, posibil însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

furtuni

Pentru ziua de vineri, ANM a anunţat că avertizarea de Cod portocaliu de furtuni este valabilă până la ora 20.00 pentru judeţele Bacău, Vaslui, Neamţ, precum şi în zona de munte a judeţului Vrancea. Se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 50 de litri pe metru pătrat şi izolat 80 de litri pe metru pătrat.

Potrivit avertizării de Cod galben, care va expira tot la ora 20.00, instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată în Moldova, estul Transilvaniei precum şi în nordul Munteniei, unde se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă ce se vor cumula vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat.

furtuni

Două persoane au murit

UPDATE Ministrul de Interne, Petre Tobă, a declarat vineri că 89 de localităţi din şapte judeţe au fost afectate de inundaţii, în cinci dintre acestea fiind situaţii deosebite. De altfel, acesta a precizat că două persoane au murit, una din judeţul Bacău şi una din judeţul Vrancea.

Acesta a adăugat că 4.500 de angajaţi ai MAI au intervenit în 24 de ore în zonele afectate, peste 200 de persoane fiind evacuate, în timp ce 39 de persoane au fost salvate din situaţii critice.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a precizat că avertizarea de Cod portocaliu de furtuni va expira sâmbătă, însă şi mâine sunt aşteptate ploi slabe şi izolate în Moldova. Cu toate acestea, el a menţionat că este posibil ca sâmbătă să fie emisă emisă o atenţionare de ploi pentru sud-estul ţării.

„De mâine (sâmbătă – n.r.) ne aşteptăm să nu mai fie în Moldova atenţionări, dar ne aşteptăm ca şi în celleltate zone, în partea de sud-vest, să fie cel mult o atenţionare şi eventual nişte avertizări punctuale care nu pot fi anunţate cu mult timp înainte”, a spus Sandu. 

Cod roşu de inundaţii pentru nouă judeţe din ţară

Daniela Rădulescu, directorul Institutului Naţional de Hidrologie si Gospodărire a Apelor, a declarat că avertizarea de Cod roşu de inundaţii a fost extins la nouă judeţe, Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Vaslui şi Galaţi. Dintre acestea, cele mai afectate vor fi Vaslui, Galaţi, Bacău şi Vrancea. Dintre acestea, cele mai afectate vor fi Vaslui, Galaţi, Bacău şi Vrancea.

Codul roşu este instituit pe râurile din bazinele hidrografice: Olt - amonte, confluenţa cu Râul Negru (judeţele Harghita şi Covasna), afluenţii din bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei (judeţele Suceava, Harghita şi Neamţ), Trotuş (judeţele Harghita, Neamţ şi Bacău), Putna (judeţul Vrancea), Bârlad (judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Neamţ şi Galaţi) şi afluenţii mici aferenţi cursurilor mijlocii şi inferioare ale Siretului şi Prutului (judeţele Bacău, Vrancea, Vaslui şi Galaţi).

Această avertizare este valabilă până sâmbătă la ora 14.00.

UPDATE Potrivit Ministerului de Interne, peste 200 de persoane au fost evacuate preventiv şi salvate din situaţii de urgenţă de către structurile MAI.

„În ultimele 24 de ore MAI a avut pregătiţi peste 7.000 de angajaţi, dintre aceştia peste 4.500 de pompieri, jandarmi şi poliţişti intervenind în cursul nopţii trecute în localităţile afectate. 

Fenomenele meteorologice periculoase din ultimele 24 de ore au afectat 89 de localităţi din judeţele Bacău, Covasna, Galaţi, Harghita, Neamţ, Suceava şi Vrancea”, se arată într-un comunicat emis vineri de MAI.

De altfel, în zonele unde au fost emise avertizări de inundaţi au fost trimise 18 motopompe 

de mare capacitate şi 3 instalaţii de potabilizare a apei.

În judeţul Bacău, 100 de persoane au fost evacuate preventiv din localităţile Mărgineni, Helegiu, Brătila şi Livezi. A

lte 38 de persoane, dintre care 19 adulţi şi 19 minori au fost salvate din situaţii critice. În localitatea Livezi un bărbat a fost găsit înecat în urma viiturilor.

În judeţul Vrancea o situaţie deosebită s-a înregistrat în localitatea Rugineşti, unde viitura produsă joi de pe râul Trotuş acoperă încă 3 kilometri pe DN2 şi pe ruta feroviară spre Adjud. Tot în localitatea Rugineşti o persoană a fost găsită decedată, fiind surprinsă de viitură.

În judeţul Neamţ, 64 de persoane au fost evacuate preventiv din localităţile Straja, Tarcău şi Hangu, iar o altă persoană izolată de ape a fost salvată.

„În cursul nopţii trecute acţiuni de evacuare preventivă  a populaţiei din zonele cu risc major de inundaţii au avut loc şi în judeţul Galaţi, 19 persoane fiind salvate din calea viiturilor în localitatea Brăhăşeşti”, se mai arată în documentul citat.

MAI precizează că la ora 10.00 mai erau patru localităţi care nu au aveau curent electric, două din judeţul Neamţ şi câte una din judeţele Harghita şi Suceava.

UPDATE Hidrologii au emis, vineri, o nouă avertizare Cod roşu de inundaţii, care vizează judeţele Neamţ, Suceava, Iaşi şi Vaslui.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe afluenţii Moldovei aferenţi sectorului aval Staţiei Hidrometrice Gura Humorului, afluenţii mici ai Siretului aferenţi sectorului Staţiei Hidrometrice Lespezi, în amonte faţă de Staţia Hidrometrică Drăgeşti (judeţele Neamţ, Suceava şi Iaşi), Bârlad – bazin superior (în amonte faţă de Staţia Hidrometrică Vaslui)  - judeţele Iaşi, Vaslui şi Neamţ.

Avertizarea este valabilă până la ora 10.00 şi vine în completarea codului roşu de inundaţii pentru râuri din judeţele Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea, valabil de joi, ora 22.00, până vineri, ora 18.00.

Două persoane au murit

Doi bărbaţi şi-au pierdut viaţa din cauza inundaţiilor. În Bacău, un bărbat de 41 de ani din localitatea Livezi a murit, fiind surprins de revărsarea râului Tazlău pe o punte, conform purtătorului de cuvânt ISU Bacău Andrei Constantin Grecu, citat de Mediafax.

De asemenea, un bătrân de 70 de ani din comuna vrânceană Ruginoasa a căzut de pe bicicletă într-un canal de colectare a apelor, aflat la un nivel ridicat din cauza precipitaţiilor abundente. Bătrânul a fost purtat de ape sub un podeţ, unde a fost găsit fără suflare de autorităţi.

Judeţul Bacău a fost cel mai grav afectat de viituri: câteva sute de gospodării au fost inundate de ieşirea din matcă a mai multor râuri, iar autorităţile au decis evacuarea preventivă a aproximativ 100 de persoane din satul Helegiu, ameninţat de debitul crescut al râului Tazlău.

Mii de gospodării au rămas fără curent

Peste 8.000 de gospodării din judeţ au rămas fără alimentare cu energie electrică, iar accesul în anumite comune şi sate este blocat sau îngreunat din cauza drumurilor acoperite de ape.

În cursul zilei de joi, 24 de persoane, printre care şi şapte copii, au fost salvate de pompieri din calea viiturii. Pentru a înlătura efectele inundaţiilor, peste 500 de pompieri, poliţişti, jandarmi şi voluntari intervin în judeţul Bacău.

Potrivit datelor provizorii centralizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău, 30 de comune şi oraşe au fost afectate de viituri, fiind luate măsuri de restricţie a circulaţiei feroviare şi rutiere, precum şi de întrerupere a furnizării unor servicii.

Astfel, conducta de gaze dintre localităţile Zemeş şi Solont a fost ruptă de un torent în localitatea Bolătău, fiind afectate 1.600 de familii.

Zeci de localităţi inundate în judeţul Vrancea

Şi judeţul Vrancea a fost afectat de viituri: aproximativ 120 de gospodării din unsprezece localităţi au fost inundate, joi seară, în urma ploilor abundente, printre cele mai afectate zone fiind oraşul Adjud, unde a fost inundat şi un colegiu. Traficul pe DN 2 (E 85) este îngreunat pe mai multe porţiuni din cauza apei acumulate pe şosea.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, la raportarea de la ora 21.00, erau 119 curţi şi gospodării inundate, dar şi o casă, din 11 unităţi administrativ-teritoriale.

Printre cele mai afectate localităţi se numără Adjud, unde a fost inundat şi Colegiul Tehnic "Gheorghe Balş", şi localităţile Rugineşti şi Homocea, Boloteşti, Ţifeşti şi Broşteni.

image

FOTO Harta bazinelor hidrografice care prezintă pericol de inundaţii. Sursă INHGA

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis un Cod roşu de inundaţii pentru bazine hidrografice din judeţele Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea, în vigoare până sâmbătă, la ora 18.00. 

În acelaşi interval a fost emis un cod portocaliu de inundaţii pentru zone din aceste judeţe şi din judeţele Galaţi, Buzău, Vaslui, Iaşi şi Botoşani, respectiv un cod galben pentru localităţi din toate judeţele menţionate şi din Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Sibiu, Vâlcea, Mureş şi Brăila.

Cod portocaliu şi Cod galben de furtuni

Jumătatea de este a ţării se află vineri sub Cod portocaliu şi Cod galben de furtuni. Avertizarea de Cod portocaliu este valabilă până vineri, la 18.00. Specialiştii precizează că în judeţele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşaniploile vor avea caracter torenţial şi se vor depăşi local 50 de litri pe metru pătrat şi, izolat, mai ales în zona de munte, 80 - 100 de litri pe metru pătrat.

Avertizarea de Cod galben este valabilă până vineri, la ora 21.00. Specialiştii precizează că instabilitatea atmosferică va fi accentuată în toate regiunile, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie şi izolat va cădea grindină.

Se vor înregistra frecvent cantităţi de apă de 15 - 20 de litri pe metru pătrat, iar în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali cantităţile de apă vor depăşi 40 - 50 de litri pe metru pătrat. 

meteo

Pe aceeaşi temă:

Circulaţie oprită pe E85, în zona Adjud. Râul Trotuş a ieşit din matcă şi s-a revărsat peste cea mai circulată arteră din Moldova

VIDEO Sute de gospodării din Vrancea, afectate de inundaţii. La Adjudu Vechi a plouat 135 de litri pe metru pătrat

Zece trenuri care trec prin Vrancea, anulate de CFR Călători din cauza inundaţiilor, iar altele au fost deviate pe rute ocolitoare

Noapte de groază după inundaţiile din Neamţ: 64 de persoane evacuate, 25 de localităţi afectate de viituri. Circulaţia în Cheile Bicazului a fost redeschisă

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite