SONDAJ Patronii clubului şi pirotehniştii, vinovaţi în ochii românilor pentru tragedia din Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de jumătate dintre români îi consideră vinovaţi pentru tragedia din clubul Colectiv pe patronii localului şi pe cei care au adus artificiile. Asta în timp ce un alt scandal stă să izbucnească pe marginea acestei tragedii după ce medicii din Belgia au anunţat că toţi pacienţii transferaţi la ei erau infectaţi cu bacterii intraspitaliceşti şi că de aceea tinerii sunt în pericol să facă septicemie.

Indiferent că trăiesc la sat sau la oraş, românii au aflat de incendiul din Bucureşti, de la clubul Colectiv, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 60 de persoane, alte peste 100 fiind grav rănite. Vinovaţi de tragedie se fac, în opinia a jumătate dintre români, cei care au contribuit direct la organizarea evenimentului, fie ca patroni, fie ca subcontractanţi.

Cel puţin acestea sunt rezultatele sondajului „Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România”, realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul“.

Realizat în perioada 26 noiembrie - 2 decembrie 2015, sondajul arată că tragedia fără precedent a captat şi continuă să capteze atenţia românilor. Doar 0,8% din cei chestionaţi susţin că nu au auzit de regretabilul eveniment. Întrebaţi cine poartă cea mai mare vină pentru cele întâmplate în clubul Colectiv, o treime dintre cei chestionaţi, respectiv 34%, i-au indicat responsabili pe patronii localului.

Cum îi văd românii pe patroni

Pe locul doi în topul vinovaţilor sunt patronii firmei care a organizat concertul şi efectele pirotehnice. Mai precis, această opţiune a fost aleasă de 23,8% din respondenţi.

„O parte din răspuns e justificat. Patronii au permis unui număr mai mare de persoane să intre în club. Oricum, românii obişnuiesc să dea vina pe patroni, e o gândire generalizată. Cred că patronii sunt de vină pentru multe lucruri – că fac lucruri murdare, că sunt corupţi, că dau şpăgi. Sunt văzuţi ca fiind nişte baroni plini cu bani, care au posibilitatea să scape inclusiv de crimă”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu.

Autorităţile locale poartă şi ele o parte din vină, susţin peste 20% din români, în timp ce aproape 15% din respondenţi sunt de părere că autorităţile centrale, respectiv Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă se fac vinovate de producerea tragediei din clubul Colectiv.  Spre surprinderea specialiştilor, o parte din populaţie îi consideră responsabili pe tinerii care au mers la concert.

„Este o foarte mare eroare. Nu poţi blama pe cineva de propria lui moarte. Problema este că la noi, de foarte multe ori, rockul este asociat cu satanismul. Cei care au selectat această opţiune sigur au prejudecăţi. Aici o contribuţie majoră o are şi Biserica Ortodoxă Română. Să ne amintim că la ora de Religie s-a discutat despre tragedia Colectiv imediat după ce ea s-a produs”, a declarat Copăceanu.

colectiv

Soarta răniţilor, decisă în această săptămână

Chiar dacă au fost la curent cu cele întâmplate în noaptea de 30 octombrie, 5,1% din respondenţi nu au putut sau nu au vrut să spună cine poartă în opinia lor vina pentru tragedia al cărei bilanţ negru se ridică la 60 de morţi şi peste 100 de răniţi. În momentul de faţă, 24 de tineri sunt încă spitalizaţi în Bucureşti, trei fiind în stare critică. În străinătate se mai află, în momentul de faţă, 29 de persoane, unele dintre ele în stare gravă, potrivit ultimelor informaţii furnizate de Ministerul Sănătăţii.

Începând de marti, o comisie mixtă formată din experţi analizează la sânge dosarele răniţilor pentru a stabili dacă o parte dintre cei care sunt în ţară pot fi transferaţi şi pot avea şanse mai mari de recuperare în clinicile din străinătate.

Opt răniţi internaţi în Belgia, colonizaţi de germeni

Opt dintre răniţii care au fost transferaţi în străinătate, mai exact cei care au fost duşi în Bruxelles de la Spitalul Militar, au fost infectaţi cu bacterii intraspitaliceşti, potrivit unor oficiali ai unităţii sanitare.

Reprezentanţii spitalului belgian au precizat că toţi cei opt tineri români au fost transferaţi de la Spitalul Militar Central din Capitală, menţionând că şansele ca pacienţii să moară de septicemie sunt ridicate. În replică, specialiştii români au anunţat ieri că pacienţii nu erau infectaţi, ci doar colonizaţi de germeni. „Mesajul este foarte clar. Au spus că pacienţii erau colonizaţi, e posibil să fi ajuns şi pacienţi infectaţi. La pacienţi cu o internare prelungită, riscurile de infecţii sunt mari”, au explicat oficialii români.

„Nu există spital de pe această planetă în care să nu existe riscul apariţiei infecţiilor nosocomiale. Omul se duce la spital că are probleme de sănătate, având o problemă de sănătate are un dezechilibru al imunităţii”, a precizat şi Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“.
 
Rănit din Austria, tratat pentru trei bacterii luate din spital

Însă nu doar pacienţii din Belgia au ajuns cu infecţii intraspitaliceşti. Potrivit medicului român George Crivac, un tânăr care a fost transferat la un spital din Graz, Austria, a fost tratat de doctorii de acolo pentru trei infecţii nosocomiale, depistate la admisia în unitatea sanitară din străinătate.

„Tânărul dus la Graz în Austria a fost imediat tratat pentru trei bacterii aduse din spital din România. În general, în astfel de cazuri se activează automat un protocol prin care se face screeneing la toate bacteriile intraspitaliceşti rezistente. De multe ori, rezultatele au fost pozitive. Se izolează pacientul, se pune pe uşa salonului o plăcuţă pe care se precizează că întrarea este permisă numai cu echipament de protecţie. Medicii intră numai cu acel halat de unică folosinţă şi mască de gură care sunt aruncate la ieşirea din salon intr-un recipient special”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul George Crivac.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite