Toţi cei trei acţionari ai Clubul Colectiv au fost reţinuţi. Ei sunt acuzaţi de ucidere şi vătămare corporală din culpă. Numărul decedaţilor a ajuns la 32

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul persoanelor decedate ca urmare a incendiului din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns, marţi dimineaţă, la 32. În continuare alte zeci de răniţi se zbat între viaţă şi moarte la mai multe spitale din Bucureşti. Autorităţile avertizează că numărul morţilor ar putea creşte semnificativ. Cei trei asociaţi ai Clubului Colectiv au fost puşi oficial sub acuzare şi au fost reţinuţi de procurori.

UPDATE marţi, 8.25 Tragedia de la Clubul Colectiv a mai făcut o victimă: marţi dimineaţă, o tânără în vârstă de 28 de ani a murit. Aceasta era internată la Spitalul „Sfântul Pantelimon“. Tânăra avea arsuri grave pe căile respiratorii şi pe 50% din suprafaţa corpului.

UPDATE 00.50 Reprezentanţii clubului Colectiv fuseseră chemaţi, vineri, la Protecţia Consumatorilor.

Reprezentanţii Clubului Colectiv fuseseră invitaţi să se prezinte vineri, 30 octombrie, la sediul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti, cu actele societăţii, în urma unei reclamaţii cu privire la neconcordanţa dintre preţurile de pe meniu şi sumele încasate, însă nu au dat curs invitaţiei.

UPDATE 23.00 Tiberiu Niţu: 40 de persoane, audiate în cazul Colectiv. Ancheta vizează şi companii, şi instituţii publice.

Procurorul general al româniei. Tiberiu Niţu. a declarat, luni seară, că începând de sâmbătă au fost audiate 40 de persoane în cazul incendiului de la clubul Colectiv şi că ancheta se efectuează pe toate palierele, atât la companii private, cât şi la instituţii publice.

UPDATE 22.45: Costin Mincu, al treilea acţionar al clubului Colectiv, a fost reţinut în cursul serii de procurori.

Toţi cei trei acţionari ai clubului Colectiv, în care a avut loc un incendiu în care şi-au pierdut viaţa 31 de oameni, au fost reţinuţi. Alin Anastasescu, Cătălin Gancea şi Costin Mincu sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, potrivit unui comunicat al Parchetului General.

UPDATE 22.30 Expert francez în tratamentul arsurilor: Nu am întâlnit niciodată o situaţie precum cea din România.

Profesorul Marc Chaouat, secretarul general al Societăţii Franceze de Studiere şi Tratare a Arsurilor şi medic la Centrul de Tratare a Victimelor Arsurilor Grave din Spitalul St. Louis din Paris, a declarat luni seară, într-o conferinţă la Ambasada Franţei, după ce a vizitat mai multe spitale din Bucureşti în care sunt pacienţii răniţi în incendiul de la Colectiv, că nu au întâlnit niciodată o astfel de situaţie.

UPDATE 21.30 Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, care a ajuns luni seară la Bucureşti, a venit la locul tragediei petrecute vineri în Capitală, unde a depus flori şi a aprins lumânări în memoria victimelor. Duda urmează să fie primit marţi de preşedintele român Klaus Iohannis. Duda urmează să dicute cu Iohannis, între altele, despre rolul României în regiune, migraţie şi „criza în domeniul securităţii“ din Europa Centrală şi de Est şi la Marea Neagră.

UPDATE 21.10 „Ancheta se derulează pe toate palierele şi ne concentrăm pe toate firmele şi pe toate instituţiile”, a declarat procurorul general al României, Tiberiu Niţu, la ieşirea din sediul Parchetului General.  

UPDATE 20.55 Patroana firmei Golden Ideas, care a livrat artificiile la Colectiv, va fi audiată de procurori

Daniela Ioana Niţă, patroana firmei Golden Ideas Fireworks Artists, va fi audiată de procurorii Parchetului instanţei supreme, potrivit Mediafax, care citează surse judiciare, Firma este cea care a livrat artificiile folosite în clubul Colectiv în seara tragediei.

Doi dintre asociaţii care deţin Club Colectiv, reţinuţi

UPDATE 20.34 A fost reţinut şi al doilea asociat al Clubului Colectiv, Paul Gancea. Al treilea asociat este încă audiat de procurorii Parchetului General.

UPDATE 20.06 „Era pacientul cu cea mai întinsă suprafaţă arsă, au fost azi 13 operaţii, şase la cei din terapie intensivă şi şapte la cei cu arsuri grave. Starea lor e stabilă, nu s-au deteriorat mai mult, suferinţe pulmonare la unii sunt mai severe, la alţii sunt mai puţin severe. Excizie grefară, s-a scos zona de arsură profundă şi s-a înlocuit cu piele de la ei. În principal toate arsurile sunt pe faţă la cei din terapie intensivă, în principal s-au operat mâini astăzi. O arsură profundă la mână trebuie operată repede. Şi astăzi au fost pacienţi propuşi spre operaţie, dar sperăm ca mâine să putem să îi operăm pe ei”, a declarat Adrian Stănculescu, purtătorul de cuvânt de la Spitalul de Arşi.

„Au fost persoane la identificare, au fost, s-au uitat, au zis că nu. Am avut o speranţă cu o mamă care nu îşi mai văzuse copilul de 10 ani, dar nu era el. Rămâne neindentificat în continuare, era cel cu carbonizări”, a completat Stănculescu. „În mare, starea lor de sănătate este cam aceeaşi, unii au început să se desumfle la cap”, a mai spus medicul.

UPDATE 19.19 „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler lui Claudiu Petre şi lui Adrian Rugină, în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul „Colectiv” din Bucureşti, încercând salvarea mai multor vieţi cu preţul sacrificiului suprem”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE 19.18 La Spitalul Universitar mai sunt internaţi 18 pacienţi răniţi în încendiul din Clubul Colectiv după ce au externat un pacient.

UPDATE 18.35 Procurorii au emis mandat de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui Alin Anastasescu, unul dintre patronii Clubului Colectiv. El este acuzat de ucidere şi vătămare corporală din culpă.

UPDATE 18.10 Potrivit comandantului Spitalului Militar, doctorul Florentina Ioniţă-Radu, o parte din pacienţi ar putea intra în insuficienţă renală în zilele ce urmează. „Ne aşteptăm să avem nevoie de dializă în cazul unora dintre pacienţi”, a declarat Dr. Florentina Ioniţă-Radu, comandant Spitalul Militar. „Am alocat câte o asistentă şi o infirmieră pentru fiecare pacient pentru că ei nu se pot hrăni, iar în această perioadă au nevoie de o hidratare corespunzătoare”, a declarat medicul.

Potrivit acesteia, cazurile sunt aproape trase la xerox. „Toţi au faţa tumefiată, arsuri pe mâini, pe faţă, pe torace. Mâine vor veni la noi şi medicii francezi, a completat managerul Spitalului Militar.

Şi la Spitalul Floreasca, starea pacienţilor este staţionară, după cum a declarat doctorul Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare. „Starea pacienţilor este stabilă, fără modificări semnificative, cei care au avut nevoie de intervenţii conform terapiei au fost supuşi operaţiilor necesare”, a precizat Opriţa.

UPDATE 17.55 Arhiepiscopul Romano-Catolic, Ioan Robu, a venit, luni după-amiază, la clubul Colectiv, a aprins o lumânare şi s-a rugat, spunând apoi că i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru ce s-a întâmplat şi că ar trebui să ne fie ruşine tuturor, inclusiv Guvernului, instituţiilor statului, bisericilor.

„Ne rugăm pentru cei rămaşi în viaţă şi ne rugăm la Dumnezeu pentru victime. Mi-am cerut iertare celor decedaţi. I-am cerut iertare şi lui Dumnezeu pentru că noi, noi toţi din ţară, n-am făcut nimic deosebit ca să nu se întâmple aşa ceva, ca România să fie altfel. Ar trebui să ne fie ruşine, nouă tuturor şi guvernelor şi instituţiilor statului şi bisericilor că n-am schimbat ceva în ţara noastră în 25 de ani şi ne pare rău. Trebuie să ne cerem iertare celor care au murit şi după aceea să ne rugăm. Noi nu am făcut îndeajuns ce trebuia să facem şi i-am încredinţat milostivirii lui Dumnezeu şi pe ei care au murit şi pe cei care au rămas în continuare în viaţă”, a spus Ioan Robu.

„Am cerut ca Dumnezeu să îi ducă în lumina veşnică, iar pe cei rămaşi să-i mângăie. Noi, bisericile, nu am lucrat îndeajuns. Trebuie să schimbăm ceva în modul de a gândi şi să acţionăm. Înghiţim neglijenţele, corupţia, şmecheria şi credem că sunt nimicuri, dar ele pot fi criminale. Nu Dumnezeu a îngăduit această tragedie”, a mai afirmat Robu.

Un rănit neidentificat a murit: bilanţul victimelor incendiului de la Clubul Colectiv a ajuns la 31 de morţi

UPDATE 17.00 Autorităţile anunţă că în această după-amiază a mai decedat una dintre persoanele grav rănite care a fost internată la Spitalul de Arşi. Oficiali din Ministerul Sănătăţii au declarat, pentru „Adevărul”, că pacientul care a decedat era chiar cel care nu a putut fi identificat de cadrele medicale.

UPDATE 15.49 Şedinţa săptămânală a Guvernului a fost devansată cu o zi pentru ca Executivul să acorde urgent ajutoare familiilor care şi-au pierdut copiii în tragedia de la Clubul Colectiv, dar şi pentru a face unele modificări legislative la cererea MAI şi ISU, anunţă Mediafax.

„Premierul Victor Ponta i-a convocat pe miniştri, marţi, în şedinţă de Guvern, pentru ca Executivul să aprobe cât mai repede acordarea de ajutoare familiilor care şi-au pierdut copiii în tragedia de la Clubul Colectiv. De asemenea, în şedinţă vor fi efectuate mai multe modificări legislative care au fost cerute de Ministerul de Interne şi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, modificări ce se impun în urma celor constatate în urma tragediei”, arată surse guvernamentale citate de Mediafax.

Reacţia BOR după ce a fost acuzată că niciun preot nu a venit la clubul Colectiv să se roage pentru victime

UPDATE 15.30 Biserica Ortodoxă Română a reacţionat după ce a fost acuzată că niciun preot nu a venit la clubul Colectiv să se roage pentru victimele tragediei. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a declarat, la Europa FM, că au fost preoţi prezenţi la locul tragediei, dar cu discreţia necesară.

Cât despre absenţa patriarhului Daniel acolo, părintele Costel Stoica a precizat că acesta s-a rugat la Sfânta Liturghie şi nu a umblat după imagine. El a adăugat că mai mulţi preoţi vor merge de joi la Centrul de Hematologie pentru a dona sânge.

„Rugăciunile se ţin în biserică, iar preotul nu merge neinvitat să ţină slujbe oriunde. Ce să sfinţim acolo? E un club, doamnă. Dacă se face o troiţă...", a declarat el la B1TV

Patronii Clubului Colectiv, aduşi cu mandat la audieri

UPDATE 14.50  Potrivit unui comunicat al Parchetului General cei trei asociaţi ai Clubului Colectiv, Alin Anăstăsescu, Paul Gancea şi Costin Mincu sunt audiaţi în calitate de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arată că echipe mixte formate din ofiţeri de poliţie, experţi criminalişti, specialişti pirotehnişti continuă cercetarea la faţa locului, precum şi audierea persoanelor în vederea lămuririi împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din 30 octombrie 2015.

Iniţial, procurorii au anunţat că în acest caz s-a început urmărirea penală in rem pentru omor şi distrugere calificată. Aceste fapte sunt pedepsite de Codul Penal chiar şi cu 25 de ani de închisoare, în timp ce omorul din culpă este pedepsit cu maximum 7,6  ani de închisoare.

UPDATE 14.30 La Parchetul General a fost dus şi cel de-al treilea asociat la Clubului Colectiv, Paul Gancea.


Paul Gancea FOTO Eduard Enea 

Patroni club Colectiv la parchet foto Eduard Enea

UPDATE 14.17 Alin Anastasescu, al doilea asociat al firmei care deţine Clubul Colectiv, a fost adus, luni, de poliţişti, la Parchetul General, în dosarul în care se fac cercetări pentru omor calificat, după incendiul în care 30 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi.


Alin Anăstăsescu FOTO Eduard Enea 

Patroni club Colectiv la parchet foto Eduard Enea

UPDATE 13.50 Costin Mincu, unul dintre asociaţii firmei care deţine Clubul Colectiv, a fost adus cu mandat, luni, la Parchetul ICCJ. El a refuzat să facă declaraţii despre citarea sa pentru a fi audiat în dosarul privind incendiul în care 30 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi. 

Costin Mincu FOTO Eduard Enea

image

Potrivit unor surse judiciare, afaceriştii urmează să fie astăzi puşi sub acuzare în acest dosar.

UPDATE 13.10 Anchetatorii au emis mandate de aducere pentru cei trei asociaţi ai firmei care deţine Clubul Colectiv, aceştia urmând să fie duşi luni la PICCJ, care face cercetări pentru omor calificat în cazul incendiului în care 30 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi, spun surse judicare.

Sursele citate au declarat că pe numele celor trei asociaţi ai firmei care deţine Clubul Colectiv - Alin George Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Cătălin Gancea - au fost emise mandate de aducere, care vor fi puse luni în executare de către poliţişti. Cei trei asociaţi urmează să ajungă la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), au precizat sursele citate.

UPDATE 13.00 Optsprezece dintre cei 21 de răniţi internaţi în Spitalul Bagdasar-Arseni în urma incendiului din Clubul Colectiv sunt în stare gravă, dintre care 14 la Terapie Intensivă, unitatea sanitară având un departament din Secţia ATI pentru pacienţii arşi. Aşa a declarat luni doctorul Andrei Carantino.

„Este un compartiment ocupat numai de pacienţii arşi. În total sunt, în momentul de faţă, 14 pacienţi în Terapie Intensivă. Noi ne vom bucura dacă o să fie salvaţi toţi. Din păcate, este o speranţă. (...) Toţi ar trebui supuşi unor operaţii de chirurgie plastică”, a completat medicul.

image

Lista persoanelor decedate după incendiul de la Clubul Colectiv - date oficiale INML

1. Rusitoru Marius Stefan - 27 ani, Bucureşti

2. Stefan Hamed-Andrei - 15 ani, Bucureşti

3. Ionita Catalina

4. Simion Alexandru Catalin - 40 ani, Bucuresti

5. Epure Anda Ioana - 31 ani, Bucuresti

6. Buca Petre Andrei

7. Vieru Mihaela - 31 ani, Bucureşti

8. Vulcu Maria - 30 ani, Hunedoara

9. Petre George Claudiu - 35 ani, Bucureşti

10. Florea Valentina - 22 ani, Galaţi

11. Oprita Carmen Irina

12. Matei Gabriel - 42 ani, Urlaţi, Prahova

13. Palada Radu - 35 ani, Bucureşti

14. Tilie Nelu

15. Telea Vlad

16. Enache Diana

17. Baldovin Nicoleta - 26 ani, Roşiori de Vede, Teleorman

18. Tripa Ioan - 45 ani, Bucureşti

19. Rugina Adrian - 38 ani, Bucureşti

20. Georgescu Paul Alexandru

21. Ignat Constantin

22. Varlan Laurentiu - 30 ani, Bucureşti

23. Alexandru Mihai

24. Ion Maria

25. Fieraru Valentin

26. Stan Simona Livia 27 ani Bucuresti

27. Monica Tănăsoiu

28. Liliana Gheorghe (25 ani)

29. Mimi Voicu (31 ani)

30. Alexandra Matache, 26 de ani

image

Foto

image

UPDATE 12.44 Potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost desemnată o comisie de coordonare a activităţii din spitalele în care sunt internaţi răniţii în incendiul din clubul Colectiv. În prezent, echipa se află la Spitalul Bagdasar şi din ea fac parte inclusiv medici din Franţa.

„Am desemnat o echipă care să coordoneze activitatea medicală a spitalelor în care sunt internaţi răniţi. Este o echipă care evaluează starea pacienţilor, necesarul de medicamente sau materiale sanitare sau dacă se impune un posibil transfer al unui pacient dintr-un loc în altul. Este nevoie de o coordonare unitară”, a declarat ministrul Bănicioiu, precizând că cel care coordonează comisia este secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc.

Controale în cluburi, după incendiul din Colectiv

UPDATE 12.35  Potrivit primarului general interimar al Capitalei, Ştefănel Marin, au început deja controalele în cluburile din Bucureşti, după incendiul din Clubul Colectiv. Primarul a declarat, pentru Mediafax, că nu deţine o centralizare a cluburilor din Bucureşti, pe motiv că în legislaţie acestea sunt denumite societăţi comerciale şi pot avea înregistrate domenii variate, care să le permită chiar şi organizarea unor petreceri.

Întrebat dacă există o statistică privind cluburile care funcţionează în clădiri istorice, primarul Ştefănel Marin a spus că municipalitatea nu primeşte centralizări de la primăriile de sector.

Starea persoanelor rănite în incendiul de la Clubul Colectiv

UPDATE 12.34 „14 dintre cei 28 de pacienţi din spital vor fi operaţi azi, inclusiv cu grefare. Situaţia privind prognosticul vital nu s-a schimbat până acum. Cei 13 care sunt ceva mai bine necesită şi ei operaţii, din reanimare din cei 10 se operează astăzi şase, urmând ca marţi să se mai opereze cel puţin trei”, potrivit unui reprezentant al spitalului. 

„Suntem 20 de chirurgi şi trei anestezişti, de asistente întotdeauna este nevoie pentru că este vorba de arşi care trebuie pansaţi, care trebuie schimbaţi. Am avut nişte cereri ca să vină, au venit şi studenţi la medicină, este o solidaritate extraordinară, au venit şi medici care au făcut rezidenţiatul în acest spital. Lucrăm la întreaga capacitate. Sigur că sunt nişte colegi care au interdicţie de a intra în spital, e vorba de şase persoane, dar suntem suficienţi momentan”, a completat reprezentantul Spitalului de Arşi.

UPDATE 12.16 Dintre cei 12 de pacienţi internaţi la Spitalul Bagdasar Arseni, 18 sunt în stare foarte gravă.

UPDATE 12.10 La Spitalul Universitar de Urgenţă, din 24 de pacienţi au fost externaţi cinci. Din cei 19 care au rămas în spital, patru sunt pe secţia de chirurgie plastică, evoluţia lor fiind favorabilă.

„Alţi doi pacienţi sunt pe secţiile medicale, în schimb avem 13 pacienţi pe secţia de terapie intensivă. Nouă din ei sunt în stare critică. Ceilalţi patru au fost admişi pe ATI ca să îi avem mai aproape de noi, după ce starea lor s-a degradat între timp. Medicii curanţi vor stabili ce intervenţii vor face”, a declarat doctorul Dragoş Daviţoiu, directorul medical al unităţii medicale.

Potrivit acestuia, la SUUB vor merge, în cursul zilei de luni, profesorul Ioan Lascăr şi profesorul Dan Enescu, specializaţi în chirurgie plastică şi reparatorie.

Dragoş Daviţoiu a precizat că secţia de ATI din spital este suprasolicitată, la fel şi camera de primiri urgenţe, dar că nu se poate lucra cu voluntari, asta pentru că este nevoie de forme legale foarte clare pentru acest lucru. 

UPDATE 12.03 În ceea ce îi priveşte pe pacienţii internaţi la Spitalul SRI, Agripa Ionescu, doi dintre ei sunt în stare foarte gravă. Este vorba de o tânără italiancă de 20 de ani şi un cetăţean român. Alţi doi pacienţi spanioli vor fi transferaţi, luni, pe secţie, şi vor rămâne internaţi până vineri. „Doi pacienţi, cetăţeni români, au o stare generală stabilă, în timp ce tânăra de 20 de ani din Italia şi un cetăţean român se află în continuare stare gravă”, arată SRI pe pagina oficială de Facebook.

UPDATE 12.02 „Toţi pacienţii internaţi la noi în spital urmează un traseu bine stabilit, au mers de la ora 7 în sălile chirurgicale. După ce au mers în blocul operator sunt transportaţi către computer tomograf. Starea lor este absolut neschimbată, sunt 14 pacienţi intubaţi în stare extrem de gravă, al 15-lea este ceva mai bine”, a declarat un medic din Spitalul Floreasca.

UPDATE 11.50 Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, citat de RFI, ambulanţele private din Bucureşti care se aflau în contract cu Serviciul de Ambulanţă au început să fie trimise în locul ambulanţelor publice la alte urgenţe anunţate prin 112 în noaptea tragediei din Clubul Colectiv.

„Eu când am ajuns acolo nu am văzut ambulanţe private care să nu fie lăsate să intre [...] La locul incendiului au fost concentrate 57 de ambulanţe publice şi cred că în orice capitală europeană 57 de ambulanţe este o cifră foarte mare. S-a reuşit evacuarea într-o oră şi un sfert, dar principiul nu este să iei şi să fugi imediat, ci să mai şi asişti bolnavii la faţa locului”, a declarat Raed Arafat, citat de RFI.

UPDATE 11.20 Cei trei administratori ai Clubului Colectiv au fost citaţi de procurorii de la Parchetul General pentru a fi audiaţi. În paralel se fac şi audieri de martori, respectiv de persoane care au participat la concert dar care au avut răni minore. La anchetă lucrează peste 100 de poliţişti de la Omoruri.

Procurorii de la Parchetul Instanţei Supreme au ridicat, duminică, mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cazul incendiului izbucnit în clubul Colectiv, soldat cu decesul a 30 de persoane şi rănirea altor aproximativ 200.

UPDATE 11.04 La Spitalul Floreasca sunt 14 pacienţi în stare critică, aceştia fiind duşi, pe rând, în blocul operator pentru a li se schimba pansamentele.

„Se va lucra în blocul operator până deseară. Pacienţii vor fi supuşi intervenţiilor chirurgicale. Toată resursa umană este blocată”, a declarat profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie din unitatea sanitară.

Mobilizare în centrele de donat sânge pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv

UPDATE 11.05 Sute de persoane s-au prezentat, luni dimineaţă, la sediul Centrului de Transfuzii din Bucureşti. Coada ajunge până acum la Piaţa Victoriei.

„Coada a ajuns până la Piaţa Victoriei. Va trebui să punem undeva un grilaj. Au fost aproape 300 de oameni încă de la prima oră a dimineţii: sportivi, stundeni, oameni din toate categoriile sociale şi de toate vârstele. Începând de sâmbătă dimineaţă de la ora 01:30, când am deschis centrul şi până luni la 07:30 aveam deja peste 2.000 de donatori în toată Capitala, vorbind aici de Centrul de transfuzie, dar şi de spitalele Floreasca, Fundeni şi Municipal. În cursul zilei de duminică au fost aproape 800 de persoane care au donat, iar la Municipal - 67, Floreasca - 43 şi Fundeni - 35”, a declarat doctorul Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Bucureşti, citată de Mediafax.

UPDATE 10.36 „În continuare cinci pacienţi sunt gravi şi unul este intubat, ei pot fi recunoscuţi acum, ne organizăm, este foarte important să nu apară suprainfecţii, să fie hidrataţi corespunzător, cei care pot încep să mănânce, ne-am mobilizat, s-a mobilizat personal suplimentar pe secţia de terapie. Toată lumea are mâinile arse şi ceilalţi au arsuri pe faţă şi pe spate. Cei cinci pacienţi critici, situaţia lor se poate modifica oricând. Prima săptămână e foarte importantă. De mâine se va intra de la ora 07.00, e important ca pacienţii. E foarte important să mănânce hiperproteic. În fiecare zi se intre cu toţi în sală”, a declarat medicul Florentina Ioniţă, managerul Spitalului Militar.

Potrivit acesteia, trei pacienţi sunt mai bine. „Se foloseşte foarte multă albumină, e o echipă făcută din mai mulţi medici de chirurgie plastică din Franţa, care va veni marţi la noi”, a completat managerul unităţii sanitare.

UPDATE 10.15 Trei dintre cei cinci pacienţi internaţi la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală sunt în stare critică, potrivit managerului Gheorghe Popescu, citat de Agerpres.

„Cinci pacienţi sunt internaţi. Trei la ATI, doi în chirurgie. Unul dintre pacienţii din ATI un bărbat de 33 de ani, două fete de 28 şi 29 de ani. Bărbatul prezintă arsuri pe 35-40% din suprafaţa corpului, una din fete 50%, cealaltă 80%. În chirurgie o fată de 29 de ani şi un bărbat de 32 de ani care prezintă stare bună, sunt operaţi, nu au nicio problemă. Suntem siguri că în câteva zile vor fi externaţi. Trei pacienţi sunt în stare critică, dar stabili hemodinamic, sunt sedaţi din cauza durerilor. Pacientul cu arsuri de 35-40% a inhalat foarte mult fum”, a declarat medicul, conform sursei citate.

Trei persoane au decedat la spital duminică, din cauza morţilor, aducând numărul deceselor la 30. Din păcate, prognosticul este în continuare negativ, întrucât din cei 140 de răniţi încă internaţi în spitalele bucureştene, aproape 90 se află în stare gravă şi critică. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că victimele tragediei au inhalat gaze toxice, inclusiv cianuri, degajate în urma incendiului.

Incendiu în Clubul Colectiv. Ancheta continuă

Medicii continuă să primească sprijin din partea a mii de oameni, care s-au mobilizat pentru a dona sânge şi medicamente spitalelor şi au strâns bani pentru tratarea victimelor. Managerul Spitalului Militar, Florentina Ioniţă-Radu, a făcut apel pentru donarea „etapizată” a sângelui, deoarece momentan sunt acoperite nevoile pentru tratarea tuturor răniţilor, precizând şi că banca de piele are suficient material, deocamdată, pentru tratarea victimelor.

Între timp, procurorii din Parchetul General continuă ancheta pentru stabilirea persoanelor care se fac vinovate de această tragedie. Duminică, au fost chemaţi la audieri câţiva dintre supravieţuitorii incendiului, iar criminaliştii continuă cercetările la faţa locului. De asemenea, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au ridicat documente de la mai multe instituţii publice şi private, considerate a fi utile soluţionării anchetei.

Incendiu în Clubul Colectiv. 12.000 de oameni au ieşit în stradă

Tot în cursul zilei de duminică, peste 12.000 de oameni au participat, în Bucureşti, la un marş în memoria victimelor incendiului, iar sute de persoane au stat până târziu la locul tragediei, unde s-au aprins lumânări şi s-au depus flori. Acţiuni similare au avut loc în toată ţara.

O petiţie online care cere ca Adrian Rugină şi Claudiu Petre să fie declaraţi eroi naţionali a strâns peste 7,500 de semnături până luni dimineaţa. Cei doi au decedat în incendiu după ce s-au întors în club pentru a ajuta la salvarea persoanelor care rămăseseră blocate. 

„Adevărul“ vă va ţine la curent cu toate informaţiile care vor apărea pe parcursul zilei despre tragedia de la clubul Colectiv.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

 

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite