Hrebenciuc, achitat pentru mărturie mincinoasă după ce a fost acuzat că ar fi dat declaraţii nesincere în cazul „Mită la PSD”. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Sectorului 1 l-a achitat pe fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, acuzat de mărturie mincinoasă pentru că ar fi dat declaraţii nesincere în dosarul „Mită la PSD”, a fost achitat în prima fază a procesului. Decizia nu este definitivă.

Dosarul în care Viorel Hrebenciuc este acuzat de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 de mărturie mincinoasă, pentru că ar fi dat declaraţii nesincere în dosarul "Mită la PSD", în care au fost condamnaţi omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu, a ajuns în iunie 2016 la Judecătoria Sectorului 1, care a analizat cauza mai întâi în camera preliminară.

În luna septembrie, Viorel Hrebenciu a susţinut că instanţa nu a fost legal sesizată şi a contestat mai multe probe din rechizitoriu. Judecătoria Sectorului 1 a respins cererile fostului deputat PSD şi a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul. “Constată competenţa instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Hrebenciuc Viorel”, se arată în încheierea judecătorului de camera preliminară de la Judecătoria Sectorului 1.

Acuzaţiile procurorilor

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 l-au trimis în judecată, în luna iunie, pe fostul deputat PSD, pentru mărturie mincinoasă în dosarul "Mită la PSD" privind finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană, candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009.
Potrivit procurorilor, în toaman anului 2011, Viorel Hrebenciuc ar făcut declaraţii false când a fost audiat în calitate de martor la DNA.

“Ca urmare a faptului că numitul Hrebenciuc Viorel nu a spus adevărul în legătură cu aspectele pentru probarea cărora a fost audiat în calitate de martor, privind fapta săvârşită de numitul Ioan Niculae, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus achitarea inculpaţilor Ioan Niculae, Bunea Stancu Gheorghe, Teodorescu Gheorghe şi Barac Viorel", au arătat procurorii.

Anchetatorii susţin că ulterior, în 19 martie 2015, când a fost audiat ca martor la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul “Mită la PSD”, Viorel Hrebenciuc a spus adevărul. În urmă acestor declaraţii,  Ioan Niculae a fost condamnat definitiv la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu a primit trei ani închisoare cu executare.

“Geoană m-a trimis personal la Niculae pentru a-l ruga să contribuie la finanţarea campaniei. Ulterior, am aflat că între Interagro şi INSOMAR s-a încheiat un contract privind situaţia construcţiilor în România. Plata s-a făcut pentru sondajele de opinie ale lui Geoană", declara atunci Hrebenciuc.

Ioan Niculae este eliberat condiţionat din 15 iulie, după ce a executat din aprilie 2015 o parte din pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare primită în dosarul "Mită la PSD".

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite