Copiii viscolului. Povestea gravidelor care au înfruntat nămeţii. Cum au salvat medicii de la Fundeni o viaţă cu organe prelevate la Craiova şi aduse prin nămeţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două femei din judeţul Călăraşi au născut, sâmbătă noapte, la Maternitatea din Slobozia, după ce au fost scoase din nămeţi cu ajutorul echipajelor de salvare. Alte zeci de gravide din zonele afectate de viscol au fost transportate în weekend la spital

Două gravide, de 24 şi, respectiv, de 32 de ani, din comunele Dragalina şi Drajna Nouă, judeţul Călăraşi, au fost aduse, sâmbătă noapte, de echipele de salvare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia pentru a naşte. Din cauza ninsorii şi a viscolului, a fost nevoie de intervenţia echipajelor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Călăraşi şi a frezelor de la Secţia de Drumuri Naţionale Drajna, care au însoţit ambulanţele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Călăraşi. Primul copil s-a născut la 10 minunte după ce ambulanţa a intrat pe poarta spitalului, iar cel de-al doilea – câteva ore mai târziu. Este vorba despre o fetiţă de 3.900 de grame şi, respectiv, despre un băieţel de 2.800 de grame. „Starea copiilor  şi a mamelor este bună, se află sub supraveghere medicală“, ne-a declarat Adrian Berbece, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Acţiune de amploare în Buzău

Ieri dimineaţă, mai multe echipe de salvatori cu autospeciale pe şenile au plecat atât din Buzău, cât şi din Brăila, ca să o salveze o femeie de 27 de ani, însărcinată în luna a noua, din satul buzoian Robeasca, izolat în nămeţi şi aflat la limita judeţelor Buzău şi Brăila. Tânăra venise la pomana tatălui ei, mort săptămâna trecută, însă a prins-o viscolul la casa părintească. Din două direcţii, au pornit către femeie autospeciala pe şenile şi camionul cu militari. Ambele echipaje au format la jumătatea traseului un convoi care a înaintat cu greu din cauza viscolului puternic şi a troienelor de peste doi metri înălţime. În tot acest timp, personalul medical de la Ambulanţă, rămas în aşteptare, a ţinut legătura cu poliţistul din comună, trimis la casa părinţilor fetei. Aseară, până la închiderea ediţiei, niciun echipaj de salvatori  nu ajunsese la gravidă. „Suntem îngropaţi în zăpadă, e mai rău decât în 2012. Rudele fetei ţin legătura telefonic cu un medic de la Maternitate, pentru a primi sfaturi. De asemenea, moaşa din sat a fost alertată, pentru a ajuta la o eventuală naştere“, ne-a declarat Domnica Vlad, primar în Robeasca.

Transplant de ficat, reuşit

După eşecul misiunii de prelevare de organe din Oradea, când un avion medical s-a prăbuşit în Munţii Apuseni acum o săptămână, autorităţile au reuşit să învingă viscolul şi ninsorile pentru a salva trei vieţi: sâmbătă, o echipă de medici din Bucureşti a prelevat un ficat, rinichi şi cornee de la un pacient în moarte  clinică din Craiova. Ficatul a oferit ultima şansă la viaţă unei femei de 58 de ani din Bucureşti, internată într-o stare foarte gravă la Clinica de Chirurgie şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

„Din fericire, ficatul a ajuns la timp în aceste condiţii de intemperii. Mai ales că primitoarea ficatului, o femeie cu ciroză  după o infecţie cu virusurile hepatitice B şi D, era într-o situaţie critică. Condiţia ei se înrăutăţise foarte mult în ultimul timp şi a fost operată în condiţii oarecum de urgenţă. Transplantul era singura ei şansă la viaţă.
Era şi un grup rar“, a explicat profesor doctor Irinel Popescu, şeful echipei de transplant.

Operaţia a fost realizată de medicii de la Fundeni în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la scurt timp după ce echipa care a prelevat organele a ajuns la Bucureşti. „Dacă se depăşeşte o anumită limită, ficatul nu mai poate fi folosit, fiindcă are timp de ischemie mic (n.r. – moartea ţesutului survine rapid). Intervenţia a fost, ca majoritatea operaţiilor de transplant hepatic, foarte dificilă. Dată fiind însă starea critică a pacientei înainte de transplant, mi-e greu să mă pronunţ cu privire la rezultat“, a completat chirurgul Irinel Popescu.

Schimb de ambulanţe

De la Craiova au mai fost aduşi sâmbătă la Bucureşti rinichii, care au fost transplantaţi de echipa de medici de la Clinica de Urologie a Institutului Clinic Fundeni, şi cornee, care a ajuns la Spitalul Militar Central, a declarat Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant. Operaţiunea nu a fost însă una lipsită de peripeţii. Ambulanţa în care erau medicii din Bucureşti s-a defectat sâmbătă în localitatea argeşeană Albota, afectată de ninsori, iar aceştia au fost nevoiţi să aştepte mai bine de o oră pentru a fi preluaţi de o autospecială a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt. Cadrele medicale au ajuns la timp la Spitalul Judeţean din Craiova, apoi o ambulanţă specială i-a transportat înapoi la Bucureşti. Autovehiculul a fost însoţit permanent de un echipaj de poliţie.

Românii ucişi de ger

Şapte persoane au murit în weekend, din cauza temperaturilor scăzute. În judeţul Vaslui, sâmbătă şi duminică au murit trei persoane ca urmare a frigului. O femeie de 56 de ani a fost găsită îngheţată, sâmbătă dimineaţă, pe un drum de la marginea satului Poieneşti, iar ieri dimineaţă, în localitatea Tutova, a fostdescoperit fără suflare, acoperit de zăpadă, un bărbat de 44 de ani. Ieri după-amiază, o altă femeie, de 70 de ani, a fost găsită moartă în localitatea Ivăneşti.

Şi oamenii străzii au căzut pradă temperaturilor scăzute din weekend. În Bucureşti, un bărbat fără locuinţă în vârstă de aproximativ 70 de ani a fost găsit mort, ieri dimineaţă, pe Şoseaua Colentina. Tot ieri, la Iaşi, un om al străzii a murit de frig sub un pasaj de la Hala Centrală. Au fost înregistrate victime şi în rândul celor angrenaţi în operaţiunile de remediere a efectelor viscolului. În judeţul Olt, un bărbat de 53 de ani, şofer la Compania de Drumuri, a murit, sâmbătă după-amiază, în timp ce se afla la serviciu, pe un utilaj de deszăpezire, în comuna Fălcoiu, medicii vorbind despre un infarct. Ieri, în Ilfov, un şofer de 54 de ani care transporta materiale necesare unei reparaţii la reţeaua electrică a decedat în urma unui infarct miocardic.

Articole pe aceeaşi temă

VIDEO O ambulanţă care transporta o echipă de medici la Craiova pentru transplant s-a defectat în mijlocul zăpezii

VIDEO Medicii de la Fundeni au prelevat la timp organele unui bărbat din Craiova. Irinel Popescu: „Operaţia a fost foarte dificilă “

Copiii zăpezii. Operaţiune dificilă pentru salvarea a două gravide din Dragalina

FOTO VIDEO Căderile masive de zăpadă şi viscolul au paralizat judeţul Buzău

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite